logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa XP oraz Linux. Czy systemy będą działały prawidłowo?

ja1 25 Lut 2005 00:13 2145 19
REKLAMA
  • #1 1263187
    ja1
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    Posiadam dwa osobne dyski. Na jednym mam zainatalowany system windows XP i na drugim też. Po załączeniu komputera naciskam klawisz F8 i wybieram start windows XP z jednego lub drugiego dysku .
    Na drugi dysk, na osobną partycje chcę jeszcze zainatalować Linux.
    Mam pytanie czy Windows i Linux będą działały prawidłowo, i jak przy starcie komputera będzie wyglądała sprawa wyboru systemu (jak bedę uruchamiał windows , a jak Linux).
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 1263308
    Yaro126
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Witam! Według mnie najlepiej ruszać te wszystkie systemy z niezależnego Boot Managera. Jak chcesz to zrobić pożądnie i masz czas się chwilę z tym pobawić, to proponuję ściągnąć program RanishPartition Manager i zrobić za jego pomocą nowe partycje, lub poprostu do już istniejących dodać Boot Manager. Za pomocą tego programu można utworzyć na jednym dysku twardym 4 partycje podstawowe, czyli teoretycznie 4 systemy. W praktyce jednak jeśli chcemy mieć jeszcze partycje rozszerzone i Boot Manager (BootManager potrzebuje osobnej partycji o wielkości 1MB), to można utworzyć na jednym dysku 2 systemy, które potrzebują partycji podstawowych.
    U Ciebie proponowałbym na jednym dysku zrobić dwa Windowsy XP, dla każdego jedna partycja podstawowa, a na drugim dysku również na partycji podstawowej zainstalować Linuxa, resztę miejsca przeznaczyć na partycje rozszerzone (może ich być bardzo dużo). Start wyglądałby mniej więcej tak...Włączasz komp i jest normalnie bios itd....i chwile po tym pokazuje się tabelka Boot Managera...I tam masz 3 partycje do wyboru (na każdej jeden system) wybierasz partycję, z systemem, który chcesz akurat uruchomić i reszta należy do systemu, ładuje się i chodzi:)))... Ja mam zainstalowane 2 systemy Windows 98 i XP... Oba odpalane z Boot Managera.....Linux oczywiście można zainstalować również na rozszerzonej partycji, tyle że nie mógłby być odpalany bezpośrednio z Boot Managera. Jeśli będziesz miał jakieś pytania to pisz.

Pozdrawiam!
  • #3 1263742
    ja1
    Poziom 13  
    Dzięki za obszerną odpowiedz.
    Sciągnołem RanishPartition Manager.
    Ale jak utworzyć Boot Manager. Byłbym wdzięczny za podpowiedz.
    Dzięki
  • #4 1264024
    apx2
    Poziom 15  
    Po instalacji linuxa bedziesz mial do dyspozycji LILO - (w zaleznosci od dystrybucji jest jeszcze GRUB) i szkoda czasu na instalowanie dodatkowego boot menagera skoro jednego bedziesz mial - konfiguracje przeprowadzasz pod Linuxem
  • #5 1264698
    ja1
    Poziom 13  
    Próbowałem zainstalować Linuxa i nic. Ale po kolei.
    Mam dwa oddzielne dyski. Chciałem go zainstalowac na dysku nr.2.
    Wszystko idzie dobrze do momentu w którym system pyta na której partycji go zainatalowac. Linux ciągle podaje mi partycje z dysku nr.1.
    Nie widzi dysku nr.2. Odpiołem dysk nr1, ale wtedy wykrywa błedy w systemie.
    Co zrobic aby widział dysk nr.2, albo jak to inaczej zainstalować.
    Dzięki
  • #6 1264741
    Yaro126
    Poziom 20  
    A masz na dysku 2 utworzone jakieś partycje podstawowe (rozruchowe) czy tylko rozszerzone? Bo jeżeli posiadasz partycję podstawową na dysku 2, to powinien równożędnie traktować oba dyski... Aha i zapomniałem o bardzo ważnej rzeczy... jeżeli robisz kilka systemów, to musisz resztę czyli w Twoim przypadku te dwa XP ukryć razem z partycjami... W ranishu robisz to tak... zaznaczasz partycję, którą chcesz ukryć i naciskasz "H"...pojawi Ci się wtedy np... Hidden FAT32 lub inne w zależności od typu utworzonej partycji... następnie zapisujesz ustawienie czyli naciskasz przycisk "F2 " i wychodzisz z programu. Zostawiasz odkrytą tylko partycję, na której ma być zainstalowany system i ewentualnie partycje rozszerzone "EXT"...No i pamiętaj żeby tą odkrytą partycję zrobić aktywną... w tym celu w ranishu naciskasz przycisk "B" zaznaczając rządaną partycję.
    W razie problemów pisz...
    Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #7 1264782
    ja1
    Poziom 13  
    Na dysku nr.2 mam partycje podstawową z XP i 3-y partycje rozszerzone.
    Jak ustawic w Bosie aby pierwszym dyskiem był dysk nr.2. Może to pomoże.
  • REKLAMA
  • #8 1265070
    budzik88
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    ZAinstaluj wszytkie windowsy jakie masz do zainstalowania i na oddzielnych partycjach (linux wymaga kilku [ale nie martw sie sam sobei je odpowiednio stwoz]) a potem zainstaluj Knoppixa on sobie z wszytkim poradzi bo ma wsobie specjalny program bootujacy

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 1265112
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Jeśli chcesz ustwić zeby pierwszym dyskiem był dysk numer dwa to ustaw w nim zworke na master a w dysku numer jeden na slave. Wtedy pierwszy powinien sie uruchamiac dysk numer 2.
  • #10 1265242
    ja1
    Poziom 13  
    Dzięki
    Będe przestawiał zworki
    Dam znac

Dodano po 49 [minuty]:

Ale dysk nr1 jest sata i tam nie ma zworek. Dysk nr2 to ata i tam są zworki.
    Po przestawieniu dysku nr2 na Slave , komputer nie uruchamia się z dysku nr2 (niebieski ekran), tylko z dysku nr1.
  • #11 1265688
    piotrd90
    Poziom 20  
    a w biosie nie możesz ustawić żeby jeden dysk sie uruchamiał drugi dysk uruchamiał sie jako pierwszy a pierwszy jako drugi????

Dodano po 5 [minuty]:

Aha jeszcze jedno przecież ty chcesz wgrac linuksa na jednym z dysków czyli to nie powinno sprawiac róznicy który z dysków bedzie sie uruchamiał jako pierwszy. Po prostu przy instalce linuksa powinnes miec do wyboru program bootujacy GRUBY albo LILO (polecam LILO) i gdy wybierzesz jeden z programów to wtedy po uruchomieniu kompa powinnes miec do wyboru WIN XP Linux lub drugi WIN XP. Jeśli tego nie będzie to po uruchomieniu kompa wciskasz jak dotychczas F8 i wtedy powinnes miec to do wyboru. Spróbuj może sie uda :)
  • #12 1265858
    ja1
    Poziom 13  
    Po przestwaieniu w biosie - uruchamia mi się dysk nr2 jako pierwszy.
    Ale podczas inatalacji, Linux widzi tylko dysk nr1, chociaż jako pierwszy uruchamia mi się dydk nr2.
    Co to za program LILO i gdzie on jest.
    W Linux jestem zielony , dlatego pytam o wszystko.
  • #13 1265887
    piotrd90
    Poziom 20  
    to moze na czas instalacji odłacz dysk numer 1. LILO i GRUB to programy ładujące które masz do wyboru przy instalacj linuxa. Po instalce linuxa dzieki temu programowi bedziesz miał do wyboru co chcesz uruchomic (linuxa czy Windowsa).
  • #14 1266194
    ja1
    Poziom 13  
    Dysk nr1 już odpinałem. Wtedy się nie instaluje ponieważ nie widzi dysku.
  • #15 1266461
    Yaro126
    Poziom 20  
    A masz ustawioną zworkę w tym dysku na "master"?...I jeszcze jedno, na jakiej partycji instalujesz linuksa na podstawowej czy rozszerzonej?
  • #16 1266789
    piotrd90
    Poziom 20  
    A czy partycja na której chcesz zainstalowac linuxa jest całkowicie pusta???
  • #17 1272586
    ja1
    Poziom 13  
    Dzięki za odpowiedzi.
    Zainstalowałem linux na dysku nr1. Może kiedy jak będe miał ochote to jeszcze poprubójemy z dyskiem nr2.
    Chodzi swietnie, ale mam jeszcze jedno pytanie.
    Podczas startu komputera uruchamia się okno a w nim:
    Linux
    Windows
    Ja mam drugi dysk nr2 i windows, i tego dysku nie ma podczas uruchamiania.
    Czy mozna zrobić aby było tak:
    Linux
    Windows 1
    Windows 2
    Dzięki
  • #18 1273419
    chudy 230V
    Poziom 13  
    A teraz z jakiego boot menagera kożystasz? Bo pod każdym robi sie to inaczej.
    Jeżeli masz zainstalowane LILO to sprawdz to. Jak masz zainstalowanego GRUBa to sprawdź to.
  • #19 1273768
    ja1
    Poziom 13  
    Podpowiedz jak mam sprawdzic, czy LILO , czy GRUBa.
    Jest to mój 2-gi dzień z Linux i nic o nim nie wiem.
    Jak ma się sprawa z internetem pod Linux - czy trzeba mieć jakiś program antywirusowy
    Dzięki
  • #20 1273933
    piotrd90
    Poziom 20  
    Jeśli chodzi o internet w linuxie to nie masz sie co martwic w tych sprawach linux jest prawie całkowicie bezpieczny. A co do tego żeby był Windows 2 to ja ci polecałem abys wybrał LILO. Jeżeli własnie to wybrałes to teraz powinieneś przejsc do ustawień (nie pamiętam ścieżki dostępu bo już dawno w linuxie nie siedziałem) i tam masz taka opcje co ma być do wyboru podczas uruchamiania kompa. Musisz troche pogrzebać w tych ustawieniach a znajdziesz (dla chcącego nic trudnego :) )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada dwa dyski twarde z zainstalowanymi systemami Windows XP i planuje doinstalować Linuxa na drugim dysku. Pytanie dotyczy prawidłowego działania obu systemów oraz sposobu wyboru systemu przy starcie komputera. W dyskusji zaproponowano użycie niezależnego Boot Managera, np. Ranish Partition Manager, do zarządzania wieloma systemami operacyjnymi na różnych partycjach. Po instalacji Linuxa dostępne są programy ładujące LILO lub GRUB, które umożliwiają wybór systemu podczas uruchamiania. Problemy z instalacją Linuxa na drugim dysku wynikały z braku wykrywania dysku nr 2 przez instalator, co może być spowodowane brakiem partycji podstawowej lub nieprawidłowym ustawieniem zworki (master/slave) na dyskach ATA/SATA. Zalecano ustawienie dysku nr 2 jako pierwszego w BIOS-ie oraz odpowiednie ukrycie innych partycji podczas instalacji. Po instalacji Linuxa na dysku nr 1 pojawił się problem z brakiem opcji wyboru drugiego Windowsa w menu bootowania, co można rozwiązać poprzez konfigurację pliku konfiguracyjnego LILO lub GRUB. W kwestii bezpieczeństwa Linuxa w internecie podkreślono, że system jest praktycznie bezwirusowy i nie wymaga antywirusa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA