logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Linux i Windows XP na jednym komputerze? Który system najpierw?

marcinelektronik 03 Cze 2006 15:44 2593 9
REKLAMA
  • #1 2693515
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Jak zainstalować te systemy.
    Może najpierw Xp czy linuks, czy są różnice który pierwszy.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #2 2693791
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Ja instaluję najpierw XP a następnie Linux-a i wszystko działa bez problemów.

Linux wgrywa do MBR własny program startowy który konfigurujesz w momencie instalacji Linuxa.
    XP przy instalacji czyści MBR a tym samym pozbawi Cię dostępu do Linuxa.

Istnieje możliwość ustawienia w XP wyboru systemu przy starcie komputera, ale ja osobiście nie korzystam z tej metody.
  • REKLAMA
  • #3 2693862
    tomek-o
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Linux jest świadomy obecności Windowsa. Windows nie bardzo jest świadomy obecności Linuksa, więc lepiej zacząć od Windowsa. Natomiast dla mnie optymalnym rozwiązaniem okazał się Linux, a w nim, na wirtualnej maszynie (VMware) Windows. Może dla Ciebie wygodniej będzie np. zainstalować Linuksa pod VMwarem? Zalety to szybki dostęp do systemu i brak konieczności przebootowywania, a także dobra integracja systemów (VMware Tools).
  • REKLAMA
  • #4 2693868
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 928
    jak jestes poczatkującym to najpierw Xp potem linux
    linux sam doda xp do boot lidera

xp z "góry swej nieomylności" instalowany jako drugi kasuje mbr ale nie dodaje konkurencyjnego systemu ( bo i po co skoro "jest najlepszy " - jak widać nie jest nieomylny :P )
    jednak na ignorancje xp jest lekarstwo - odpala sie linuksa z płyty instalacyjnej i można zainstalowac lilo lub gruba ( jak kto woli )

problem był omawiany a dokładne prowadzenia " za raczke " znajdziesz na tym forum oraz na forach linuksowych uzywając funkcji "szukaj"
  • REKLAMA
  • #6 2694129
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym VMware Tools , mam linuksa aurox 10.0
    Mi pokazuje brak dostpu do partycji linuksowych na zainstalowanym XP i pustej przestrzeni dyskowej po zwolnieniu dysku w Fdisk, przed instalacja XP.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #7 2694558
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    marcinelektronik napisał:
    Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym VMware Tools

VMware Tools to jest emulator systemu operacyjnego . Np w uruchomionym Windows Xp możesz w oknie uruchomić Linuksa
  • #8 2877922
    misieniek
    Poziom 14  
    Dla użytkowników którzy mają zainstaowanego Linuxa i Windowsa na jednym dysku, jak wiadomo windows ze stabilnościa jest różnie i nie kiedy trzeba instalować ponownie i tracimy zapis w MBR z lilo lub grub. Ja zrobiłem w ten sposób że bootloadera linux mam na dykietce jeżeli chce korzytać z linux to wkładam dykietke do napędu i startuje linuxa. To chyba najlepsze rozwiązanie dla początkujących.

Pozdrawiam
  • #9 2878116
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6492
    ...ale nie za wygodne, spokojnie można sobie zrobić kopię MBRa i nagrać ją na dyskietkę a w razie potrzeby przywrócić.
    Instalować ponownie Windows, no co ty? Szybciej się Linuks "znudzi", niż Windowsa trzeba będzie przeinstalować.
  • #10 2878444
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 928
    tzok napisał:

Instalować ponownie Windows, no co ty? Szybciej się Linuks "znudzi", niż Windowsa trzeba będzie przeinstalować.

serio :?:

dwa lata i jeszcze mi sie nie znudził , a M$ w firmie dwa razy przeinstalowywałem - tylko mi nie mów że jak sie dba tak się ma , bo o oba systemy dbam takk samo ( linuks poddawany jest dodatkowo mojej niewiedzy - ciagle się go uczę )

a MBR można w dowlonej chwili przywrócić za pomocą dysku instalacyjnego linuksa

Podsumowanie tematu

✨ Optymalna kolejność instalacji systemów to najpierw Windows XP, a następnie Linux. Windows podczas instalacji nadpisuje MBR, co powoduje utratę dostępu do Linuksa, natomiast Linux instaluje własny bootloader (np. LILO lub GRUB), który wykrywa Windows i umożliwia wybór systemu przy starcie. W przypadku instalacji Windowsa po Linuksie konieczne jest ponowne przywrócenie bootloadera Linuksa z płyty instalacyjnej. Alternatywnie można użyć wirtualizacji, np. VMware, aby uruchamiać Windows XP jako maszynę wirtualną pod Linuksem, co eliminuje konieczność rebootowania i ułatwia integrację systemów (VMware Tools). Dla bezpieczeństwa można wykonać kopię MBR i przechowywać ją na dyskietce, co pozwala na szybkie przywrócenie bootloadera w razie problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA