logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy licznik energii elektrycznej zawyża zużycie? Ekspertyza i rachunki

pablo14011982 22 Kwi 2013 20:06 4404 6
REKLAMA
  • #1 12228314
    pablo14011982
    Poziom 2  
    Witam serdecznie, chciałem się poradzić ponieważ zakończyła się budowa naszego domu i otrzymaliśmy rachunek na około 2500 kWh zuzytych przez około 3 m-ce i kwote 4000 zł. Postanowiliśmy zamówić kontrolę ponieważ sąsiad, który budował się rok wcześniej miał rachunek w wysokości 1700 zł za całą budowę. Może nawet pogodziłbym się z tym rachunikiem gdyby nie fakt, że po miesiącu mój licznik pokazywał już 3500kWh, a w domu robiona była tylko wykończeniówka... Po tygodniu przyjechał pan z elektrowni i stwierdził, że licznik nie pokazuje w klasie i jego uchybienie wynosi dokładnie 12.33% i musi zabrać go do ekspertyzy. Kiedy spytałem, o co w tym chodzi, wyjaśnił, że poprostu licznik zawyża. Bardzo ucieszyłem się z tego powodu ponieważ nikt nie mógł uwieżyć w taki olbrzymi rachunek. Niestety wczoraj dostałem odpowiedz z ekspertyzy, że licznik pokazuje w klasie i wszystko jest z nim ok oraz następny rachunek na 2500 zł. Zaznaczę, sprawa trwała ponad miesiąc i w tym czasie zamontowany miałem nowy licznik, który przez ten czas pokazał zuzycie tylko na 150 kWh. Nie wiem, co mogę teraz zrobić, jedna kontrola pokazuje, że licznik źle pokazuje teraz jest dobrze. Czy mam szansę jeszcze gdzieś się odwołać i spróbować go zbadać gdzieindziej, a może ich wyliczenia są ok, ale to znaczyłoby, że w domu mam zużycie jak w fabryce.
    Z góry dziękuję za porady..
  • REKLAMA
  • #2 12228465
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4305
    pablo14011982 napisał:
    Zaznaczę, sprawa trwała ponad miesiąc i w tym czasie zamontowany miałem nowy licznik, który przez ten czas pokazał zuzycie tylko na 150 kWh.

Zabrali ci ten nowy i założyli stary? Jaki uchyb wykazała ekspertyza? Masz prawo wglądu do dokumentu - nie wystarczy stwierdzenie ZE że mieści się w klasie.
    Skoro twierdzisz że powinieneś mieć zużycie podobne jak sąsiad to uchyb powinien wynieść nie 12,32% a około 30-40%.

Dodano po 3 [minuty]:

Sprawdź samodzielnie- włącz urządzenie o znanej mocy np. czajnik elektryczny i sprawdź ile wskaże licznik. Takie sprawdzenie jest obarczone dużym błędem ale orientacyjnie powinno pokazać czy licznik zawyża.
  • REKLAMA
  • #3 12229272
    biomedyczny
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    O ile mi wiadomo WOLNO ci kupić dowolny licznik.
    Z chin kosztuje max 100pln elektroniczny.
    I dać go do założenia i zaplombowania coś koło 500pln z wzorcowaniem.
    Możesz kupić i w Polsce zgodny z normami. Za jakieś 250pln.

Tyle żę coś mi tu śmierdzi jakimś zwartym kablem. Podłączonym sąsiadem itd.

Jeśli byś zużywał 3KW non stop. Czyli betoniarka + wiertarka + światło dzień i noc.
    3*24*30 =2160KW=1440 miesięcznie

150KW za miesiąc jest ok. Jeśli tam nikt nie mieszka. I jedynie trwają roboty wykończeniowe.

Może zmierzyli ci miernik a nie sprawdzali instalacji. I jw prąd gdzieś idzie bokiem. Ja bym sprawdził czy po wyłączeniu narzędzi licznik sie nie kręci. Oraz czy jakieś urządzenie na budowie nie ma chorego poboru.

Tak jak ktoś napisał watomierz kosztuje 50pln w każdym AGD / elektryczym.

I jeszcze zapisał bym sobie stan wieczorem jak odjeżdzasz. I np rano przed pracą.
    Jw czy sąsiad nie wpadł na pomysł podłaczania się jak wyjeżdzasz z budowy.
  • #4 12229473
    pablo14011982
    Poziom 2  
    Dziękuje za opinie, teraz tak analizuję, że prawdopodobnie moi budowlańcy używali takiego starego kaloryfera, który chyba był na prąd. Ponieważ jak wszystko wyłączyliśmy to licznik nie działał, ale jak "odpalili" sprzęt to wartości były spore, zwiodło mnie jedynie to, że monter od kontroli stwierdził jednoznacznie iż licznik nie nabija w klasie (zaznaczył odchył ponad 12%) i coś jest z nim nie tak. A przejrzałem ekspertyzę i tam wartości odchyłu są minimalne. Zastanawia, czy mogli zrobić tą ekspertyzę "mało rzetelnie" lub może samo podłączenie licznika było złe...A co do licznika to zostawili mi ten "nowy" na którym od 0 mam zużycie na poziomie 188kWh przez ostatni miesiąc. Sprawdziłem dokładnie fakturę za stary, który też był od 0 kWh, więc między październikiem a styczniem nabił 0-5500 KWh,styczeń-luty stanął na 8149 KWh i z takim przebiegiem zabrali go do badania. Podkreślę, że chodzi o budowę domku jednorodzinnego 130 m2. Dlatego myślałem, jak wszyscy mi sugerowali, że nie ma możliwości nabicia takiego rachunku i napewno coś musi być nie tak z licznikiem, a tu proszę najpierw stwierdzili, iż coś jest nie tak a teraz jest ok. A może licznik był źle podłączony. Jestem całkiem zielony w temacie i w sumie nie wiem, czy jeszcze można coś z tym zrobić. Dodam, moi budowlańcy już praktycznie wyprowadzili się z budowy i nie wiem, czy jeszcze znajdę ten ich piecyk, ale czy on mógł zrobić takie spustoszenie?
  • REKLAMA
  • #5 12229520
    biomedyczny
    Poziom 26  
    W grzejniku olejowym jest to prawdopodobne.
    Panowie mogli też zapominać go wyłączyć na noc.
    A miał pewnie z 2KW.

Jw idź jutro do marketu i spokojnie kupisz watomierz. I jw wszystko sobie wyjaśnisz.
    Zostawisz wyłączony licznik.
    Podepniesz jakieś urządzenie na x czasu i zobaczysz ile wyjdzie na watomierzu a ile na liczniku.

A jak dorwiesz piecyk to też sprawdzisz.
    50pln przy takim wydatku już cie nie zbawi :)
    Tylko patrz na max moc. Zazwyczaj są do 2,5 3,6 i 5KW. Przyciskami itd się nie sugeruj.

Czy licznik energii elektrycznej zawyża zużycie? Ekspertyza i rachunki
  • REKLAMA
  • #6 12231064
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4305
    Piecyk 2 kW jeżeli pracował po 10 godzin/dobę nabijał miesięcznie 200-300 kWh, może mieli kilka piecyków albo dmuchawy elektryczne lub piecyk pracował 24h/dobę.
  • #7 12231386
    biomedyczny
    Poziom 26  
    Też tak podejrzewam.
    Bo co będą wyłączać żeby marznąć.
    No i nie pracował po 10 h bo pewnie od 5 rano do 22 ~17h.
    17 * 2KW * 25dni = 850KW miesięcznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z licznikami energii elektrycznej, które wskazują znacznie wyższe zużycie energii niż u sąsiada. Po kontroli stwierdzono, że licznik ma odchylenie 12,33%, co sugerowało, że może zawyżać zużycie. Jednak ekspertyza wykazała, że licznik działa w normie. Użytkownik podejrzewa, że jego budowlańcy mogli używać starych urządzeń, takich jak kaloryfery elektryczne, które mogły znacząco zwiększać zużycie energii. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące zakupu watomierza do samodzielnego pomiaru zużycia oraz sprawdzenia, czy nie ma nieprawidłowości w instalacji elektrycznej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA