logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się PC z płytą VIA Apollo Pro 133A, brak reakcji na reset

DJ ADriano 25 Lut 2005 09:56 1457 14
REKLAMA
  • #1 1263731
    DJ ADriano
    Poziom 11  
    Mam mały problem otóż to jakies pół roku mi sie komputer non stop wiesza..... Ostanio wymianiałem karte graficzna zasilacz i dysk twardy, ram jest dobry bo u kumpla chodził 2 dni non stop dobrze :-((( Nie wiem co jest . Czasami chodzi jakis czas i sie zawiesza. I Jak sie zawiesza to nie da sie go zresetowac, bo sie nie włacza musze power przycisnąć az sie calkiem wyłaczy i dopiero wtedy sie włacza. Juz mnie to naprawde wku... pomózcie mi... Z oprogramowaniem jest wszystko dobrze.... Mam wszystkie nowe sterowniki itp.. Wirus raczej tez nie posiadam antywirusa i firewalla. System instalowałem na nowo z 10 raz i nic to nie daje....
    Moja konfiguracja:
    Dysk:40GB Seageate...
    Pamieć:256MB DIM133
    Procek:733MHZ P3
    Płyta główna: Via Apollo Pro 133A(VT82C694X)
    K. G.: GeForce4 MX 4000
    Zasilacz: Nowiutki 300W
    Pomóżcie mi bo ja tutaj juz nie wyrabiam. Nie wiadomo kiedys sie zatnie . Czasami po godzinie pracy a czasami po 5 godzinach .....
    Nie wiem co jest z tym złomem ......:-((((((((((
  • REKLAMA
  • #2 1263743
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Sprawdz temperature procka w biosie.. jeśli jest niepokojąco wysoka.. to sprawdz czy wiatrak na radiatorze chodzi od procka.. jaśli chodzi to muśisz wymienić paste pod radiatorem .. - pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1263857
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Ja bym się doszukiwał problemu w ustawieniach w biosu: Chipset features setup. Spróbuj poustawiać na możliwie największe liczby liczby odnośnie RAM-u, typu:Latency,delay itp.
  • REKLAMA
  • #4 1263968
    DJ ADriano
    Poziom 11  
    A oto voltage z mojego biosa:
    Current Speec CPUFan1: 4800 średnio RPM
    Vcore:1,69
    2,5V - 2,51V
    3,3V - 3,36 V
    5V - 5,05 V
    12V - 12,42 V

Nadal nie wiem gdzie jest ta temperatura procka:-(((
  • #5 1264060
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Sprawdź czy kondensatory przy procku są płaskie. Jeśli są wypukłe albo coś się z nich wylewa możesz mieć odpowiedź na pytanie.
  • REKLAMA
  • #6 1264083
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    A czy VCore nie jest za niskie? Czy nie powinno być 2V a nominalnie 1.75V? Sprawdź w manualu i podaj typ płyty głównej. Oraz podaj dokładny typ procesora.

Poprawiam się: powinno być 1.65V.
  • #7 1264092
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Temperaturę proca najlepiej obserwować podczas pracy Ściagnij sobie program everest lub motherboard monitor. Najlepiej od rzau zdejmij radiator z proca, wyczyść go z kurzu i dokładnie posmaruj pastą termoprzewodzącą. Jak radzi kolega Kassiel obejzyj dokładnie kondensatory elektrolityczne na płycie głównej. Jak któyś ma wypukłe denko u góry to jest do wymiany. Napięcia zasilacza sprawdź miernikiem, te biosowe pomiary nie zawsze mają coś wspólnego z prawdą. RAM też przetestuj u siebie memtestem i ustaw mu większe cas latancy.
    Potem to już tylko prawidlowa instalcja windy i musi chodzić.
  • #8 1265613
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    trafiłeś na kiepską płyte głowna jesli chodzi o jakosc wykonania pomijając wydajność, tematow o podobnej tematyce i własnie związane z tą płytą jest kupe na tym forum...miałem tą płyte..i było podobnie.. ;)..zmień ją czym prędzej ;)
  • #9 1266709
    DJ ADriano
    Poziom 11  
    Tak mysle ze to płyta . Sprawdzałem ramy , przestawiałem w biose, teperatura procka 25 stopni, na płycie nic nie widac zjeban...... ale cuz... Jaką płytce byscie mi teraz polecili ???? Zeby to tylko chodzoło bez zacinania. Chciałbym jakąś niedrogą ... Napewno musi byc uzywana , nowej chyba raczej nie kupie ?? Zaproponujcie cos???
  • #10 1268634
    DJ ADriano
    Poziom 11  
    Pomorze ktos :-((((????
  • #11 1268855
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Z tańszych akurat pod twojego proca to np. ESC K7S5A, lub AK32A. Procki te bendą chodzic bez problemu. Ja na tych odu niemiałem żadneg problemu z 100% obciążonym 24 godziny na dobe Duronem ShitFire'em 900MHz. To są niemarkowe płyty, i myślę, że za 60 zl taką jeszcze dostaniesz. Jak wolisz cos innego to kupuj przyszłosciowo np. EPOX 8RDA3. Świetny do podkręcania i wchodzi do niego proc od Athlona XP 1500+ do 3000+, oraz Barton 2500+ do 3200+. Zależy co cię interesuje - do czego komputer jest przeznaczony.
  • #12 1269242
    solaris1952
    Poziom 16  
    Agentlos

K7S5A, AK32A ????
    zastanów się co piszesz ! - facet ma Pentium III 733 i jak uda mu się wsadzić tego procka do płyt które proponujesz to ja Go zgłoszę do nagrody NOBLA !!!
  • #13 1269288
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Cytat:
    Agentlos

K7S5A, AK32A ????
    zastanów się co piszesz ! - facet ma Pentium III 733 i jak uda mu się wsadzić tego procka do płyt które proponujesz to ja Go zgłoszę do nagrody NOBLA !!!

Ajajaja. RACJA Mój wielki błąd!!!!Nie zauważyłem, że on ma P3 :( . Myślałem że AMD (za dużo postów na raz czytam i mnie sie mieli) :cry: . Następnym razem bendę uważniej czytał, ab taich głupot nie pisać....
    Dzięki za zwrócenie uwagi :-).
  • #14 1269314
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Adriano, zanim zaczniesz wykonywac jakieś baaaaardzo skomplikowane czynności, zrób rzecz najprostszą: WYCZYŚĆ KOMPUTER! Powyciągaj wszystkie karty, pamięci i procesor. Wydmuchaj kurz. "Wypsikaj" złącza jakimś spray'em do odtłuszczania styków układów elektronicznych. Zdejmij wentylator z procesora, wyczyść powierzchnie, posmaruj pastą termoprzewodzącą i załóż go na miejsce. Podociskaj wszystkie układy scalone które są w podstawkach. I powiedz nam, czy to coś dało.
  • #15 1269331
    keylogger
    Poziom 12  
    DJ ADriano napisał:
    Pomorze ktos :-((((????

jeśli planujesz wymianę płyty czyli chcesz wydać kaskę zaryzykowałbym na Twoim miejscu i sprawdził czy na stronie producenta nie ma najnowszego biosu do tej płyty. jeśli jest nowszy niż masz na płycie uaktualniłbym bios.

składałem 13 m-cy temu kompa mojemu siostrzeńcowi (całkowicie co prawda inna architektura AMD i ASUS - komp się wieszał zazwyczaj podczas giercowania) wymiana coolera i sterów na nic się zdała...
    w końcu wk.. się i po uaktualnieniu biosu wszystko zaczęło działać jak powinno

nie znam co prawda tej płyty i nie pracowałem na niej ale jak bedziesz miał kasę na nową płytę warto zaryzykować :-D

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną VIA Apollo Pro 133A i procesorem Pentium III 733 MHz doświadcza częstych zawieszeń, które uniemożliwiają resetowanie systemu bez całkowitego wyłączenia zasilania. Wymieniono kartę graficzną, zasilacz i dysk twardy, a pamięć RAM została przetestowana i działa poprawnie. System operacyjny był wielokrotnie reinstalowany, a sterowniki są aktualne. Proponowane rozwiązania obejmują sprawdzenie temperatury procesora (zalecane programy: Everest, Motherboard Monitor), czyszczenie i ponowne nałożenie pasty termoprzewodzącej na radiatorze, kontrolę kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej pod kątem uszkodzeń (wypukłe denka, wycieki), testowanie pamięci RAM programem Memtest oraz ustawienia opóźnień i timingów RAM w BIOS-ie. Sugerowano również aktualizację BIOS-u płyty głównej. Wskazano, że płyta VIA Apollo Pro 133A jest znana z problemów jakościowych i zalecano rozważenie wymiany na inną płytę kompatybilną z Pentium III, jednak konkretne modele pod procesor P3 nie zostały jednoznacznie polecone. Zalecane jest także dokładne oczyszczenie komputera z kurzu, odtłuszczenie styków i poprawne osadzenie elementów w gniazdach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA