logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pentium III 850E. Podkręcony sprzęt - podczas grania zawiesza się.

mc1302 26 Lut 2006 01:20 1669 11
REKLAMA
  • #1 2348642
    mc1302
    Poziom 2  
    Witam.

A wiec podkręciłem taki stary zestaw:

- Intel Pentium IIIE, 850 MHz (8.5 x 100)
    - Płyta główna: ECS P6BAT-A+ (2 ISA, 4 PCI, 1 AGP, 3 DIMM)
    - Mikroukład płyty głównej VIA VT82C693A Apollo Pro133
    - Typ BIOS'u Award Modular (06/22/00)
    - 3 kości pamięci:
    - DIMM1: 256 MB PC133 SDRAM (3.0-3-3-6 @ 133 MHz)
    - DIMM2: 128 MB PC133 SDRAM (3.0-3-3-6 @ 133 MHz) (2.0-2-2-5 @ 100 MHz)
    - DIMM3: 64 MB PC133 SDRAM (3.0-3-3-6 @ 133 MHz)
    - GeForce4 MX 440 with AGP8X (64 MB)

niestety zailacza i chłodzenia nie jestem w stanie podać

Procesor podkręciłem na 952 MHz (8.5 x 112). Robiłem test programem Prime95. Meczyłem komputer ok 15 min i wszystko ok. Na komputerze tak podkręconym pracuje od kilku miesięcy i w szystko jest ok. Problem powstał, gdy zaczłem grać. Komputer się sporadycznie zawiesza. Gdy nie jest podkrecony takie cos sie nie zdarza.... W czym może być problem?Czy to ta stara płyta? O co chodzi z zwiększeniem napięcia procesora- nie robiłem tego, zwiększyłem tylko magistrale ze 100MHz na 112Mhz. Jest to tak stara płyta i bios (ok 5 lat) w ktorym są tylko standardowe ustawienia FSB 100, 102, 112 i 133 MHz. Dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 2349024
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Jesli to jest na via to zobacz czestoltliwosci taktowani agp i pci bo nie bank nie sa blokowane. Jezeli dasz za duzo to moga dziac sie takie rzeczy. Ja bym posprawdzal go primem ale przez okres np 4 godzin potem jeszcze dal mu do przeliczenia program super pi ustawijac na 32 M jezeli przjdzie bez bledow to bedzie chodzi stablnie. Oczywisice kontroluj temperature zeby nie ufajczyc procka. W programie Everest powiniens znales taktownia szyny pci i agp straj sie nie przekraczac na pci 40-42 mhz na agp powyzj 72 Mhz bo wtedy moga sie zaczyc sypac dyski twarde lub bedzie sie gubic grafika.

Pozdrawiam
  • #3 2349140
    scorpio5
    Poziom 13  
    bardzo prawdopodobne jest przetaktowanie AGP - magistralę masz przecież ustawioną na 37,5 MHz
    możesz spróbować znaleźć najnowszą wersję BIOSu jaka była wydana do tej płyty i sprawdzić czy nie można obniżyć trochę taktowania
    możesz spróbować ustawić magistralę na 133MHz (UWAŻAJ NA CHŁODZENIE PROCESORA - chwila pracy do sprawdzenia jeżeli do tej pory nie był z tym problemu nie powinna zaszkodzić) jeśli masz dobry procesor, to jest szansa, że będzie działało
    jeśliby nie chciało wstać, to musisz zrobić clear CMOS lub zworką wymusić 100MHz
    rozważ również sprawienie sobie porządnego zasilacza np. ModeCom MC-350ATX (nie ModeCom Feel-350 !!!) - bardzo często przyczyną braku stabilności komputera jest marny zasilacz, a jeżeli ten który masz ma tyle lat co reszta, to powoli dożywa kresu swojego żywota
  • REKLAMA
  • #4 2351700
    tjn
    Poziom 2  
    Zgodzę się z tym, że na pewno w momencie jak zmieniłeś szynę procesora ze 100 na 112, to również częstotliwośc szyny AGP poszła do góry, co z pewnością jest problemem.
  • #5 2351830
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Golota - sformulowales to tak, ze jesteli plyta jest na via, to czestotliowsci AGP/PCI nie sa sablokowane. A na innych chipsetach jest blokowane? Nie jest.

Czestotliwosci 112Mhz/75Mhz/37.5Mhz nie za "wymagjace" i mozna powiedzec, ze sa bezpieczne.

mc1302 - 15minut prime to zadne testowanie. Zostaw kompter na 2 godziny, to mniej wiecej bedziesz mogl powiedziec, ze jest stabilny. W tym wypadku moze przegrzewac sie procesor - pasta mogla przez ten czas stracic swoje pierwotne wlasciwosci. Moze tez przegrzewac sie karta graficzna (wtedy przewaznie, ale niekoeniecznie, ekran sie zamraza), lub zasilacz daje niestabilne napiecia pod obciazeniem. Testowanie mozesz robic 3dMarkiem w petli - obciaza nie tylko procka i pamiec (jak prime) ale tez karte graficzne.
  • REKLAMA
  • #6 2352287
    mc1302
    Poziom 2  
    A więc tak jak piszecie może być to AGP/PCI. Taktowanie PCI jest na 37 MHz. Zrobiłem pewien eksperyment: Podwyzszylem napięcie rdzenia procesora (stadardowo wg. EVEREST jest 1.65V/ 1.70V) Podwyższyłem je na 1.75. Nie wiem czy to miało jakiś wpływ ale co się okazało.... Odpaliłem tą samą gre na której komp. się wieszał najczesciej.. i gra chodziła bez zwisu ok 4-godziny.... Tą grą jest NFSU2 i na 100 % zawsze sie zawieszal. Tym razem nic...... Może to przypadek. Mimo wszystko poszukam nowszego biosa i przetestuje dlużej programem PRIME 95. Jeśli chodzi o 3dMarka to testowałem komp wersja 2001. Było ok. Wersja 2003 robi zaledwie 3 testy... ze wzgledu na slaby prcesor i nie najnowsza karte grafiki. Nie wiem co to jest testowanie w 3dMark petli??? Dzieki
  • Pomocny post
    #7 2352469
    coal_chember
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    mc1302

Twój procesor był nie stabilny(spowodowane to był nie dovoltowaniem-za małe napięcie) przy większym obciążeniu i dlatego gra tobie się wieszała.

Pamiętaj że podczas podkręcania powyżej jakiejś wartości trzeba podnieść również napięcie.

Pętla-czytaj w kółko, kilka razy.
    Po zakończeniu testu włączasz jeszcze raz i tak w kółko.
  • #8 2352596
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Platon napisał:
    Golota - sformulowales to tak, ze jesteli plyta jest na via, to czestotliowsci AGP/PCI nie sa sablokowane. A na innych chipsetach jest blokowane? Nie jest.

Czestotliwosci 112Mhz/75Mhz/37.5Mhz nie za "wymagjace" i mozna powiedzec, ze sa bezpieczne.

mc1302 - 15minut prime to zadne testowanie. Zostaw kompter na 2 godziny, to mniej wiecej bedziesz mogl powiedziec, ze jest stabilny. W tym wypadku moze przegrzewac sie procesor - pasta mogla przez ten czas stracic swoje pierwotne wlasciwosci. Moze tez przegrzewac sie karta graficzna (wtedy przewaznie, ale niekoeniecznie, ekran sie zamraza), lub zasilacz daje niestabilne napiecia pod obciazeniem. Testowanie mozesz robic 3dMarkiem w petli - obciaza nie tylko procka i pamiec (jak prime) ale tez karte graficzne.

Z tego co sie orintuje to na chipsecie Via czestotliwosci AGP i PCI nie sa blokowane tylko podnosza sie razem z FSB a powrot do standardowych taktowan jest przy okreslonych FSB np 100 133 166 200. Natomiast na Nforce 2 i wyzej moza latac nie zaleznie FSB od AGP i PCI, a co za tym idzie moziwosc podkrecena porcka znaczenia wzrasta.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 2352952
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    ten procesor i na tej płycie powinien pójść spokojnie na FSB 133 . I powinien on pracować stabilnie. Powodem takich zjawisk podczas grania może być : albo ZASILACZ ( chocaz nie do konca bo w stresie te procesory pobieraja jakies 40-50 W) albo tak jak napisał coal_chember : napięcie procesora zbyt małe.
    A moja sugestia jest taka że zanim zaczniesz sie bawić w podkręcanie tego intela to najpierw przeczyśc pożonnie komputer a następnie wymień paste na procesorze.
  • REKLAMA
  • #10 2353289
    mc1302
    Poziom 2  
    Tak jak piszecie podwyższenie napięcia rdzenia narazie poskutkowało w stosunku do gier...(system sie raczej nie wieszał-bo jak pisałem pracowałem tak od kilku miesiecy) Nie mam pojęcia jaką pastę się stosuje pod procesor? Jeśli chodzi o FSB 133- to raz już próbowałem.... i musiałem robić reset BIOSA. Komputer nie wstał. Chociaz znów mnie kusi próba zaryzykowania. Ciekawie by to wygładało (133x 8.5): PIII 1130MHz z 850 MHz :D Mimo to nie chce inwestować w ten komputer bo to prawie zabytek już... :D Dlatego narazie sie wstrzymam z wymiana zasilacza. Bo Nie bawem bedzie nowy sprzet. Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za odpowiedzi.
    A tak poza tym to znalazłem wersje biosa do tej płyty z 2003 roku (aktualna to Award Modular (06/22/00). Nie mam pojęcia co zrobić z malutkim plikem BIN który ściągnąłem i jak operacje wymiany Biosa przeprowdzić bezpiecznie??
  • Pomocny post
    #11 2356259
    scorpio5
    Poziom 13  
    zanim zabierzesz się za aktualizację BIOSu upewnij się, że ściągnołeś właściwy do Twojej wersji (rev.) płyty http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Support/KnowHow.aspx#ver_mb
    pod okienkiem wyboru serwera z którego będzieśz ciągał BIOS jest program do aktualizacji (Flash Utility)
    sposób postępowania masz opisany tu: http://www.ecs.com.tw/extra/flashutl/awardflash.htm
    polecam Ci aktualizację BIOSu pod DOSem, ponieważ jest bezpieczniejsze niż pod Windowsem
    jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś wątpliwości, to pytaj
  • #12 2356865
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Golota - a zamontujesz PentiumIII na nForce2? Wiec co te filozofie maja wspolnego z watkiem?

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcony procesor Intel Pentium IIIE 850 MHz (z 8.5 x 100 na 8.5 x 112, czyli 952 MHz) na płycie ECS P6BAT-A+ z chipsetem VIA VT82C693A Apollo Pro133 powoduje sporadyczne zawieszanie się komputera podczas grania, mimo stabilnej pracy w testach Prime95 przez 15 minut. Problem najprawdopodobniej wynika z podniesienia częstotliwości magistral AGP i PCI, które na chipsetach VIA nie są blokowane i rosną wraz z FSB, co może powodować niestabilność systemu. Zalecane jest monitorowanie taktowań AGP (nie przekraczać ~72 MHz) i PCI (nie przekraczać ~40-42 MHz), dłuższe testy stabilności (np. 2 godziny Prime95, testy w pętli 3DMark), kontrola temperatur procesora i karty graficznej oraz ewentualne podniesienie napięcia rdzenia procesora (z 1.65-1.70 V do około 1.75 V), co w praktyce poprawiło stabilność podczas grania. Możliwe przyczyny to także przegrzewanie się procesora (zalecana wymiana pasty termoprzewodzącej) lub niestabilny zasilacz, choć ten ostatni jest mniej prawdopodobny ze względu na niskie zużycie energii przez ten procesor. Próby podkręcenia do FSB 133 MHz (co dałoby 1130 MHz) kończyły się koniecznością resetu BIOS-u. Autor planuje aktualizację BIOS-u do nowszej wersji z 2003 roku, jednak potrzebuje instrukcji bezpiecznego flashowania BIOS-u, najlepiej pod DOS-em. Dyskusja podkreśla, że podkręcanie na chipsetach VIA wymaga uwagi na taktowania magistral i napięcia, a stabilność systemu podczas gier jest bardziej wymagająca niż podczas testów CPU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA