logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaki kompresor do 1500zł który zasili szlifierkę mimosrodową SICO, pistolet HP

tasek 26 Kwi 2013 09:41 10587 3
REKLAMA
  • #1 12240787
    tasek
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Witam wszystkich
    Potrzebuję kupić kompresor do domowego garazu. Jego główne zadanie to przygotowanie mojego samochodu w podkładzie (auto nastepnie bedzie lakierowane w kabinie). Będę lakierował podkładem elementami z racji ze czas mam tylko popołudniami. tzn wyczyszczę jedne drzwi z rdzy, szpachla i podkład. Pistolet to speedway HP- Wysokociśnieniowy (czerwony) z dyszą 2.0 Na drugi dzień inne. Chciałbym o ile to możliwe aby ten kompresor zasilił szlifierke mimośrodowa pneumatyczna która ma również przeszlifować drzwi i przerwa. Szlifierka mimosrodowa firmy sico. Piszą że ta szlifierka potrzebuje od150 do 250l/min choź inni mówią że dużo więcej. W przyszłości klucz udarowy do kół do domowego zastosowania, do konserwacji auta.
    Czy kompresor 100l dwutłokowy jednostopniowy da radę?
    Wybrałem kilka modeli

1.KOMPRESOR SPRĘŻARKA SKY 100L 10bar230V za 1500zł

ZBIORNIK: 100 litrów
    NAPIĘCIE ZASILANIA: 230V 50Hz
    MAKSYMALNE CIŚNIENIE: 10 BAR
    MOC SILNIKA: 3,0kW = 4,0KM
    WYDAJNOŚĆ TEORETYCZNA: 320 l/min
    WYDAJNOŚĆ EFEKTYWNA: 225 l/min
    OBROTY SILNIKA: 1050rpm
    WAGA: 72 kg

2. KOMPRESOR TŁOKOWY 100L METABO PROFI 320-10/100-1 za 1890zł (trochę duzo)
    + Typ głowicy: B2800B
    + Typ zbiornika: C - mobilny
    + Pojemność zbiornika: 100 l
    + Ilość cylindrów: 2
    + Ilość stopni sprężania: 1
    + Wydajność teoretyczna (na ssaniu): 320 l/min
    + Wydajność efektywna (przy nadciśnieniu 7 bar): 222 l/min
    + Maksymalna moc silnika: 2,2 KW
    + Obroty na wale sprężarki: 1570 min-1
    + Napięcie zasilania/częstotliwość: 230/50
    + Ciśnienie nominalne: 10 bar
    + Wymiary (dł. x szer. x wys.): 985x395x820 mm
    + Ciężar: 69 kg

Ten kompresor sky jest dobry? Posłuzy w domu kilka lat?
    Pozdrawiam i prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 12276455
    wacekgacek
    Poziom 17  
    Ocena: 122
    Ja bym wybrał metabo ,to profesjonalna firma,nie będziesz miał w razie czego problemów z gwarancją czy z częściami po gwarancji.
  • REKLAMA
  • #3 12279189
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    Ocena: 325
    Z tych żaden. W tej kwocie nie znajdziesz kompresora dostosowanego do swoich potrzeb.
    Do szlifierki pneumatycznej minimum silnik 4kW i ok. 400 l/min na wyjściu. Przydałaby się też duża butla, tak przynajmniej 250l. Na twoim miejscu nie wierzyłbym w chińskie Waty, bo wiem że zaraz wyskoczyłbyś z jakimś wynalazkiem 5kW i przeszło 500l/min z 1500. Szkłem czegoś nie wytrzesz.
    To samo tyczy się szlifierki i pistoletu. Tym badziewiem nie zrobisz nawet jednego samochodu. Z tanich szlifierek nawet niezłe są K2 za ok. 300 zł, ta tańsza jest do....
    Tego Speedway'a odpuść sobie bo po pierwszym malowaniu i tak go wywalisz.
    Nie doradzę ci żadnego taniego pistoletu. Istnieje dla mnie tylko jedna marka jeśli chodzi o lakiernictwo samochodowe i jest nią SATA, jeśli byś się zdecydował to do podkłady polecam model 100bf HVLP.

Zakup tych podstawowych narzędzi wystarczył by ci pewnie na "nowy" samochód.
  • #4 12300969
    andrew666
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    .... nie zakłądam nowego tematu, podepnę się pod en...

Muszę kupić kompresor, do obsługi klucza pneumatycznego głównie, no może w jakiejś przyszłości do pomalowania sporadycznego jakiegoś elementu. PROSZĘ O RADĘ JAKI WYBRAĆ, JAKA FIRMA, NA JAKIE PARAMETRY ZWRÓCIĆ UWAGĘ

Wiem , że trzeba zwrócić uwagę na:
    1) obroty sprężarki - te około 1000obr są ok, im wyższe tym gorzej, bo zmniejsza sie trwałość.
    2) najlepiej jakby był na siłe - podobno mniej prądu zezre (?)
    3) oczywiście musi być dwutłokowy
    4) ciśnienie min 8 bar ( klucz wymaga 6,7-7 bar)
    5)......

Na kompresorach pisze zwykle o wydajności typu 400 i więcej litrów - rozumiem, że o można wsadzić między bajki.... na niektórych kompresorach Kupczyka pisze że wydajność np 350l, wydajność efektwna 220l/min....

Czy pionowy, czy standardowy o rozumiem, że zależy tylko od ilości miejsca....

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Proszę poprawić. [Łukasz]
REKLAMA