logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja instalacji TV do odbioru DVB-T na 3 odbiorniki

genesis666 26 Kwi 2013 12:52 3075 5
REKLAMA
  • #1 12241272
    genesis666
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Moja instalacja na dzień dzisiejszy wygląda tak jak na rysunku:
    1. Stara antena siatkowa, która jest na poddaszu ustawiona przy oknie.
    2. Na 2 piętrze znajduje się trójnik antenowy skręcany
    3. Na pierwszym piętrze to samo.
    Jeśli chodzi o materiały: kabel no name kupiony w sklepie z elektroniką, z trójnikami to samo.
    4. Ma każdym piętrze znajduje się zasilacz.

Problem z nią polega na tym, że zdarzają się zacięcia obrazu a na dekoderze siła sygnału ciągle skacze od: 20-98 %, natomiast jakość na poziomie: 65-70% więc dosyć stabilnie.

Tu pojawia się problem, ponieważ chciałbym uniknąć wymiany całej instalacji, ponieważ rozkuwanie na chwilę obecną nie mam takiej możliwości. Bardziej mi chodzi o poprawę stabilności siły sygnału. Co byście polecili?? Nowa antena, wystawienie jej na komin czy jednak wymiana całej instalacji?? Jeśli już jestem na etapie modernizacji takiej instalacji to czy jest możliwość przejścia na symetryzator, żeby zredukować liczbę Modernizacja instalacji TV do odbioru DVB-T na 3 odbiorniki zasilaczy??
  • REKLAMA
  • #2 12241331
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.
    genesis666 napisał:
    1. Stara antena siatkowa, która jest na poddaszu ustawiona przy oknie.
    2. Na 2 piętrze znajduje się trójnik antenowy skręcany
    3. Na pierwszym piętrze to samo.
    Jeśli chodzi o materiały: kabel no name kupiony w sklepie z elektroniką, z trójnikami to samo.
    4. Ma każdym piętrze znajduje się zasilacz.

Podpowiedzi :
    1. dobrym wyjściem jest wymienić antenę na nową ale bez przymusu jej wymiany.
    2. Trójnik - jaki.
    3. Trójnik - poco i jaki.
    4. jedna antena to jeden zasilacz - jeżeli w antenie jest wzmacniacz.

Cytat:
    ... zdarzają się zacięcia obrazu a na dekoderze siła sygnału ciągle skacze od: 20-98 %, natomiast jakość na poziomie: 65-70% więc dosyć stabilnie.

Na około 100 postów o podobnej treści - to wyjąć wzmacniacz i wstawić symetryzator.

Ogólnie brak jakichkolwiek informacji w myśl regulaminu pkt 3.1..15 i zaleceń w dziale : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2212466.html .

Cytat:
    Nowa antena, wystawienie jej na komin ...

Zdecydowanie TAK i wykorzystać to, że przechodzimy na DVB-T a nowa antena będzie na następnych "parę ładnych lat". :D

Cytat:
    ... zredukować liczbę [obrazek] zasilaczy??

Po co tyle zasilaczy dla jednej anteny. :?: :?:

Słowo obrazkowe.

Instalacja bez wzm. a tylko z symetryzatorem .

Ze wzmacniaczem i jednym zasilaczem oraz z "przejściówką" F-gniazdo TV ( http://www.dipol.com.pl/przejscie_wtyk_f_-_gniazdo_antenowe_E8270.htm ) .

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 12241404
    genesis666
    Poziom 10  
    1. Byłem za wymianą wymianą anteny, ale proponują mi na mój teren taką samą - siatkową, więc nie wiem czy to ma sens
    2. Jesli chodzi o trójniki to chyba to tak jak pisałem: NO NAME. Najlepiej jak pokaże zdjecia
    3.Trójnik na 2 piętrze, aby podłączyć telewizor i jednocześnie puścić żyłę piętro niżej. Drugi trójnik to chyba dawne rozwiązanie "na zapas"
    4. W antenie jest wzmacniacz. Po to dwa, gdyż był lepszy sygnał (wiem, ze to nieprofesjonalne)
    5. Widziałem te 100 postów i niestety wyjęcie wzmacniacza i zastąpienie go symetryzatorem oraz odłączenie zasilaczy przy telewizorze skutkowało niewyszukiwaniem kanałów stąd rozwiązanie na wzmacniaczach wydawało się być sensowniejszym z prostego względu..
    6. Myślałem, ze da się tego uniknąć, ale widzę, że jednak nie :)
    7. Jak już wcześniej wspomniałem w celu poprawienia sygnału.

Modernizacja instalacji TV do odbioru DVB-T na 3 odbiorniki Modernizacja instalacji TV do odbioru DVB-T na 3 odbiorniki
  • REKLAMA
  • #4 12241505
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    CZEŚĆ.

Nie "załamuj" mnie i mojego pojęcia o Instalacjach antenowych. :!: :D

Wyjaśnienie obrazkowe.

( w DUŻYM formacie jako coś w rodzaju :!: :!: )

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 12241557
    genesis666
    Poziom 10  
    Ok to już wiem, że rozgałęźnik muszę zmienić.
    Mam jeszcze pytanie, bo teraz mam objaśnioną sytuację, jeśli chodzi o dwa odbiorniki, a jak w tytule napisałem, teraz mam zamiar wprowadzić 3 odbiornik, który najlepiej jakby był przyłączony na wysokości strychu. Jest taka opcja, czy za dużo kombinacji?
  • #6 12241601
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA