logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec gazowy Vaillant - jak ustawić kolejność nagrzewania grzejników?

Jola Dubicka 28 Kwi 2013 13:28 1578 5
REKLAMA
  • #1 12247716
    Jola Dubicka
    Poziom 2  
    Witam ,
    dwa lata temu wymieniałam piec gazowy. Pan który to robił wszystko fajnie działało, a przede wszystkim zrobił tak ,że najpierw nagrzewały mi się grzejniki na dole ,a póżniej na górze i płaciłam mniej za gaz. W tamtym roku przyjechał sprawdzic piec i co tak ustawił ,że najpierw nagrzewają się grzejniki na górze a na dole jest chłodno i rachunki są o wiele wyższe niż w tamtym roku, Proszę o radę ,
  • REKLAMA
  • #2 12247875
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1257
    Jak wygląda w Twoim przypadku sterowanie kotła? czy posiadasz zawory siłujące na poszczególne kondygnacje? jak wygląda podłączenie hydrauliczne instalacji? Jaki masz programator pokojowy? (bezprzewodowy / kablowy). Żeby rozwikłać Twój problem potrzeba kilku informacji z Twojej strony. A tak apropo nie próbowałeś dzwonić do Fachowca który Ci to wykonywał żeby przestawił wszystko tak jak wcześniej.?
  • REKLAMA
  • #3 12247954
    Jola Dubicka
    Poziom 2  
    Właśnie wczoraj do niego dzwoniłam i powiedział , że wszystko zrobił dobrze . Ale nawet sprawdzam rachunki i jest duża różnica. Ponadto w tamtym roku nie rozpalałam w kominku , bo było ciepło na dole teraz jest odwrotnie. Myślałam ,że to można w piecu ustawić nie znam się na tym .Programator pokojowy jest kablowy. Co do zaworów to nie wiem , ale przed wymianą pieca na dwufunkcyjny miałam piec jednofunkcyjny ze zasobnikiem wody wszystko było zle zrobione ciekło z pojemnika wyrównawczego ciągle miałam problemy z wodą i również na dole było zimno , a na górze gorąco. Po wymianie pieca wszystko jest ok tylko ,że ponownie jest zimno na dole , a na górze gorąco. Moim zdaniem zawory są skoro w tamtym roku było wszystko super. z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 12248018
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Czy masz w grzejnikach głowice termostatyczne? Może są przykręcone?
  • REKLAMA
  • #5 12248025
    Jola Dubicka
    Poziom 2  
    Tak , mam przy każdym grzejniku .
  • #6 12248934
    W0jtek92
    Poziom 39  
    No to sprawdź ich nastawienie bo jeśli są ustawione na mniejszy stopień niż na górze to mają mniejszą przepływowość i więcej nośnika ciepła idzie na piętro, możesz też sprawdzić czy nie ma pod kotłem przymkniętego jakiegoś zaworu bo to też może być powód Twojego problemu.
REKLAMA