logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piecyk grzewczy Vaillant - grzeje pomimo ustalonej temp.

skarpy 14 Gru 2010 10:07 2677 5
REKLAMA
  • #1 8866456
    skarpy
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam,

Jak w temacie. Posiadam w domu piec grzewczy gazowy Vaillant. Regulator jest zewnętrzny i znajduje się w innym pomieszczeniu. Ustawiam temperaturę na 20,5 stopnia i kiedy już wyświetla się ta wartość od jakiegoś czasu to piecyk czasem się włącza i dogrzewa mieszkanie.

Czy nie powinno być tak, że dogrzewa gdy temp spadnie o 0,5 stopnia na przykład? Wydaje mi się , że własnie tak było wcześniej... czy mi się tylko wydaje :D

Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8867365
    igrzelczyk
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    Podaj typ kotła i termostatu
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 8867598
    skarpy
    Poziom 9  
    Ciężko powiedzieć. nie ma mnie treaz fizycznie przy piecyku. Ale czy to ma jakieś wielkie znaczenie?

Jest to kocioł do podgrzewania wody w kranie i wody która idzie w kaloryfery. Na stronie producenta nie ma obrazka z takim co mam ja. A to jest taki co ma wyświetlacz posrodku, dwa pokrętła od tem wody w kaloryferach i temp wody w kranie i pokrętło on/off.

Regulator raczej standardowy. Jedno pokrętło i dwa przyciski
  • REKLAMA
  • #4 8870195
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 337
    Opis dla masy urządzeń i jeszcze większej ilości regulatorów. Jeżeli to termostat niefabryczny , bateryjny to rozpocznij od zmiany baterii.
  • REKLAMA
  • #5 8870812
    skarpy
    Poziom 9  
    Wszystko jest fabryczne. Wszystko jest oryginalne.

Chodzi generalnie o to czy piecyk powinien zaczynać grzać gdy wyświetla się temperatura spada np. o 0,5 stopnia czy jeszcze w momencie gdy tem jest taka jak ustawiona
  • #6 8871162
    igrzelczyk
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    No wlasnie to wszystko zalezy od modelu , generalnie dryft termostatu moze byc nawet do 5 stopni i wiecej(przy starych bimetalicznych termostatach),a nowe elektroniczne czasami wplywaja np na modulacje palnika takze w tym wypadku sam widzisz zgaduj zgadula
    pozdrawiam
    wesoly serwisant
REKLAMA