sam mam poloneza i mimo pewnych wad tego samochodu jest on jednak malo awaryjny, a o wszystkich przypadlosciach informuje za wczasu (wiadomo ze mu cos dolega) i nie mialem jeszcze sytuacji zebym zatrzymal sie na drodze! poza tym naprawy sa tanie, tylko trzeba sie co nieco na nich znac i nie trafic na zuzyty egzemplarz.
Czesciowo padlly juz odpowiedzi na rozwiazanie problemu:
zresetowanie komputera, wcale nie trzeba rozlaczac akumulatora (wystarczy rozlaczyc podluzna wtyczke po prawej stronie stojac przed otwarta maska)
ewentualnie pelen reset komputera:
1. Odpalić samochód bez dodawania gazu / zgasić auto po rozgrzaniu silnika do temp. pracy i wyjšć kluczyk !!!
2. przekręcić zapłon ale nie odpalać silnika
3. wykonać siedem powolnych ruchów pedałem gazu "od deski do deski"
4. Odpalić autko dodajšc gaz
Dalej nalezy zresetowac przepustnice (wtyczka po prawej stronie puszki filtra powietrza, nieco na dole) gdy mamy wlaczony zaplon ale nieuruchomiony silnik nalezy to wtyczke rozlaczyc na moment i podlaczyc z powrotem.
U mnie rowniez wystapila koniecznosc naprawy glowicy, pozniej auto nieco wiecej pali (miasto 12-12,5l bez szalenstw) ale zniknelo spalanie stukowe i generalnie auto lepiej jezdzi.
Kolejna rada to sprawdzenie termostatu powietrza, rzadko kiedy trafi sie egzemplarz w ktorym to ustrojstwo dziala.
Generalnie ma on za zadanie otwierac klapki dla cieplego i zimnego powietrza tak, zeby tempeatura mieszanki paliwp-powiettrze byla optymalna, zatem klapka przy rurce od kolektora wydechowego (papierowa rurka dochodzaca do puszki filtra znad kolektora) przy goracym silniku musi byc zakmnieta, a otwarta dla zimnego powietrza (gruba rura) gdy tak nie jest nalezy wymienic termosta, albo na stale (co jest korzystne dla LPG) zablokowac go na zimne powietrze. Sprowadza sie to do usuniecia papierowej rurki, zatkania korkiem (moze byc od soku, liczy sie tylko srednica) wejscia cieplego powietrza oraz zablokowania w pozycji przepustowej klapki dla powietrza zimnego.
po tych zabiegach mozna jeszcze wyregulowac instalacje i auto powinno chodzic normalnie i palic okolo 12l gazu
Jesli tak nie bedzie problem moze tkwic w uszkodzeniu samego komputera sterowania silnikiem a to juz duze wydatki..
zycze powodzenia!!