logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 2.2 turbo 20V LPG - wysokie spalanie, jak poprawić wydajność?

petrus777 17 Sty 2006 11:14 7630 16
REKLAMA
  • #1 2189852
    petrus777
    Poziom 11  
    Witam, mam "drobny" problem; kupilem Audi 200 z silnikiem 2.2turbo 20V z instalacja gazowa II gen - parownik tomasetto do turbo i komputer Razmus AF800 (podpinalem sie interfejsem i softem do Oriona ver. 2.11) i mimo moich prob ustawienia tej instalacji na osczedna nie chce zejsc ponizej 14 ltr/100km na trasie (nawet przy b. spokojnej jezdzie-a zeby bylo ciekawiej to nie zbytniego znaczenia czy jedzie sie zdecydowanie ostrzej to pali i tak tyle samo co przy b. delikatnej ;( )a po miescie to jest ok. 20+ -zanaczam ze wymienialem sonde na nowa Boscha. W zwiazku z tym mam pytanie czy ma ktos podobny samochod i troszke bardziej "przyjazna dla kieszeni" instalacje. jedynie co jeszcze przychodzi mi do glowy to zmienic miejsce zamontowania reduktora (jest on przykrecony po lewej strony na dole z samego przodu blotnika pod zderzakiem i sa bardzo dlugie doprowadzenia wyjscia gazu i kompensacji (grubo ponad 1 metr)) na blizsze przepustnic-moze to cos pomoze a jak nie to jeszcze myslalem kupic Blosa i wywalic ten komputerek i silnik krokowy - tylko nie jestem pewnien czy w moim przypadku da sie go zamontowac(jak bedzie sie sprawowal w aucie z turbo). Jak by ktos mial z tym jakies doswiadczenia to bardzo bylbym wdzieczny za podzielenie sie nimi :).
  • REKLAMA
  • #2 2190114
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 122
    zmiana polozenia reduktora nic nie zmieni mozesz na probe wyrzucic aattuator i zalozyc zwykly register i ustawic optymalnie reduktory tomasetto wytrzymuja ok,40 tys km a pozniej warjuja pozdr
  • #3 2190142
    petrus777
    Poziom 11  
    Z tego co czytalem to zmiana polozenia parownika zeby mial jak najkrotsze przewody gazowe i kompensacji skroca czas bezwladnosci ukladu i to powinno miec jakis pozytywny efekt, co do atutatora to w sumie moge mu zablokowac programowo jakies polozenie i sprawdzic - w sumie tak nie sprawdzalem... zawsze zostawialem mu jakas mozliwosc regulacji, ale mam pytanie co do Blosa-czy w moim przypadku by to cos istotnie zmienilo i czy warto wydawac ok. 400 zl i tez poswiecic "chwile" czasu na montaz i strojenie-jak sobie w ogle dam z tym rade ;)
  • REKLAMA
  • #4 2190451
    toffic-k
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Co do Blosa- nie wiem, czy to coś da. Ogólnie rzecz biorąc zastanowil bym się nad zmianą reduktora na BRC 90AT Turbo, jest większe "pole manewru" (możliwość ustawień)
  • #5 2191002
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    jak juz masz zamiar zmienicparownik to pomysl nad zmiana na 3 czy 4 generacje, dolozysz pare złotych a bedzie działać o wiele lepiej
  • #6 2191113
    prezes11
    Poziom 23  
    ladne mi pare zlotych ok 2500zl pozdr
  • REKLAMA
  • #7 2191166
    Jacek79
    Poziom 37  
    skoro 2,8 kosztuje nowy z zalozeniem i cklopaki zarabiają ok 1,2 do tego butla , przewody gazowe, zawory, to cena instalacji wtryskowej wyjdzie ok1,2 odjac koszt nowego parownika 0,3 co gdaje nam koszt zalozenia ok 900pln , a na kultowy silnik turbo wykorzystywany w rajdach który ma dobrze chodzic i to w samochodzie klasy luksusowej to jest to chyba malo?
    Moj znajomy zalożył do 10 letniego mercedesa gaz za 12 tys i nie płakał
  • #8 2191214
    prezes11
    Poziom 23  
    nikt niezarabia 1200 zl na instalacji za 2800 jeden wyryskiwacz kosztuje 200 a jest ich 5 potrzebne sam montuje to wiem
  • #9 2191223
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 799
    Uważam że Twoje autko jak na ponad 200 kM silnik bardzo mało pali.
    Kombinacje z paliwem kończą się remontem kapitalnym silnika.
  • #10 2192963
    virus123456
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Jacek79 napisał:

Moj znajomy zalożył do 10 letniego mercedesa gaz za 12 tys i nie płakał

ciekawie jaka instalacja kosztuje 12 tys?
  • #11 2193568
    Jacek79
    Poziom 37  
    v12 ma napisane z boku a na klapie 600 , niewiem czy to ma jakiś związek z tym ze tyle kosztowała
  • #12 2195962
    petrus777
    Poziom 11  
    A wiec tak; dzis podzwonilem troche do gazownikow (juz nawet z mysla o zamianie instalacji na jakas z wtryskiem) ale dzieki jednemu z nich ktory mnie troszke oswiecil - w moim przypadku instalacja z wtryskiem gazu tez nie moze byc pierwsza lepsza gdyz jest to auto z turbo i najlepsza jest taka z jak najwiekszym cisnieniem wtrysku (bodajze Prince czy jakos tak ma ok 2 barow, ale oczywiscie jest ona najdrozsza (ok 5 tys, gdyz mam silnik 5 cyl ;(( )) bo takie przecietne maja ok 1,2 - 1,5 bara a po wlaczeniu sie turbo moga byc problemy.
    Po tym jak mu powiedzialem ze mam juz instalacje 2giej gen. tylko nie jestem z niej zadowolony i chialbym wymienic zaproponowal mi zalozenia wlasnie Blosa (370 zl) i po wyregulowaniu powinna zdecydownie lepiej wspolpracowac z tym silnikiem. Wiec chyba zaryzykuje i poeksperymentuje z Blosem., choc jeszcze moze chwilke poszperam a moze Wy mi cos ciekawego podpowiecie lub znajdzie sie jakis uzytkownik ktory mial doswiadczenia z podobnym silnikiem/autem za podzielenie sie nimi bylbym bardzo wdzieczny :)
  • #13 6647067
    TomaszRag
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Przepraszam, że odkopuje ponad 3 letni temat. Chciałem dowiedzieć się trochę na temat instalacji LPG I i II gen wraz z instalacjami Turbo.
    Po pierwsze jak to możliwe, że cała taka instalacja działa jeżeli w kolektorze ssącym w instalacji Turbo występuje nadciśnienie, a ciśnienie wlotowe gazu z reduktora do miksera to jakieś 0,2 bar może mniej?
  • #14 6648016
    petrus777
    Poziom 11  
    Z tego co wiem to zeby miec instalacje gazowa I lub II generacji w aucie z turbina MUSI byc specjalny reduktor ktory umozliwia kompensacje (jest on troszke inny ale "normalny" reduktor tez da sie przerobic tylko trzeba wiedziec jak) nadcisnienia w kolektorze ssacym - daje wtedy wieksze cisnienie gazy takie ze nadal bedzie odrobine wieksze od cisnienia panujacego w kolektorze a tym samym gaz bedzie ciagle podawany do powietrza.
    Jest w nim dodatkowy kanal ktory podaje cisnienie z kolektora na jedna ze stron membrany reduktora I stopnia i wtedy reduktor moze dawac wieksze cisnienie.

Moderowany przez ElpigazN:

Regulamin p.15.

• REKLAMA
  • #15 6648325
    alpha01
    Poziom 21  
    Ocena: 163
    Panowie o czym tu mowa .Serce mi płacze jak czytam jakie to nieszczęście spotkało taki motor.On został stworzony do pracy na benzynie,a nie paliwie do kuchenek.Miejcie litość i nie róbcie mu tego.
    Dla oszczędnych jest Wigry 3 i Jubilat
  • #16 7206415
    rogall_17
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    japa lamusie jak cie nie stac na gaz to wsiadaj do swojej skody 1.9 tdi 90 km i idz scigaj sie z rowerzystami. to przez takich jak ty wlasnie sa korki bo kolo jedzie 40 km/h przez cale miasto i ma wszystko w dupie. Mial ochote na 2.2 turbo wiec kupil, jezeli ma ochote jezdzic taniej to zainstalowal gaz CZYLI ma auto, ktore ma kopa i jezdzi taniej niz niektorzy wlasciciele zajechanych TDI. Pozdro
  • #17 7207798
    slodky
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    alpha01 napisał:
    Panowie o czym tu mowa .Serce mi płacze jak czytam jakie to nieszczęście spotkało taki motor.On został stworzony do pracy na benzynie,a nie paliwie do kuchenek.Miejcie litość i nie róbcie mu tego.
    Dla oszczędnych jest Wigry 3 i Jubilat

prosty przykład prostego majstra z prymitywnym podejściem do czegoś czego nie ogarnia

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Audi 200 z silnikiem 2.2 turbo 20V i instalacją LPG II generacji (parownik Tomasetto, komputer Razmus AF800, oprogramowanie Orion 2.11) zgłasza problem wysokiego zużycia gazu – około 14 l/100 km na trasie i ponad 20 l/100 km w mieście, niezależnie od stylu jazdy. Wymieniono sondę lambda na nową Boscha, bez poprawy. Dyskutowano o możliwych przyczynach i rozwiązaniach: zmiana położenia reduktora (obecnie zamontowany z przodu pod błotnikiem, z długimi przewodami) raczej nie przyniesie efektu, ale skrócenie przewodów gazowych i kompensacji może zmniejszyć bezwładność układu. Sugerowano wymianę aktuatora na zwykły regulator oraz rozważenie zmiany reduktora na BRC 90AT Turbo, który oferuje większe możliwości regulacji. Pojawiła się też propozycja modernizacji do instalacji III lub IV generacji, choć wiąże się to z wyższymi kosztami (około 2500 zł). Właściciel rozważa zakup i montaż modułu Blos (około 370 zł) dla lepszego dostosowania instalacji do silnika turbo. Poruszono też temat instalacji wtryskowych gazu o wyższym ciśnieniu (np. Prince około 2 barów) dedykowanych do silników z turbodoładowaniem, które są droższe (około 5 tys. zł). W dyskusji wyjaśniono, że instalacje LPG I i II generacji w silnikach turbo wymagają specjalnych reduktorów z kompensacją ciśnienia, które utrzymują odpowiednie ciśnienie gazu mimo nadciśnienia w kolektorze ssącym. Część uczestników podkreśla, że silnik turbo jest optymalny do pracy na benzynie, a próby oszczędzania na gazie mogą prowadzić do problemów technicznych. Wątpliwości budzi też opłacalność i trwałość instalacji LPG w tego typu silnikach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA