logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepszy program do tworzenia stron WWW dla początkujących bez HTML?

piotrd90 26 Lut 2005 11:54 2725 28
REKLAMA
  • #1 1267198
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Mam pytanie: Jaki według was jest najlepszy program do tworzenia stron www i gdzie go mogę ewentualnie ściągnąć (nie wchodzi w gre pajączek czy zajączek) ponieważ nie znam sie za bardzo na html-u. Najlepiej jakby to był jakiś Front Page albo cos z Open Office, tylko gdzie to mogę sciągnąć????
  • REKLAMA
  • #2 1267222
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Flash MX
  • #3 1267327
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    piotrd90 napisał:
    gdzie go mogę ewentualnie ściągnąć (nie wchodzi w gre pajączek czy zajączek) ponieważ nie znam się za bardzo na html-u. Najlepiej jakby to był jakiś Front Page albo cos z Open Office, tylko gdzie to mogę sciągnąć????

Jeżeli chcesz "ewentualnie ściągnąć" i do tego
    piotrd90 napisał:

"Najlepiej jakby to był jakiś Front Page albo cos z Open Office"

to wyjście jest tylko jedno: http://download.openoffice.org/1.1.4/index.html
    NIe oznacza to jednak, że wyjście to jest najlepsze. Poszukaj na forum, bo tutaj co chwilę poruszany jest ten temat. Poszukaj w sieci kursów HTML-a i jako edytora użyj Notatnika z Windows - trudna sprawa na początek, ale to jedynie właściwa droga do opanowania sztuki tworzenia stron. Jak opanujesz HTML, to później łatwiej będzie z PHP, XHTML itd
  • #4 1267344
    Electronic0
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Najlepszym, najwygodniejszym i najprostszym programem do tworzenia stron WWW jest Webmajster
  • #5 1267374
    md
    Poziom 41  
    Electronic0 napisał:
    Najlepszym, najwygodniejszym i najprostszym programem do tworzenia stron WWW jest Webmajster

Ma on jednak podstawową wadę: gdyby wszyscy używali Webmajstra i dla wygody korzystali z szablonów, to w internecie byłoby bardzo monotonnie. Strona www powinna być oryginalna, inna niż wszystkie. Cóż za satysfakcja postawić w internecie gotowca - stronę z Webmajstra czy kalkę szablonów, których w internecie jest mnóstwo np. http://www.szablony.pl/
    Najwięcej satysfakcji daje własnoręcznie wykonana strona, według własnego pomysłu i projektu.
  • #6 1267387
    GRYZZLI2004
    Poziom 15  
    Dla pcozatkujacych polecam Front Page 2000 - wg mnie najlepszy , obsługuje WYSWIG. DLa zaawansowanych i lubiejących programowac - oczywiscie pajączek. Webmajster parodia - tyle powiem.
  • #7 1267418
    korneliusz
    Poziom 16  
    Ocena: 124
    Jak dla mnie najlepszy jest Dreamweaver MX 2004, ma oczywiście WYSWIG i HTML, bardzo rozbudowany CSSi mase innych funkji, niestety kosztuje teraz coś koło 900zł...
  • #8 1267527
    simpo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam.

Moim zdaniem najlepszym komercyjnym programem WYSIWYG do tworzenia stron WWW jest Macromedia Dreamweaver MX....

Jednak prawda jest taka, ze najlepsze efekty daje polaczenie strony http://webmaster.helion.pl/kurshtml/ i dowolnego edytora tekstu np . Notatnika.... ;)

Pozdrawiam.
  • #9 1267737
    Electronic0
    Poziom 17  
    md napisał:
    Electronic0 napisał:

Ma on jednak podstawową wadę: gdyby wszyscy używali Webmajstra i dla wygody korzystali z szablonów, to w internecie byłoby bardzo monotonnie. Strona www powinna być oryginalna, inna niż wszystkie. Cóż za satysfakcja postawić w internecie gotowca - stronę z Webmajstra czy kalkę szablonów, których w internecie jest mnóstwo np. http://www.szablony.pl/
    Najwięcej satysfakcji daje własnoręcznie wykonana strona, według własnego pomysłu i projektu.

Oczywiście zgadzam się z tobą strona powinna być oryginalna, ja korzystałem z tego programu bez żadnych szablonów i stronka wyszła spoko , polecam ten program dlatego że jest prosty w obsłudze i bardzo wygodny, jeżeli ktoś korzysta z tego programu to nie znaczy że musi korzystać z szablonów.
  • REKLAMA
  • #10 1267765
    sylwwwek
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam...jeśli nie znasz htmla to możesz zrobić stronkę w wordzie i zapisać ją z rozszerzeniem html...i gotowe, właściwości worda zna prawie każdy,ale wadą tego jest to że "zajefajnych" stronek tam nie zrobisz ale na początek powinno wystarczyć-pozdro
  • #11 1267818
    simpo
    Poziom 19  
    sylwwwek napisał:
    Witam...jeśli nie znasz htmla to możesz zrobić stronkę w wordzie i zapisać ją z rozszerzeniem html...i gotowe, właściwości worda zna prawie każdy,ale wadą tego jest to że "zajefajnych" stronek tam nie zrobisz ale na początek powinno wystarczyć-pozdro

Blagam, nie uzywajcie tej opcji w Wordzie.... Widzial ktos kod takiej strony wygenerowanej przez Worda !? To nie ma praktycznie nic wspolnego z W3C, naprawde lepiej juz uzywac tego nieszczesnego Webmajstra....

Pozdrawiam.
  • #12 1267886
    sylwwwek
    Poziom 17  
    Simpo-jego kod stronki nie obchodzi...on nie chce się w nim bawić ani nic tam nie zmieniać chodzi tu o prostotę tworzenia a w takim przypadku nie ma nic prostrzego jak wstawić obrazek do worda i coś pod nim napisać...Jakby chciał coś bardziej profesjonalnego to podobnie jak jeden z moich przedmówców poleciłbym flasha mx-którego sam używam...Ps.: niezależnie od tego co mu doradzimy to i tak musi znać chociaż podstawy htmla...bez podstaw ani rusz...pozdrawiam
  • #13 1267917
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ja już stworzyłem kilka stronek we Front Page 2000 ale niestety mam go po angielsku. Może macie jakies spolszczenie do niego ??? Aha jeszcze jedno: jak stworzyć takie pływające ramki (np. takie jakie są na stronie ery)????
  • #14 1267974
    md
    Poziom 41  
    O jakie ramki chodzi? Czy mowa jest o animacjach wykonanych we flashu na stronie http://www.era.pl/
  • #15 1268014
    piotrd90
    Poziom 20  
    Kurcze niedawno wchodziłem na strone ery i były te ramki. W każdym bądź razie chodzi mi oto aby po najechaniu na napis np. aparaty pojawiała sie lista aparatów itd. Nie wiem czy to jest java czy co innego bo nie znam sie na sieciach
  • #16 1268359
    simpo
    Poziom 19  
    Nie wiem dokladnie o co jakie menu ci chodzi, ale jesli mysle o tym samym to takie menu mozna zrobic w DHTML'u (Dynamic Html). Najlatwiej chyba bedzie skorzystac z programu Macromedia Fireworks.

Pozdrawiam.
  • #17 1268456
    piotrd90
    Poziom 20  
    A skąd można pobrać ten program????
  • REKLAMA
  • #18 1268543
    simpo
    Poziom 19  
    Obawiam sie ze nie jest to darmowy program :/, mowiac dokladniej to jest on dosc drogi. Z oficialnej strony jego tworcow http://www.macromedia.com/ mozna prawdopodobnie sciagnac wersje demonstracyjna, albo mozesz go poszukac w sieciach p2p .
  • #19 1268583
    piotrd90
    Poziom 20  
    oki spróbuje
  • #20 1268962
    krisg
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    FrontPage jest chyba najlepszym programem dla początkujących.
    Niestety jest to dosyć drogi program.
    Przy pomocy tego programu nawet dziecko zrobi cały serwis WWW z kilkoma podstronami.
  • REKLAMA
  • #21 1269085
    Electronic0
    Poziom 17  
    krisg napisał:

Niestety jest to dosyć drogi program

hmmm... na wszystko jest jakiś sposób...
  • #22 1269395
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Co do Flasha... i jemu podobnych.. < bo przeciez stronki robione ta technika - wygladaja o wiele ciekawiej> to mogę z całą pewnoście polecić ... SWISH .... jest b. podobny do flasha.. ale jest o wiele łatwiejszy i bardziej intuicyjny..
    co dla początukjących ma dooże znaczenie...

Pozdrawiam :)
  • #23 1269981
    esiox
    Poziom 21  
    zdecydowanie polecam starą wersje FrotnPage Espress z polską wersją językową jesli chcesz to ci podesle
  • #24 1270011
    piotrd90
    Poziom 20  
    A czy zmieści sie w wjednym e-mailu ????
  • #25 1270142
    esiox
    Poziom 21  
    pewno ze w meilu sie zmiesci ma zaledwie 3MB a mozliwosci takie co edytory 300MB ;)
  • #27 1271335
    piotrd90
    Poziom 20  
    Esiox to jak możesz to mi przeslij, będe bardzo wdzięczny :)
  • #28 1271385
    esiox
    Poziom 21  
    zapodaj meila a podesle
  • #29 1272225
    piotrd90
    Poziom 20  
    piotrd90(_at_)neostrada.pl z góry dzieki (wydaje mi sie ze podawałem na elektrodzie mój e-mail) :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru najlepszego programu do tworzenia stron WWW dla początkujących bez znajomości HTML. Wskazano kilka rozwiązań: Microsoft FrontPage 2000 jako prosty edytor WYSIWYG, choć jest płatny i dostępny w wersji angielskiej; OpenOffice HTML, który umożliwia tworzenie stron podobnie jak w edytorze tekstu i jest darmowy; Webmajster, oceniany jako prosty, ale krytykowany za monotonię generowanych stron; Macromedia Dreamweaver MX 2004, rozbudowany i profesjonalny, lecz kosztowny; Flash MX i SWiSH jako narzędzia do tworzenia atrakcyjnych wizualnie stron i animacji; Microsoft Word jako opcja na start, ale generujący nieoptymalny kod HTML. Poruszono także temat tworzenia dynamicznych menu (pływających ramek) za pomocą DHTML i programu Macromedia Fireworks. Podkreślono, że mimo dostępności narzędzi WYSIWYG, podstawowa znajomość HTML jest niezbędna do tworzenia oryginalnych i funkcjonalnych stron. Wskazano oficjalne strony do pobrania programów oraz możliwość korzystania z wersji demonstracyjnych lub sieci P2P.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA