Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

max7456 - wyjścia HSYNC, VSYNC, LOS

aro_go 04 May 2013 19:22 2061 10
  • #1
    aro_go
    Level 10  
    Witam!
    Próbuję zrobić OSD na układzie max7456. Patrząc na schemat z datasheet nie jestem pewny co zrobić z wyjściami VSYNC, HSYNC i LOS. Jeśli ich nie używam mam podłączyć do masy czy zostawić wiszące?
  • #2
    fotonn
    Level 28  
    To "wiszące" wejścia mogą być źródłem problemów.
    Wyjść w zasadzie nigdzie się nie podłącza.
  • #3
    aro_go
    Level 10  
    Pytam bo widziałem różne schematy. W datasheet układu są wyprowadzone i podciągnięte przez rezystor 1k do 5V. W innym schemacie widziałem podłączone do masy.
    Generalnie i tak nie bardzo wiem do czego one mają służyć (synchronizacja pozioma i pionowa nic mi nie mówi).
  • Helpful post
    #4
    fotonn
    Level 28  
    To wyjścia rodzaju "otwarty dren" - im samym jest wsio ryba, do czego podłączysz (oczywiście, nie przekraczając katalogowych napięć).
    Zależeć może natomiast układom podpiętym pod te wyjścia.
    Jeśli zaś ich (wyjść) nie wykorzystujesz, spokojnie mogą pozostać luzem albo zwarte do masy - nie będą brały prądu.
    Do czego służą?
    Separator nie pozbawia wejściowego sygnału CVBS, impulsów H i V. Wychodzi więc, że jest to raczej gadżet, mogący być przydatnym, np. gdyby ww. impulsy lub informacja o ich obecności, względnie braku, były potrzebne jakiemuś prockowi, dajmy na to, do synchronizacji własnych znaków albo do wyciszania fonii przy braku sygnału video, albo do wszczęcia alarmu o braku sygnału z kamery.
  • #5
    aro_go
    Level 10  
    Witam! ponownie
    Płytka Powstała. Obraz jest. Po wyciągnięciu przewodu sygnałowego z kamery obraz robi się szary - zgodnie z datasheetem. Inicjalizacja OSD z tego co wyczytałem z noty jest kiedy wyśle się pod adres 0x00 wartość 0x48 czyli tryb PAL i OSD Enable. Ale u mnie powstają w każdym wierszu dziwne wężyki. i nie wiem od czego to wynika. Czy ktoś miał już takie objawy?
  • #6
    fotonn
    Level 28  
    Możesz dać zdjęcie?
    "Dziwne wężyki" to trochę mało.
  • #7
    aro_go
    Level 10  
    Witam!
    Dziwne wężyki to miałem na myśli takie jak na screenie. Generalnie nie wiem od czego one są. Czy wpisuje w złe rejestry maxa i jakieś śmieci powstają, czy to wina SPI - że źle inicjalizuję - sam nie wiem. generalnie udaje mi się wyświetlać napisy ale od czego te śmieci powstają?

    max7456 - wyjścia HSYNC, VSYNC, LOS

    Nie wiem czy w tym dziale mogę zamieszczać kod ale jeśli trzeba to wrzucę.
  • #8
    fotonn
    Level 28  
    A jak tam na płytce wygląda sprawa prowadzenia ścieżek zasilania, mas, sygnałów i w ogóle?
    Kondensatory odsprzęgające?...
  • #9
    aro_go
    Level 10  
    Genralnie płytka zaprojektowana na podstawie schematu s datasheetu układu. Jedynie nie dawałem podciągnięcia do vcc wyjść LOS, Hsync, Vsync. Pad układu EP nie podłączałem do masy rozciągnąłem jedynie mały polygon dla lepszego odprowadzania ciepła. Zasilanie prowadzone do układu i odfiltrowane za pomocą kundka 100nF. Masa rozlana jest po całej płytce.
  • #11
    aro_go
    Level 10  
    Dzięki blue17 za linka ale ten artykuł powstaje w częsciach chyba również za moją namową. Kolega SunRiver go pisze, z którym rozmawiałem również o tym układzie. Generalnie chyba układ mam częściowo padniety, bo wykorzystując różne kody znalezione w sieci oraz inicjalizację układu taką jaka jest opisana w nocie zawsze są te tzw "wężyki" w każdej linii na obrazie.