Witam, dokładnie tydzień temu zakupiłem całą nową złożoną jednostkę centralną. Wczoraj komputer zaczął się dziwnie zachowywać- zaczął się wieszać i wyrzucał losowe blue screeny ( błąd - MANAGE MEMORY 1a; 00050 -coś w tym stylu). Poszperałem po forum i zauważyłem, że może to być zepsuta pamięć ram. W tym celu wykonałem analizę programem MEMTESTx86. Wyniki przesyłam poniżej.
Prawdopodobnie stawiałbym na uszkodzony ram. Do 2048mb sypie samymi błędami. Zamieniałem pamięć ram slotami, tak samo- błędy. Czy jest to na 100% ram? Czy może być to wina płyty głównej? Wcześniej wszystko działało...Problemy zaczęły się od wczoraj. Format nie pomaga.HD TUNE błędów dysku nie wykrywa.
Ponadto chciałbym wiedzieć na co muszę uważać przy gwarancji?
-czy zanosić komputer do sklepu w całości czy tylko kość ram?
boję się, że będą mogli powołać się na to ,że uszkodziłem pamięć ram własnoręcznie...choć zrobiłem jej zdjęcia, że jest w stanie idealnym. Z kolei jak zaniosę cały komputer to kto wie czy coś mi tam nie namieszają...
-mam na komputer paragon, czy wystarczy donieść skan/ksero paragonu czy musi to być koniecznie oryginał? Boję się,że później mogą mi go nie wydać czy coś w tym stylu i nic nie udowodnię....
-czy jest coś na co mam uważać podczas gwarancji? Albo powołać się na jakiś magiczny paragraf celem wymiany, refundacji?
Komputer zapłacony przy odbiorze.Posiadam paragon.
Mój komputer:
Crucial Ballistix Sport 1600 CL9 8GB
i5 3570
MSI e33b75
WD 500gb AAKX Blue
Liteon ihas120
Gigabyte gtx 660 2GB OC
OCZ CoreXstream 500W
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Prawdopodobnie stawiałbym na uszkodzony ram. Do 2048mb sypie samymi błędami. Zamieniałem pamięć ram slotami, tak samo- błędy. Czy jest to na 100% ram? Czy może być to wina płyty głównej? Wcześniej wszystko działało...Problemy zaczęły się od wczoraj. Format nie pomaga.HD TUNE błędów dysku nie wykrywa.
Ponadto chciałbym wiedzieć na co muszę uważać przy gwarancji?
-czy zanosić komputer do sklepu w całości czy tylko kość ram?
boję się, że będą mogli powołać się na to ,że uszkodziłem pamięć ram własnoręcznie...choć zrobiłem jej zdjęcia, że jest w stanie idealnym. Z kolei jak zaniosę cały komputer to kto wie czy coś mi tam nie namieszają...
-mam na komputer paragon, czy wystarczy donieść skan/ksero paragonu czy musi to być koniecznie oryginał? Boję się,że później mogą mi go nie wydać czy coś w tym stylu i nic nie udowodnię....
-czy jest coś na co mam uważać podczas gwarancji? Albo powołać się na jakiś magiczny paragraf celem wymiany, refundacji?
Komputer zapłacony przy odbiorze.Posiadam paragon.
Mój komputer:
Crucial Ballistix Sport 1600 CL9 8GB
i5 3570
MSI e33b75
WD 500gb AAKX Blue
Liteon ihas120
Gigabyte gtx 660 2GB OC
OCZ CoreXstream 500W
Z góry dziękuję za odpowiedź.