logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zepsuty ram ? Gwarancja ? Crucial Ballistix Sport 1600 CL9 8GB

Marciu 05 Maj 2013 14:47 4011 8
REKLAMA
  • #1 12274590
    Marciu
    Poziom 9  
    Witam, dokładnie tydzień temu zakupiłem całą nową złożoną jednostkę centralną. Wczoraj komputer zaczął się dziwnie zachowywać- zaczął się wieszać i wyrzucał losowe blue screeny ( błąd - MANAGE MEMORY 1a; 00050 -coś w tym stylu). Poszperałem po forum i zauważyłem, że może to być zepsuta pamięć ram. W tym celu wykonałem analizę programem MEMTESTx86. Wyniki przesyłam poniżej.

Prawdopodobnie stawiałbym na uszkodzony ram. Do 2048mb sypie samymi błędami. Zamieniałem pamięć ram slotami, tak samo- błędy. Czy jest to na 100% ram? Czy może być to wina płyty głównej? Wcześniej wszystko działało...Problemy zaczęły się od wczoraj. Format nie pomaga.HD TUNE błędów dysku nie wykrywa.

Ponadto chciałbym wiedzieć na co muszę uważać przy gwarancji?

-czy zanosić komputer do sklepu w całości czy tylko kość ram?
    boję się, że będą mogli powołać się na to ,że uszkodziłem pamięć ram własnoręcznie...choć zrobiłem jej zdjęcia, że jest w stanie idealnym. Z kolei jak zaniosę cały komputer to kto wie czy coś mi tam nie namieszają...

-mam na komputer paragon, czy wystarczy donieść skan/ksero paragonu czy musi to być koniecznie oryginał? Boję się,że później mogą mi go nie wydać czy coś w tym stylu i nic nie udowodnię....

-czy jest coś na co mam uważać podczas gwarancji? Albo powołać się na jakiś magiczny paragraf celem wymiany, refundacji?

Komputer zapłacony przy odbiorze.Posiadam paragon.

Mój komputer:
    Crucial Ballistix Sport 1600 CL9 8GB
    i5 3570
    MSI e33b75
    WD 500gb AAKX Blue
    Liteon ihas120
    Gigabyte gtx 660 2GB OC
    OCZ CoreXstream 500W

Z góry dziękuję za odpowiedź.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12274617
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Ustaw w biosie poprawnie timingi dla tego modułu pamieci.

Przy takim taktowaniu timingi powinny wynosić 9:9:9...

Daj screen z programu CPU-Z -> zakładka Memory oraz SPD (dla zajętego slotu).
  • REKLAMA
  • #3 12274765
    Marciu
    Poziom 9  
    W biosie mam wszystko na auto...W manualnych timingach się nie orientuję- nie chcę grzebać...Bo tam same symbole tf mf itp itd. Załączam screeny CPU-Z Zepsuty ram ? Gwarancja ? Crucial Ballistix Sport 1600 CL9 8GB Zepsuty ram ? Gwarancja ? Crucial Ballistix Sport 1600 CL9 8GB
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12274775
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Podnieś napięcie dla pamięci RAM w biosie płyty do wartości 1.500 Volt.
    Jak dalej będą błędy, podnieś napięcie dla pamięci do wartości 1.55 Volt i testuj.
    Jak nie pomoże, zadzwoń do sklepu i powiedz co się dzieje.
  • #5 12274809
    Marciu
    Poziom 9  
    Dodam też,że jakiekolwiek działania na windowsie graniczą z cudem, bo po kilku/nastu minutach albo odpaleniu jakiegoś zasobożernego programu zaraz wyskakują komunikaty "program przestał działać" albo/i blue screen.
    Po zmianie napięć dalej wywala błędy w memteście.

UPDATE

Przełożyłem ram znów do pierwszego gniazda, timingi wróciły chyba do normy jest 9-9-9; po 2 minutach memtestu znów tysiące błędów.
  • #6 12275535
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    W biosie powinieneś włączyć obsługę XMP. Powinno poustawiać Ci właściwe timingi. Z tego co widać na zrzutach masz błędnie ustawione Command Rate(CR) na 1, a powinno być na 2.
  • #7 12275761
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1704
    Marciu napisał:
    tydzień temu zakupiłem całą nową złożoną jednostkę centralną. Wczoraj komputer zaczął się dziwnie zachowywać

Czyli RAM się popsuł, czego dowodem są obrazki, do wymiany.
  • REKLAMA
  • #8 12276392
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 659
    andrzej55 napisał:
    Z tego co widać na zrzutach masz błędnie ustawione Command Rate(CR) na 1, a powinno być na 2.

Przestawiałeś jak kolega radzi?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #9 12278302
    Marciu
    Poziom 9  
    Ram natychmiastowo zamieniony przez esc.pl na nowy. Teraz wszystko działa. Komputer przyspieszył, memtest nie wykazuje błędów po godzinie testów. Myślę, że jest ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problemy z nowo zakupioną pamięcią RAM Crucial Ballistix Sport 1600 CL9 8GB, objawiające się zawieszaniem się komputera oraz błędami typu blue screen (błąd MANAGE MEMORY 1a). Po przeprowadzeniu testu MEMTESTx86, stwierdzono liczne błędy w pamięci. Użytkownik próbował różnych ustawień w BIOSie, w tym zmiany napięcia i timingów, jednak problemy nie ustępowały. Ostatecznie, po wymianie pamięci RAM przez sklep, komputer zaczął działać poprawnie, a testy nie wykazały dalszych błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA