logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue screen na nowej pamięci - RAM Curcial nie współpracuje z płytą Asrock P55

widows1234 02 Paź 2015 22:34 867 4
REKLAMA
  • #1 15038183
    widows1234
    Poziom 2  
    Cześć! Kupiłem pamięć RAMCurcial Ballistix Sport, 4GB ddr3 1600mhz (Specyfikacja ze sklepu) z zamiarem zamontowanie z płytą Asrock P55 Pro(Specyfikacja ze strony producenta) , która obsługuje ddr3 i taktowanie pamięci. Niestety w trakcie botowania, systemu czy nawet instalatora wyskakują blue screeny mówiące o problemie z ramem (m.in bad header pool). Sprawdziłem pamięć na innym komputerze i odpala normalnie czyli pamięć jest sprawna, sprawdziłem tego asrocka p55 z innym ramem i i też działa. Wygląda na to, że pamięć i asrock nie chcą współpracować. Jakieś pomysły co zrobić?
    -Zaktualizowałem bios;
    -próbowałem z Windows 7 i Windows 10;
    -Zainstalowałem system z ramem (ripjaw ddr3 wysokiej serii 4gb, 2133mhz na xmp) który się odpalał i wszystko było ok ale po wsadzeniu Curciala blue screen. Wynika z tego, że pamięć i płyta sprawne.
  • REKLAMA
  • #2 15038311
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4894
    Płyty nie testowano w ogóle z tą marką pamięci RAM.
    http://www.asrock.com/mb/memory/P55%20Pro.pdf

Wykonałeś reset ustawień bios po osadzeniu modułów?
  • REKLAMA
  • #3 15038319
    widows1234
    Poziom 2  
    czy restartowałem poprzez wyciągnięcie baterii?
  • REKLAMA
  • #5 15038344
    widows1234
    Poziom 2  
    tak, zrestartowałem przed chwilą poprzez zworkę i baterię, nadal blue screen. Bios mam zaktualizowany do najnowszej wersji. Dodam, że testowałem inną pamięć, której również nie ma na liście i działa.
REKLAMA