logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobic samemu Chip Tuning?

jaceksu25 26 Lut 2005 23:50 52235 9
REKLAMA
  • #1 1269499
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    Jakie programy do tego potrzebne? Jakies przyklady, opisy, ogolnie wszystko na ten temat...
  • REKLAMA
  • #2 1269538
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    lepiej zostaw to specjalistom
    wiecej narobisz bałaganu niz to warte
  • REKLAMA
  • #3 1269540
    jaceksu25
    Poziom 19  
    To jak przynajmniej zobaczyc to wszystko co widza specjalisci, chodzi mi o parametry silnika, te mapki....
    Jaki program dobrac do mojego misia, gdzie to sie podlancza ogolnie wszystko zeby sie orientowac w tym teamcie
  • #4 1269570
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    wątpię aby ktoś Ci to podał
    w końcu ludzie zarabiają na tym kasę i niechętnie dzielą się takimi informacjami

Dodano po 20 [minuty]:

a jezeli juz tak bardzo chcesz to odsyłam na:
    http://www.tdi-tuning.pl/jak.html
  • REKLAMA
  • #6 1271676
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Skad moge dostac przynajmniej jedna mapke do przeanalizowania w programie winols. wogole skad wziac pelna wersje tego programu? juz chyba wszedzie sukalem......
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1271867
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam
    Jak chcesz sobie sam tuningować auto to jedynie mechanicznie w wąskim zakresie lub optycznie kupując gotowe elementy.Chip tuning nie jest taki prosty jak się nie ma wiedzy i odpowiedniego oprzyżądowania.Lepiej sam nie próbuj wyważyć otwartych drzwi bo narobisz sobie kłopotu z autem.Aby przeanalizować mapke to napisz do któregoś z tunerów może ci prześle.A jak chcesz się tym zająć profesjonalnie to zwróć się np. do www.vtech.pl to otwarte chłopaki może cię wezną na przeszkolenie.U nich możesz kupić wszystko co potrzebne do chip tuningu no prawie wszystko.
    Powodzenia
  • #8 1273729
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Ile moze kosztowac taki malenki chiptuning?
  • #9 1273871
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam
    Kolego nie ma takiego pojęcia maleńki chip tuning .Chip tuning jest jeden Polega na zmianie programu sterującego pracą silnika .A w jakim zakresie to nie ma zasadniczego wpływu na cenę.Na podanych wcześniej stronach masz cennik tych usług.
    Ceny u poszczególnych tunerów są zbliżone.Ale sądze że zawsze się można targować który tuner zrobi taniej.Ale pamiętaj jeżeli nie chcesz mieć kłopotów w przyszłości z samochodem zrób sobie chip tuning u markowego tunera
    Pozdrawiam
  • #10 1859985
    Śpiący
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Nie wiem jaki masz samochód, ale duża część Mitsubishi ma nieprogramowalne ECU. Dotyczy głownie aut z silnikami 4G37(chyba wszystkie) i częściowo 4G63 - 8v, 16v i turbo. ECU jest pozbawione EPROMa i raczej nic nie da się z tym zrobić.
    Sam chciałem sobie "zreperować" galanta z 4G37, rozbieram ECU - byłem pewien że japończyki zrobiły mi niespodzienkę z jakimś nietypowym EPROMem - patrze a tu jeszcze większa niespodzianka - nie ma w ogóle EPROMa!!!

Proszę nie komentować mojego "zreperowania", moim zdaniem to dobry pomysł bo ECU jest przewidziane tak, aby jeździć na paliwie 91 oktanów. Trzeba wziąść pod że tak zestrojone mapy i do tego niski stopień sprężania (9,5:1) źle reaguje na dobre paliwo.

Podsumowanie tematu

✨ Chip tuning polega na modyfikacji programu sterującego pracą silnika w celu poprawy jego parametrów. Samodzielne wykonywanie chip tuningu jest ryzykowne i wymaga specjalistycznej wiedzy oraz odpowiednich narzędzi. Popularnym oprogramowaniem do analizy i edycji map silnika jest WinOLS, jednak pełne wersje są trudne do zdobycia i często płatne. Mapki do analizy można próbować uzyskać od tunerów lub na forach tematycznych, takich jak diagtronik.pl, streetracing.pl czy obd2.pl. Chip tuning wymaga dostępu do ECU, które w niektórych modelach, np. Mitsubishi z silnikami 4G37 i częściowo 4G63, może być nieprogramowalne ze względu na brak EPROM. Koszt chip tuningu jest stały i zależy od zakresu modyfikacji, a wykonanie go u renomowanego tunera minimalizuje ryzyko uszkodzeń. Możliwe jest także szkolenie i zakup sprzętu do chip tuningu u firm takich jak Vtech.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA