logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć chip tuning? Wiedza i sprzęt dla początkującego technika

bary2004_2005 18 Sie 2006 20:12 6187 6
REKLAMA
  • #1 2928777
    bary2004_2005
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam, jestem w ostatnio klasie technikum elektronicznego i bym chciał wreszcie sie czymś zająć, proszę was o pomoc w sprawie chip tuningu, jestem z małej miejscowości i chciałbym sie dowiedzieć wszystko i robieniu chipów, wszelkie materiały będą pomocne bo zaczynam praktycznie od zera. Proszę was o potrzebna wiedze do tego (jakieś linki, materiały pomocne), a także chciał bym wiedzieć jakie urządzenia będą mi potrzebne do tego. Najpierw to by mi była potrzebna wiedza i o to was proszę. Pozdrawiam i liczę na pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2929238
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Chiptuning to nie moja dziedzina, ale napisze Ci to co napiszą Ci inni. Nikt tak do końca nie powie Ci jak to robić, ponieważ wszyscy sie tego sami uczyli na błędach i na początku być może posadzisz kilka sterowników, ale z biegiem czasu i praktyką załapiesz o co w tym biega a po drugie jak wiesz wiedza kosztuje i wątpliwe jest to że ktoś weźmie Cie za ręke i pokaże jak modyfikować polszczególne mapy. Poza wiedzą i sprzętem musiał byś jeszcze dysponować hamownią obciążeniową i wskaźnikami typu AFR na sondzie szerokopasmowej bo bez tego nie bedziesz wiedział co dały poszczególne modyfikacje. Na początek proponuje kombinować na swoim samochodzie i robić testy drogowe typu przyśpieszenia na poszczególnych biegach, elastyczność. Poszukaj też tutaj na elektrodzie, ponieważ jest sporo tematów o tym zagadnieniu - opcja szukaj, poza tym www.google.pl Twoim przyjacielem :)
  • REKLAMA
  • #3 2930865
    bary2004_2005
    Poziom 10  
    Witam no tak właśnie myślałem ale może jednak ktos mi da coś pomocnego albo powie co i jak, będę wdzięczny, właśnie myślałem że jak będę sie juz zabierał do czegoś to oczywiście najpierw zaczne na miom samochodzie. Pozdrawiam

Dodano po 5 [sekundy]:

Witam no tak właśnie myślałem ale może jednak ktos mi da coś pomocnego albo powie co i jak, będę wdzięczny, właśnie myślałem że jak będę sie juz zabierał do czegoś to oczywiście najpierw zaczne na miom samochodzie. Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

• #4 2933989
    Dee Jay Gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Zabierz się za studiowanie budowy silnika 4T oraz zasady działania.
  • REKLAMA
  • #5 2934205
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 1012
    1. Szkola i duzo czytac na temat ukladow mikroprocesorowych. Warto nauczyc sie jakiegos Assemblera - latwiej sie szpera wtedy w kompie jak nie ma gotowego softu i potrzeba zrobic Disassemblacje softu.

2. Poznac zasady dzialania silnikow z ukladami wtrysku.

3. Zrobic lub kupic sobie szerokopasmowa sonde AFR

4. Zrobic lub kupic miernik EGT - co by ci tloki nie splynely...

Potem mozesz zaczynac cos kombinowac z mapami...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 2934344
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Cytat:
    4. Zrobic lub kupic miernik EGT - co by ci tloki nie splynely...

Temperatura spalin jest związana za składem mieszanki, wiec na początek polecam AFR, EGT w późniejszym czasie to do bardziej wysilonych jednostek napędowych, ale AFR to podstawa :!:
  • REKLAMA
  • #7 2936775
    bary2004_2005
    Poziom 10  
    bardzo pomocne będą wasze rady. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozpoczęcie chip tuningu wymaga solidnej wiedzy teoretycznej oraz odpowiedniego sprzętu pomiarowego. Podstawą jest zrozumienie budowy i działania silnika czterosuwowego oraz zasad funkcjonowania układów wtryskowych i mikroprocesorowych sterowników silnika. Przydatna jest znajomość języka Assembler, co ułatwia analizę i modyfikację oprogramowania sterowników poprzez disassemblację. Do praktycznych działań niezbędne są urządzenia pomiarowe, takie jak szerokopasmowa sonda AFR (Air-Fuel Ratio) do monitorowania składu mieszanki paliwowo-powietrznej oraz miernik temperatury spalin (EGT) dla kontroli warunków pracy silnika i ochrony przed uszkodzeniami. Zaleca się rozpoczęcie eksperymentów na własnym samochodzie, prowadząc testy drogowe i analizując efekty modyfikacji map sterowników. Dodatkowo, posiadanie hamowni obciążeniowej i wskaźników AFR umożliwia precyzyjną ocenę wpływu zmian na osiągi i bezpieczeństwo jednostki napędowej. Wiedza i praktyka zdobywane są stopniowo, często metodą prób i błędów, a dostęp do materiałów edukacyjnych można uzyskać poprzez literaturę techniczną oraz zasoby internetowe, w tym fora tematyczne i wyszukiwarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA