logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

satel CA5 - podłączenie sygnalizatora SPL2010 do centralki CA5

ciemek27 16 Maj 2013 20:37 2010 15
REKLAMA
  • #1 12314579
    ciemek27
    Poziom 9  
    witam. zabrałem sie do zamontowania alarmu CA5. Przyznam ze robie to po raz pierwszy. Udało mi się podłaczyć cztery czujki i manipulator. Mam problem z sygnalizatorem. nie wiem jak go podłączyć. Po pierwsze brakło mi miejsca na antysabotaż, pod z1,z2,z3,z4 podłączyłem czujki a pod z5 manipulator i nie wiem co teraz. Po drugie czy bez przekaznika da sie podłączyć sygnalizacje optyczną i dźwiękową razem? model sygnalizatora to:SPL 2010. Prosze o pomoc.Z góry dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 12314621
    SystemDomu.pl
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Kolego dobrze zaczynasz jak podłączyłeś pod Z5 manipulator, wszystkie przewody czy tylko jeden, jeśli tak to jaki?

Po pierwsze pasowało by przeczytać instrukcję tam wszystko napisane, skoro nie masz zielonego pojęcia o tym. Do manipulatora mamy DTA CLK raczej pasowało by wpiąć pod magistrale
    Hmm idąc Twoim tropem to sygnalizator być podpiął pod wolne wejścia. :)
    Instrukcja w rękę i czytamy
  • #3 12315056
    adibaw
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Autorowi chyba chodziło o zaciski tmp występujące w owym manipulatorze......

Kolego wszystko masz w instrukcji centrali jak i sygnalizatora.
  • #4 12315428
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 655
    Sabotaże w takich centralkach wpinasz szeregowo z czujkami na liniach 2eol/nc.:)

Dodano po 33 [minuty]:

...a w sygnalizatorze łączysz rónolegle optykę z akustyką i dołączasz do wyjścia OUT1. Oczywiście z zachowaniem poprawnej polaryzacji.:)
  • REKLAMA
  • #5 12315774
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 98
    Cztery czujniki podłączasz jako (2EOL) piątą linie Z5 dajesz jako sabotażowa (NC) i łączysz wszystkie sabotaże szeregowo. Sygnalizator możesz poprzez przekaźnik jeżeli chcesz aby optyka działała niezależnie od akustyki.
    Sygnalizator możesz również podłączyć - akustykę i optykę razem pod OUT1 (akustyka i optyka będzie działała w tym samym przedziale czasowym)
    Powodzenia...
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • #6 12315993
    serg17
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Jedna tylko uwaga aby kolega źle nie zrozumiał: łączysz wszystkie sabotaże szeregowo - ale tyczy się to sabotaży w manipulatorach, sygnalizatorze, obudowie itp. natomiast NIE DOTYCZY czujek które w konfiguracji 2eol obsługują sabotaże na własnych liniach. Może to oczywiste, ale...
  • #7 12316049
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    Nie lubisz czytać instrukcji a tam oprócz pisma są i też rysunki! 4 linie wejściowe oprogramowałeś jako 2EOL/NC rozumiem że dałeś po 2 rezystory 1,1kOm w czujnikach. Została Tobie jeszcze linia Z5 którą oprogramujesz jako 24H sabotażową i ustawiasz jako EOL .Jak napisali koledzy wszystkie zaciski TMP łączysz w szereg -robisz pętlę i podpinasz do zacisków Z5 i COM .W szereg jeszcze dołączysz rezystor 2,2kOm lub 2 rezystory 1,1kOm aby zabezpieczyć linią parametryczną pętlę sabotażową (nie anty sabotażową) .Jeden rezystor możesz dac w sygnalizatorze a drugi w klawiaturze .Przy dopinaniu sygnalizatora trzeba brac pod uwagę wydajność prądową wyjścia centralki.
  • REKLAMA
  • #8 12317200
    ciemek27
    Poziom 9  
    dzieki wszystkim za pomoc. zabieram sie do czytania instrukcj chociaz wydaje mi sie to bardzo skomplikowane:( przedewszystkim chodzi mi o antysabotaz, jezeli dobrze zrozumialem:1 przewod z tampera manipulatora ciagne do tampera sygnalizatora. 2 przewod tampera manipulatora do z5 a drugi tamper sygnalizatora do com centralki. prosze o weryfikace. z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #9 12317238
    Rysiek2
    Dobrze zrozumiałeś, sabotaże łączymy szeregowo ponieważ w stanie normalnym są one zwarte.
    Jeśli w systemie jest kilka urządzeń które łączysz w jedną wspólną linię sabotażową w przypadku alarmu sabotażowego musisz każde z urządzeń sprawdzić oddzielnie.
    Jest na to wyjście o którym pisałem wyżej i jeszcze jako bonus pozostaje jedna linia do wykorzystania przez czujkę.
  • #10 12317248
    ciemek27
    Poziom 9  
    czy obudowe centralki również mam wpiąć w obwod sabotażowy? czy jest to niekonieczne. centralka znajduje sie na strychu i jest niedostępna
  • #11 12317253
    Rysiek2
    Oczywiście, że wpiąć. Jak to jest niedostępna - sama tam wlazła?:)
  • #12 12317342
    ciemek27
    Poziom 9  
    obudowe tez podpinam pod z5 i com? no i kolejne pytanie: gdzie mam podpiąć rezystory w manipulatorze i sygnalizatorze?tzn. pod które wejścia. przepraszam za te wszystkie pytania które mogą wam się wydać banalne, pewnie takie są ale nie chciałym nic spaprać. co do centralki ja ją tam wsadziłem:)
  • #13 12317842
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 12317915
    ciemek27
    Poziom 9  
    nie ma sprawy. dzieki za rade. po prostu miałem wlamanie do domu.wynieśli wszystko, a ze mieszkam w Danii szkoda mi kasy na serwis bo jest cholernie drogi. Wole pomeczyć się sam oczywiscie z waszą pomoca bez ktorej by sie nie obyło.Poza tym może sie czegośnaucze:) co do rezystora: musze wpiąć 2,2ohma? wlutować w przewod i podłączyć pod tamper w sygnalizatorze?
  • #15 12318083
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    Nie.. jakie kurde 2,2ohma ? Przecież jak byk jest w instrukcji mowa o kiloohma..

Wstawiam prowizoryczny schemat o co w tym chodzi. Rezystor (3 czerwone paski) dajesz tak jak koledzy sugerowali - w miejscu najdalej oddalonym, czyli np. w sygnalizatorze. To nie jest zasada, ale tak się po prostu robi. Dalej.. to że kabelek leci od do... od do urządzenia nie oznacza, że też masz tak robić. Kable wpuszczasz wszystkie do centrali i tam dokonujesz łączenia w szeregu.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Oczywiście konfiguracja wejścia Z5 w tym przypadku jako "EOL" i typ reakcji 24h.
    Jeśli nie dasz rezystora to typ linii Z5 trzeba będzie ustawić jako NC.
    Jednak taki rezystor tutaj nie zaszkodzi, a może tylko pomóc.

Gdybyś chciał się wycwanić przed złodziejem albo coś jeszcze nauczyć, to spójrz na kolejny schemat (teoretycznie, bo takich instalacji z reguły jest mniej).

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Powyższy schemat również jest poprawny, ponieważ na linii wciąż jest widoczna rezystancja 2,2kohma (rezystory połączone w szeregu, wiec ich rezystancja się sumuje). Ale jak wyżej, to tylko teoria, bo raczej wszyscy idą na łatwiznę i montują jeden rezystor 2,2kohma. Ważne, żebyś tylko teraz rozumiał o co w tym wszystkim chodzi - skoro koniecznie chcesz się za to zabrać samemu.
  • #16 12318183
    ciemek27
    Poziom 9  
    Dzieki wielkie za schemat Darku. jutro zabieram sie do pracy:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował alarm CA5 i podłączył cztery czujki oraz manipulator, ale napotkał trudności z podłączeniem sygnalizatora SPL2010. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmowały: podłączenie sabotażu szeregowo z czujkami na linii 2EOL/NC oraz podłączenie sygnalizatora, gdzie optyka i akustyka mogą być połączone równolegle do wyjścia OUT1. Użytkownik został również poinformowany o konieczności podłączenia obudowy centralki do obwodu sabotażowego oraz o umiejscowieniu rezystorów w odpowiednich miejscach, aby zapewnić poprawne działanie systemu. Wskazano, że rezystory powinny być o wartości 1,1 kΩ, a nie 2,2 Ω, oraz że wszystkie połączenia powinny być wykonane zgodnie z instrukcją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA