logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rover 25-1,4-16V-2000r. - Wybija wrzący płyn chłodniczy ze zbiornika wyrówn.

roomano 18 Maj 2013 13:58 5595 7
REKLAMA
  • #1 12320167
    roomano
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Po wizycie, oględzinach i analizie niepokojących objawów (gotujący się płyn chłodniczy, brązowa maż w zbiorniku wyrównawczym) w układzie chłodzenia mojego Rovera 25 w kilku warsztatach samochodowych, zdecydowałem się na zasugerowaną mi wymianę uszczelki pod głowicą. Potem doszedł termostat, czujnik temperatury, rozrząd i wentylator... Razem za 2.500zł., a wrzący płyn nadal wywala ze zbiornika wyrównawczego. Mam pytanie w czym tkwi problem bo mechanik twierdzi że zrobił już wszystko, łącznie z ciśnieniowym sprawdzeniem głowicy i układu chłodzenia na CO2, i nie ma pojęcia co się dzieje i nic więcej już robić przy tym aucie nie będzie.
    Proszę o kompetętną pomoc, ewentualnie jakiś link. Chciałbym bez większych przepychanek odebrać sprawny samochód od mechanika...
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12320213
    diodabg
    Poziom 30  
    Ocena: 627
    a jak sie zachowuje bez termostatu ?
    pompa wody ok?
  • REKLAMA
  • #3 12325526
    roomano
    Poziom 10  
    Pompa wody OK, po wymianie, jest dobra.

Dodano po 2 [minuty]:

Bez termostatu nie wiem...
  • #4 12327814
    jaaadziuru
    Poziom 12  
    Ocena: 44
    Jeśli jest brązowa maź to do układu chłodzenia dostaje się olej, sprawdzałeś na "bagnecie" czy nie podnosi się stan oleju w silniku? Skoro głowica posprawdzana dokładnie to może w bloku silnika dzieje się coś nie dobrego
  • REKLAMA
  • #5 12331525
    roomano
    Poziom 10  
    Wszystko z olejem jest OK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12332419
    jaaadziuru
    Poziom 12  
    Ocena: 44
    Brązowa maź w układzie chłodzenia i ze stanem oleju ok? 8-O A może to nie olej tylko jakiś syf w układzie i jest przypchany dlatego się gotuje?
  • #7 12332477
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4430
    roomano napisał:
    układu chłodzenia na CO2
    Jaki wynik?
  • #8 15524512
    roomano
    Poziom 10  
    Domorosły znajomy mechanik-amator natychmiast zauważył że korek zbiornika wyrównawczego to lipny zamiennik. odkręcił go i wyrzucił ponieważ zbyt wcześnie się otwierał a zastosował od Opla Kadetta.
    Płyn chłodzący w układzie to była woda która wrze w 100°C. to zbyt wcześnie... Przykładowo Borygo zaczyna wrzeć nie wcześniej niż przy 107°C. Układ chłodzenia został opróżniony (z wody i całego tłustego syfu pozostawionego przez mechanika po wymianie uszczelki pod głowicą) i zalany właściwym płynem ponownie. Latem było dobrze ale zimą okazało się że wnętrze jest niedogrzane a czujnik temperatury z rzadka podnosi się ponad minimalne wskazanie. Wzrosło także zużycie paliwa bo na pełnym baku mogłem zrobić max 400km. latem ub. roku podjechałem do porządnego warsztatu samochodowego (Radom, mogę podać na e-maila). Tu okazało się że nie ma termostatu a układ chłodzenia jest zwyczajnie zapowietrzony.
    Odpowietrzenie R-25 jest trochę kłopotliwe ale dali radę. Teraz mam ciepło w aucie i robię 500-550 km na pełnym baku.
    Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji, przepraszam za zwłokę.
    Pozdrawiam.
    Wiosną 2018 roku podczas jazdy na krótkiej (szczęście) trasie za moim samochodem pojawiła się gęsta biała chmura. Znałem już to zjawisko z innych, wcześniejszych przypadków. To płyn chłodzący w cylindrach. Mechanik który wymieniał uszczelkę pod głowicą nie podniósł tulei cylindrów i nie wymienił starych uszczelek pod nimi. Zapewne dlatego zwrócił mi uwagę aby "raczej ten pojazd sprzedać". Zamiast spodziewanych 100.000 km zrobiłem 20.000.
    Sprzedałem go ale do stacji demontażu. W Trelleborgu kupiłem KIA CEED JD na gwarancji.Narazie jazda bez problemów. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Borygo Winter.pdf (502.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z układem chłodzenia w Roverze 25, gdzie płyn chłodniczy wrze i wydobywa się ze zbiornika wyrównawczego. Po wymianie uszczelki pod głowicą, termostatu, czujnika temperatury, rozrządu i wentylatora, problem nadal występuje. Mechanik przeprowadził ciśnieniowe sprawdzenie głowicy, ale nie znalazł przyczyny. Użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące sprawdzenia stanu oleju, ewentualnych zatorów w układzie chłodzenia oraz wymiany korka zbiornika wyrównawczego, który może być nieodpowiedni. Po dalszych analizach, stwierdzono, że układ chłodzenia był zapowietrzony, co zostało naprawione w innym warsztacie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA