logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie podlicznika jednofazowego dla rozliczeń

modrih 19 Maj 2013 23:10 89487 9
REKLAMA
  • #1 12325348
    modrih
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Witam!

Chcę u znajomych zainstalować urządzenie komputerowe pobierające ok 200W prądu. Dla rozliczeń chciałbym użyć takiego licznika:

Podłączenie podlicznika jednofazowego dla rozliczeń Podłączenie podlicznika jednofazowego dla rozliczeń

Jednakże do przewodu L i N chciałbym podłączyć wtyczkę wpinaną w gniazdko.

Moje szybkie pytania:

1. Wystarczy że do L podłączę fazę a do N zero, oraz tam gdzie jest * podłączę przewód do urządzenia komputerowego za który chcemy się rozliczyć?
    2. Co z przewodem uziemiającym (trzecim)? Ten podłączam poza licznikiem?
    3. Czy do licznika muszę w jakiś sposób podłączyć przewód uziemiający (trzeci)
    4. Czy mogę zastosować podłączenie licznika przez wspomnianą wyżej wtyczkę kontaktową?
    5. Czy w przypadku odwrotnego podłączenia wtyczki z takim licznikiem licznik po prostu nie będzie pracował, - lub jeżeli nie ma zabezpieczenia będzie odliczał w tył?
    6. Czy licznik może pracować poziomo - leżąc, będąc przykręcony do górnej obudowy komputera?
  • REKLAMA
  • #2 12325408
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 12325417
    modrih
    Poziom 20  
    Dziękuje, teraz już jestem pewien odpowiedzi na wszystkie pytania prócz poziomej pracy licznika oraz jakiś przeciwskazań do stosowania wtyczki jako podłączenia tego licznika :)
  • #4 12325447
    Reprint
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    1. Tak.
    2. Poza licznikiem.
    3. Jeśli nie ma zacisku przeznaczonego do podłączenia PE to nie.
    4. Tak.
    5. L idzie do zacisku L, a N do zacisku N. Jeśli odwrócimy wtyczkę licznik nie będzie działał.
    6. Symbol pozycji pracy powinien być na "białym prostokącie" z przodu watomierza, tam gdzie są wszystkie oznaczenia.
  • #5 12325454
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    Gdzie tu watomierz ?
    Skąd informacja, że licznik z zamienionym L i N na zasilaniu nie będzie pracował ?
    Co to za rewelacje ?
  • REKLAMA
  • #6 12325460
    modrih
    Poziom 20  
    elpapiotr Nikt nie wspominał o watomierzu. Pokazany jest licznik zużytej energii elektrycznej który jest podstawą rozliczeń we wszystkich gospodarstwach domowych. Po co komu watomierz w tej sytuacji? Ja tą daną "200W" podałem jako w sumie zbyteczną.

Informacja że licznik nie będzie pracował pewnie stąd że w cywilizowanych licznikach jest zapadka (flaga? chorągiewka) która blokuje wsteczny obrót.

To tak na moją logikę.
  • #7 12325463
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    Reprint wspomiał.
    I narysował dziwny "schemat" 1-fazowego licznika.
    Jak to ma działać ? Żeby chociaż oznaczył wej-wyj !
  • Pomocny post
    #8 12327403
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 832
    Kolego modrih, zmiana L z N (czyli odwrócenie wtyczki ) nie powoduje zmiany kierunku obrotu tarczy licznika, ani nie powoduje jego zatrzymania.
    Natomiast licznik ten nie będzie prawidłowo naliczał w pozycji poziomej (o ile w ogóle tarcza będzie w stanie ruszyć z miejsca w takiej pozycji, odpowiada za to między innymi system łożyskowania osi tarczy zastosowany w liczniku).
    Bardzo dobrze że kolega elpapiotr szybko zareagował na bzdury które napisał jego przedmówca.
  • REKLAMA
  • #9 12328605
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6601
    Zawsze gdy widzę pytania o podłączanie PODliczników, nieodłącznie nie mogę pozbyć się wrażenia, iż o POD-akurat-liczniki nie rozchodzi się a fakturki listonosz już w torbie ma. Obym się mylił. :D
  • #10 12353748
    modrih
    Poziom 20  
    W tym wypadku chodzi o podlicznik. Problem i moje zapytania zostaly rozwiązane, dlatego zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować jednofazowy podlicznik do rozliczeń energii elektrycznej dla urządzenia komputerowego pobierającego około 200W. Pojawiły się pytania dotyczące podłączenia przewodów L, N oraz uziemiającego, a także możliwości użycia wtyczki do podłączenia licznika. Odpowiedzi wskazują, że przewód L należy podłączyć do fazy, N do zera, a przewód uziemiający powinien być podłączony poza licznikiem, chyba że licznik ma dedykowany zacisk PE. Odwrócenie wtyczki nie powinno wpływać na działanie licznika, ale może wpłynąć na jego prawidłowe naliczanie, zwłaszcza w pozycji poziomej. Użytkownik potwierdził, że jego pytania zostały rozwiązane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA