logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie licznika 1F w nietypowym miejscu obwodu

jkr80 23 Wrz 2017 20:44 2025 4
  • #1 16716691
    jkr80
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam

Jakiś czas temu kupiłem sobie do różnych pomiarów w zakresie swoich potrzeb licznik energii 1 fazowy. Idea była taka aby sprawdzić ile podczas pracy dane urządzenie zużywa energii. Pomiar miał być dokładnie taki sam jak mierzy zakład energetyczny, a co za tym idzie łatwo określić koszty energii elektrycznej zużytej w jakimś konkretnym celu. Właściwie do tej pory wszystko było ok, aż do momentu gdy chciałem się wpiąć w stosunkowo nietypowe miejsce obwodu. I tu pytanie jak wpiąć się z licznikiem zaciski 1, 3, 4 ,6 do obwodu w miejscu zacisków a, b, c, d - patrz rysunek. Podłączenie licznika w innym miejscu będzie problematyczne i stąd taka sytuacja.

Podłączenie licznika 1F w nietypowym miejscu obwodu

Proszę o porady.
    Pozdrawiam
    J
  • #3 16717181
    jkr80
    Poziom 11  
    mawerix123 napisał:
    a połącz z 1
    b połącz z 3
    do 4 doprowadź N

A to 4 do N musi być z odcinka między maszyną M a N czy może być z punktów c, d?
  • #4 16717195
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 850
    jkr80 napisał:
    A to 4 do N musi być z odcinka między maszyną M a N
    Tak
  • #5 16717305
    jkr80
    Poziom 11  
    W tym wypadku punkty L, N są z jednej strony budynku a punkty a,b,c,d z drugiej. Czy mogę podłączyć do N licznika najbliżej leżącego od punktów a,b,c,d , np, N1 należącego do innego obwodu L1-N1. Wydaje mi się, że tak bo instalacja N jest spięta w jednym punkcie ale nie jestem pewny.
REKLAMA