logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektromaten TS970 - Jak wyciszyć głośną pracę bramy segmentowej?

flgmnft 22 Maj 2013 01:26 3231 6
  • #1 12332445
    flgmnft
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam,
    Mam problem, albo mamy problem. Brama o której mowa zainstalowana jest w garażu podziemnym. Bardzo głośno pracuje. Sterownik bramy jak w temacie. Dwa miesiące temu zerwały się linki i o dziwo po ich wymianie brama chodziła cichutko, natomiast teraz pracuje strasznie głośno. Jakby miała się zaraz rozpaść. Brama to w zasadzie zwykła segmentówka chyba 6 segmentów z drzwiami przejściowymi. Podnoszona dwoma linkami. Podsumowując, pytam co zrobić aby znów chodziła ciszej. Bo wzywać znów fachowców to nie uśmiecha sie Wspólnocie mieszkaniowej, wiem każdemu trzeba dać zarobić. Ale może macie jakieś sprawdzone patenty.
  • #2 12335503
    mariop321
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Pytanie brzmi czemu głośno pracuje ? Czy głośno pracuje napęd bramy czy sama brama , jeśli sama brama to przyczyn może być kilka np:lekko przekoszona brama -powód mógł jeden ze zwoi linki przeskoczyć na bębnie , pęknięta sprężyna skrętna , uszkodzona rolka jezdna bramy itp. Jeśli to napęd to już poważniejszy problem bo części do napędów elektromartena bardzo ciężko dostać , o ile się oriętuje to jest w Polsce tylko 3-4 firmy które posiadają części.
  • #3 12336010
    flgmnft
    Poziom 12  
    Sama brama, strzela gdy pracuje. Napęd chodzi cicho. Rolki są ok, przynajmniej na takie wyglądają. Nie wiem czemu ale po wymianie linek brama pracuje cichutko. Nie wiem czy to same linki czy spece coś dokręcają zawsze.
  • #4 12336515
    mariop321
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Podejrzewam przekoszenie bramy. Brama nie jest w poziomie podczas pracy i napteżenia powodują głośną pracę.
  • #5 12874013
    flgmnft
    Poziom 12  
    Kolejny raz pękły linki,tym razem byłem przy naprawie. Pokrzywine tuleki prowadzace rolki, powodowały w zasadzie cały hałas.
  • #6 12884828
    LiderWE
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Szkoda ze nienapisales czy problem po kolejnej naprawie znikl bo mie wiem czy doradzic cos :)
    Sama wymiana linek nie wystarczy jesli serwis jest kompetrntny powinien posprawdzac ustawienia bramy jak przy pierwszym montazu ( przekatne naciag sprezyn rolki zawiasy praca reczna)
  • #7 12884944
    flgmnft
    Poziom 12  
    Sprawa naprawy bramy jest bardziej zawila. Troche po prostowalem prowadzenia i narazie jest lepiej. Ale trzeba je wymienic.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z głośną pracą bramy segmentowej zainstalowanej w garażu podziemnym, która po wymianie linek działała cicho, ale obecnie znów hałasuje. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny hałasu, takie jak przekoszenie bramy, uszkodzone rolki jezdne, czy problemy z napędem. Użytkownik zauważa, że po naprawie i prostowaniu prowadnic hałas się zmniejszył, ale konieczna jest dalsza wymiana elementów. Wskazano również, że sama wymiana linek może nie wystarczyć, a serwis powinien sprawdzić ustawienia bramy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA