logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować automatyczne otwieranie w sterowniku TS970 do bramy Wiśniowski?

papak 13 Cze 2018 09:05 3219 10
  • #1 17273475
    papak
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam .uUsiłuję uruchomić bramę segmentową Wiśniowski ze sterownikiem ts 970 .Przez kilka miesięcy stała nieużytkowana i najpradopodobniej rozprogramowała się.Wg instrukcji zaprogramowałem ogranicznik dolny i górny i to zadziałało .Niestety nie udało mi się zaprogramować automatycznego opuszczania i podnoszenia tylko trzeba trzymać przycisk .pokrętłem pod obudową na 0.1 i dalej na programach 1 ,2 ,3 tak samo ruch tylko przy wciśniętym przycisku .Czy mogę jeszcze coś zrobić by uruchomić samoczynne opuszczanie i podnoszenie bramy zanim wezwę serwis .Pozdrawiam Przemek
  • #2 17274271
    yarpen86
    Poziom 25  
    Ocena: 146
    Witam,

Wygląda na to, że nie zostało zainstalowane lub jest niesprawne zabezpieczenie krawędziowe (OSE). Trzeba je podłączyć i powinno działać.

Pozdrawiam.
  • #3 20850268
    Maro6950
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Tak jak kolega pisze, daj na 0.1 i na 3 ustaw masz podnoszenie stop, opuszczanie stop w automacie.
  • #5 20850786
    Maro6950
    Poziom 9  
    Dołączę coś do tematu, jeśli mogę. Ogólnie walczę z tym sterownikiem od kilku dni. Z pilota chodzi bez problemu, ale nie chodziła brama z przycisków na panelu. Znaczy się, chodziła, ale tylko w górę i stop. Nie wiem dlaczego nie chce iść w dół. Wszystkie nastawy są prawidłowe. Z pozycji menu 1.2 idzie w dół, jak trzymam, ale idzie. Zatwierdzam. Wychodzę z menu i nadal jest to samo - góra idzie, zatrzymuje się przy przycisku stop, a w dół nie diabła. I nagle bach, i wszystko działa. Za dzień dwa jest znów to samo, że w dół nie chce iść. A z pilota nie ma problemu. Może ktoś coś podpowie.
  • #6 20851742
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 384
    Wymień kabel spiralny jeśli jest, może być przełamany gdzieś, sprawdź fotki w uszczelce, może jest zgnieciona.
  • #7 20851791
    Maro6950
    Poziom 9  
    Kabel nowy,fotki też.Ona takie bicia jakby coś z elektroniką.Jak ją trafi wyskakuje błąd E1.3,E1.2,E1.1 Krańcówka któraś albo przełącznik na silniku od ręcznego podnoszenia.Ale też sprawdzone .
  • #8 20853195
    jakub.t
    Poziom 22  
    Ocena: 101
    Maro6950 napisał:
    E1.3,E1.2,E1.1

Tabela z opisem komend dla wskaźnika „E” i cyfry.

A jakieś błędy oprócz w/w potwierdzeń naciśnięcia przycisku pokazuje?
  • #9 20853288
    Maro6950
    Poziom 9  
    Nie pokazauje.Wczoraj cały dzień działała dzisiaj znów brak reakcji przycisku opuszczania.
    Jak działa poprawnie wyświetlają się kreski jak do dołu to takie U ,jak do góry to U odwrotne stan czuwania tylko kropka.
  • #10 20853319
    jakub.t
    Poziom 22  
    Ocena: 101
    Naciskasz przycisk w dół. Pokazuje się E1.3? Czy potem coś się pokazuje?
    Bo jeśli tak (np. po E1.3 masz od razu E1.2/1.1), to coś zwiera przyciski (albo wejścia "góra", "stop") i blokuje ruch. Możesz zdjąć górną płytkę centrali (po odłączeniu zasilania) i ją przeczyścić pod przyciskami (uważaj na taśmę podłączoną do płytki), jeśli nie jest na gwarancji. Plastyk w którym jest płytka jest na zatrzaskach (po bokach). Dołu centrali z wysokim napięciem nie musisz wysuwać z obudowy.
  • #11 20853336
    Maro6950
    Poziom 9  
    Cały czas mruga na zmianę E1.2 ,E1.1 jak przyciskam góra to i tak to samo jest w dół też to samo.Jak wyłącze wtyczkę z zasilania to samo ale czasem E1.3
    Ok kolego zobaczę ten panel rozbiorę bo już też tak podejrzewalem że coś z przyciskami może być.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z automatycznym otwieraniem i zamykaniem bramy segmentowej Wiśniowski, sterowanej przez kontroler TS970, który po dłuższym okresie nieużytkowania prawdopodobnie się rozprogramował. Udało mu się zaprogramować ograniczniki, ale brama nie reaguje na automatyczne polecenia opuszczania i podnoszenia, wymagając ciągłego przytrzymywania przycisku. Użytkownicy sugerują sprawdzenie podłączenia zabezpieczenia krawędziowego (OSE), ustawienia programów oraz ewentualne problemy z przyciskami na panelu sterującym. Wskazano również na możliwość uszkodzenia kabli lub problemów z elektroniką, które mogą powodować błędy E1.1, E1.2, E1.3.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA