Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przyspieszanie wokalu w fl studio

rafree 24 May 2013 21:24 3021 8
    rafree
    Level 11  
    Witam. Problem następujący... Nagrywam sam wokal w audacity słysząc w słuchawkach podkład... zapisuje jako waw. Potem ten wokal wklejam do fl studio a na osobny kanał wklejam podkład. Okazuje się, że wokal przyspiesza i nie zgrywa się z podkładem, chociaż był do niego nagrany. Kiedyś już tak robiłem i wszystko było dobrze, a teraz nie wiem o co chodzi. Dodam, że sygnał idzie przez zewnętrzny mikser. Proszę o sugestie.

Moderated By Mirek Z.:

Pisownię postu poprawiłem (np. spacje po kropkach) - https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.13.

shaunpearl
    Level 9  
    rzeczywiscie dziwne, a próbowałeś nagrać jeszcze raz wokal?
    jak odsłuchujesz wokal np. w wmp to normalnie leci?
    rafree
    Level 11  
    Fizycznie nie słychać przyspieszenia samego wokalu.Tempo się nie zmienia.Przyspiesza względem podkładu.Można powiedzieć ze nagrywam wokal w tym samym tempie co podkład ale podczas odtwarzania wokal ma szybsze tempo i sie nie zgrywa
    shaunpearl
    Level 9  
    spróbuj wrzucić najpierw na edisona, dopiero potem na playliste. Jeśli w edisonie wszystko gra to powinno byc git.
    nie moge do końca cie zrozumieć. Moge wiedziec jak wyglada twoje nagrywanie ? używasz interfejsu audio? jeśli jest to karta zintegrowana, na takiej karcie zawsze masz opóźnienia podczas nagrywania wokalu, więc w takim wypadku wystarczyło by cofnąć kawałek próbki na playliscie :)
    rafree
    Level 11  
    jak sprawdzić to próbkowanie i gdzie to ewentualnie zmienić??

Dodano po 6 [minuty]:

Mam powermixer z funkcją rec.Sygnał idzie z komputera z wyjscia na głośniki/słuchawki do miksera na kanał.Na innym kanale wpięty jest mikrofon.Poprzez wyjście rec wraca do kompa do wejscia na mikrofon.Do miksera mam też wpiete słuchawki w których słysze swój wokal i podkład.Podczas nagrywania zciszam master i włączam mute na kanale wejsciowym z kompa tym samym nagrywając tylko wokal bez podkładu.Duzo więcej mozliwosci daje miksowanie wokalu i podkładu magranych osobno.Karta mi nie opóźnia bo wczesniej było idealnie.
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Pilnuj troszkę pisowni. Zdanie zaczynamy z dużej litery. Po znakach interpunkcyjnych wstaw spację (np po kropce). Ułatw innym czytanie, to większa szansa na uzyskanie pomocy.

Częstotliwość próbkowania możesz znaleźć choćby we właściwościach pliku.

A dla czego nie użyjesz programu DAW do edycji wielośladowej? Z jednego programu puszczasz sygnał, w tym samym programie nagrywasz, samo się synchronizuje i nic nie rozjeżdża. Plus ekstra dostajesz kupę narzędzi edycyjnych.
    rafree
    Level 11  
    Przepraszam za pisownię. To wynika z pośpiechu. Nie znałem takiego programu wcześniej a poza tym puki nie działy się takie cuda, efekt nagrywania na tych programach był zadowalający.Zamówiłem Cubase. Postaram się go w miarę szybko nauczyć i zobaczymy efekty. Mimo wszystko jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to proszę o sugestie.Pozdrawiam
    J_killed_kennedy
    Level 10  
    Ustawienia FL przełącz używanie sterowników z jakich tam masz na Asio4all.
    Jedyne rozwiązanie a za razem jedyna możliwa przyczyna twoich problemów :)

To samo jak przyśpiesza w traktorze, brak dźwięku w ni battery 3, pomylone BPM, nagrywa z cięciami... wolniejsze przetwarzanie, w FL wszystkie opcje (że słyszysz na prawdę co robisz) uzyskasz tylko z Asio.