logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SE 25A 290/45 - śmigło dolnego kosza nie tryska wodą, co sprawdzić?

kido 25 Maj 2013 14:33 3090 5
REKLAMA
  • #1 12343994
    kido
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam od paru lat posiadam zmywarkę Siemens SE 25A 290/45, która przestał myć dolny kosz tzn. śmigło nie tryska wodą.Poziom wody jest dobry, pracuje normalnie.
  • REKLAMA
  • #2 12344433
    Haruś
    Poziom 17  
    Ocena: 89
    Zacznij od czyszczenia śmigła po jego zdemontowaniu.
  • REKLAMA
  • #3 12344585
    kido
    Poziom 10  
    Śmigła wyczyszczone, parę było zatkanych papierem z nalepek na słoikach.Co się dało zdemontować i wymyć to wymyłam, pestki cytryny jakimś cudem przedostały się przez filtr udało mi się je wyciągnąć z ujścia wody ( takie coś na boku dna zmywarki białe, z kilkoma korytarzykami).
  • REKLAMA
  • #4 12354026
    kido
    Poziom 10  
    Zmywarka pojechała do naprawy, diagnozy brak dolny zraszacz ruszył na chwilę ale stanął. Nie pewna diagnoza że to pompa ale jak. skoro normalnie myła górny kosz . Ciśnienie było duże jak puściłam bez koszy to mało co drzwiczek nie wypchało. Czy ma ktoś pomysł co to może być, może Drodzy Serwisanci posiadacie schemat. Nie chcę z nią się rozstawać co prawda dobrze myła tylko na programie 70 stopni ale myła.Czy woda ma wpływ na pracę zmywarki ? Ostatnio zamordowałam żelazko Tefal 500 , zaczęło mi brudzić bieliznę więc je odkamieniłam. Potem znalazłam instrukcję w której, było napisane że nie stosować środków chemicznych ale było za późno.
  • REKLAMA
  • #5 12354049
    emeryt
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Ja miałem taki przypadek w zmywarce innego producenta. Też strasznie się męczyłem i nie mogłem dojść przyczyny, ale się zawziąłem i po szczegółowym oglądzie okazało się, że plastikowa "rura" doprowadzająca wodę do dolnego śmigła była dziurawa ! Po prostu wskutek wieloletniej eksploatacji w wysokiej temperaturze, plastik, z którego owa rura była wykonana, uległ degradacji i się wykruszył. Woda, zamiast do śmigła, waliła bokiem, co było trudne do zauważenia. Naprawa polegała na założeniu na uszkodzoną rurę "koszulki" termokurczliwej o odpowiednio dużej średnicy. Po takiej naprawie 15-letnia zmywarka śmiga nadal.
  • #6 12354659
    kido
    Poziom 10  
    Diagnoza brzmi rozdzielacz konkretnie to co widać na zdjęciu.Koło zębate wyłamało się. Może ktoś dysponuje taką częścią.
    Załączniki:
    • Siemens SE 25A 290/45 - śmigło dolnego kosza nie tryska wodą, co sprawdzić? P5290645.jpg (69.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Siemens SE 25A 290/45 - śmigło dolnego kosza nie tryska wodą, co sprawdzić? P5290643.jpg (66.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Siemens SE 25A 290/45 - śmigło dolnego kosza nie tryska wodą, co sprawdzić? P5290640.jpg (70.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA