logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SE25E851EU - woda na dolnej tacce po myciu, co robić?

paraszopen 05 Sty 2019 18:11 2118 12
  • #1 17678039
    paraszopen
    Poziom 9  
    Witam

Mam problem ze zmywarką Siemens. Zmywarka nie wypompowuje wody. Na dolną tackę wcieka woda. Po wytarciu tacki, po 3 myciach znowu woda na tacce. W czym może być problem? Kiedyś już miałem podobną sytuację, jednak osuszenie tacki pomogło. Tym razem chyba coś grubszego jest na rzeczy.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
  • #2 17678066
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17679851
    paraszopen
    Poziom 9  
    Robo-technical napisał:
    Być może bierze się to stąd że nie wylewa starej a nową pobiera i się przelewa.
    Sprawdź część odpływową zmywarki czy wszystko drożne i czy pompa odpływowa sprawna (to że się kręci nie znaczy jeszcze że jest sprawna)

Generalnie gdy podciągam pływak do góry, zmywarka wyrzuca wodę do środka komory zmywania. Nie chce wody odpompowywać. Zaraz rozbiorę to bardziej i zobaczymy co będzie dalej. Jest jakiś sposób aby zdiagnozować czy pompa odpływowa jest sprawna czy nie ??
  • #4 17680072
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17680235
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1027
    Jak wyjął plastik albo gumkę przy pompce w komorze zmywarki to nie wylewa tylko wygląda jakby wyrzucala wode do komory zmywarki.. taki gejzer się robi po podbiciu plywaka na otwartych drzwiach.
  • #6 17680242
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17680846
    paraszopen
    Poziom 9  
    Robo-technical napisał:
    abuhamza napisał:
    Jak wyjął plastik albo gumkę przy pompce w komorze zmywarki to nie wylewa tylko wygląda jakby wyrzucala wode do komory zmywarki.. taki gejzer się robi po podbiciu plywaka na otwartych drzwiach.

Też zacząłem to obstawiać później, ale nie chciałem o tym pisać by być może nie wprowadzać gościa w błąd

Ogólnie idąc od samego początku. Zmywarka przestała wypompowywać wodę z komory. Kiedyś miałem już podobną sytuację i faktycznie była woda na tacce. Tackę oczyściłem. Niestety wtedy połączyłem fakt przecieku z zaniedbaniem filtra w komorze. Zmywarka działała później z rok aż do teraz. Gdy po zakończeniu zmywania zobaczyłem, że woda znowu stoi rozebrałem wytarłem z tacki wodę jednak pompa mimo to nie wypompowuje wody (przy otwartych drzwiach podniesieniu grzybka faktycznie robił się taki gejzer ale wody nie ubywało).

Generalnie zastanawiam się teraz czy po pierwsze faktycznie jest gdzieś wyciek czy to spowodowane było zapchanym filtrem oraz dwa czy pompka odpływowa jest sprawna. Jak zajrzałem tam pod ten plastik w komorze to przy podnoszeniu grzybka kręciła. Sprawdziłem odpływ i ten był drożny, rozłączyłem go z boku i dmuchnąłem.

Myślę czy kupić nową pompkę czy może coś dalej kombinować. Dzieki wielkie za pomoc :D Lubie grzebać i naprawiać sam co sie da ale specjalistą nie jestem także dzięki za wyrozumiałość.
  • #8 17680975
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17681057
    paraszopen
    Poziom 9  
    Robo-technical napisał:
    Czyli po prostu są 2 awarie.
    1. Gdzieś się leje i jest wyciek - musisz to ustalić i uszczelnić
    2. Masz problem z odpływem wody do kanalizacji
    Czyli jeśli widzę, że pompka kręci to znaczy, że jest sprawna? Nad wyciekiem popracuje w takim razie, ale odpływ sprawdziłem i jest drożny, a zmywarka ma już około 10 lat.
    Załączniki:
    • Siemens SE25E851EU - woda na dolnej tacce po myciu, co robić? photo_2019-01-06_19-43-17.jpg (149.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Siemens SE25E851EU - woda na dolnej tacce po myciu, co robić? photo_2019-01-06_19-43-17 (3).jpg (138.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 17681082
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17681090
    paraszopen
    Poziom 9  
    Robo-technical napisał:
    To że pompka się kręci nie znaczy że musi być sprawna.
    Rozumiem, zamawiam w takim razie pompę. W środku było troche syfu wyczyściłem ją spróbuję jeszcze raz ja sprawdzić przy okazji popatrzeć na możliwe źródła wycieku.
  • #12 17682351
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1027
    Przez tyle lat co robię raz taka pompke wymienialem..
  • #13 17682362
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Siemens SE25E851EU, która nie wypompowuje wody, co skutkuje gromadzeniem się wody na dolnej tacce. Po wytarciu tacki, woda ponownie się pojawia po kilku cyklach mycia. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z zapchanym filtrem lub niesprawną pompką odpływową. W trakcie dyskusji poruszono kwestie drożności odpływu, sprawności pompy oraz potencjalnych wycieków. Użytkownik planuje wymianę pompy, a także dalsze sprawdzenie źródeł wycieku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA