logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lennox THM48 - Klimatyzator samoczynnie przełącza się w tryb grzania

unky 25 Maj 2013 16:08 6489 7
REKLAMA
  • #1 12344309
    unky
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Witam.
    Jak w temacie, po kliku godzinach chłodzenia (nie zawsze) klimatyzator samoczynnie przechodzi w tryb grzania. Sterowanie za pomocą pilota. Serwisant twierdził że to wina płyty głównej, wymienił ją ale problem nie zniknął. Niestety nie może znaleźć przyczyny usterki. Co można jeszcze sprawdzić? Może ktoś spotkał się z takim problemem?
  • REKLAMA
  • #2 12354165
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    Niech odepnie cewkę zaworu przełączającego obieg (na kilka dni) - wtedy rozgraniczy czy wina jest po stronie elektrycznej czy mechanicznej.
    Oczywiście sprawdzane było "wyłącznie" w trybie chłodzenia (nie w auto) i usunięte zostały wszelkie "timery" z nastaw pilota?
  • REKLAMA
  • #3 12355875
    unky
    Poziom 18  
    Chris_W napisał:
    Niech odepnie cewkę zaworu przełączającego obieg (na kilka dni) - wtedy rozgraniczy czy wina jest po stronie elektrycznej czy mechanicznej.
    Oczywiście sprawdzane było "wyłącznie" w trybie chłodzenia (nie w auto) i usunięte zostały wszelkie "timery" z nastaw pilota?

Pilot wyłacznie w trybie chłodzenia, oba Timery na pilocie ustawione na 0:00.
  • REKLAMA
  • #4 12360991
    unky
    Poziom 18  
    Mam pytanko do znawców:
    Jak działa pilot w tym klimatyzatorze? Czy za każdym razem jak włączam klimę wszystkie nastawy z pilota przekazywane są do klimatyzatora? Tzn. wysyłana jest pełna sekwencja danych z ustawieniami - tryb działania, nastawy timerów, ustawienia nawiewu itp. Czy wysyłany jest tylko sygnał załączenia a wszelkie nastawy muszą być wprowadzane na bieżąco i sterownik klimatyzatora ma pamięć i odpowiednio modyfikuje swoje nastawy zgodnie z tym co po kolei wciskamy na pilocie?
  • #5 12529426
    unky
    Poziom 18  
    Po raz kolejny klima zaczęła dziwnie się zachowywać.
    Na pilocie nastawy Timer'a ustawione na 0:00 czyli na OFF a ona sama się włącza, zapala się dioda pomarańczowa dioda Timer, wchodzi w tryb Def/Heat chwile potem przełącza się na chłodzenie, pochodzi jakiś czas i się wyłącza. Po pewnym czasie znowu się załacza i tak w kółko.
    Kupiłem nawet nowego pilota bo myślałem że może pilot dziwnie się zachowuje ale niestety to nie wina pilota chyba. Już mi ręce opadają a nie mogę znaleźć w Bydgoszczy jakiegoś sensownego serwisanta, który by mi to ogarnął...
  • REKLAMA
  • #6 12529502
    Wojciech.J
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witaj, pasowałoby podpiąć monometry i sprawdzić jak urządzenie zachowuje się na LP, nie masz może załączonego trybu testowego? Jeżeli nie masz możliwości wpięcia zegarków to możesz użyć termometru i zmierzyć na wylocie z parownika temperaturę (na chłodzeniu oczywiście), jaka długość ma instalacja? i czy był dobijany gaz. Krótko i na temat urządzenie przechodzi w tryb defrost z jednego powodu - zaszroniony parownik ew błąd presostatu niskiego ciśnienia.
  • #7 12529800
    unky
    Poziom 18  
    Czyli zmierzyć temperaturę na wylocie z jednostki wewnętrznej? Zrobię to jutro raz jeszcze ale wcześniej już mierzyłem i jest kilka stopni. Gaz był dobijany i na 99.99% jest OK.
    Jak można sprawdzić czy nie ma załączonego trybu testowego?
  • #8 12531031
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    Wojciech.J napisał:
    Witaj, pasowałoby podpiąć monometry i sprawdzić jak urządzenie zachowuje się na LP, nie masz może załączonego trybu testowego? Jeżeli nie masz możliwości wpięcia zegarków to możesz użyć termometru i zmierzyć na wylocie z parownika temperaturę (na chłodzeniu oczywiście), jaka długość ma instalacja? i czy był dobijany gaz. Krótko i na temat urządzenie przechodzi w tryb defrost z jednego powodu - zaszroniony parownik ew błąd presostatu niskiego ciśnienia.

Urządzenie nie pracuje, a potem samoistnie się załącza, inne rzeczy też samoistnie się przestawiają. To raczej problem z elektroniką sterującą, a nie ciśnieniami.
    Nie jestem też pewien czy na chłodzeniu jest w ogóle używany defrost przez zmianę obiegu (raczej przez zatrzymywanie sprężarki). Defrost na grzaniu - lennox zwykle stosował "bijąca po oczach" kontrolkę od tego stanu.
    Odnośnie pilotów - najczęściej ustawienia są pamiętane w urządzeniu - tak aby można było wykonać "autostart" z tymi samymi nastawami - każda modyfikacja na pilocie powoduje zmianę parametru w ustawieniach urządzenia - raczej odbywa się to pojedynczo parametrami (aktualnie zmodyfikowane są wysyłane) - nie jest to reguła, ale tak jest najprościej wykonać i chyba tak najczęściej robią - może tak być jak podejrzewasz, że są pozałączane jakieś harmonogramy czasowe (szczególnie jak urządzenie ma rozbudowane opcje czasowe), które siedzą sobie w konfiguracji urządzenia, a na pilocie wszystko jest powyłączane.
    Musiałbyś wziąć instrukcję i spróbować poustawiać timery - sprawdzić jak one działają, a potem je wyłączyć - każdą zmianę urządzenie musi potwierdzić (piknąć albo mrugnąć) - bo można wprowadzać zmiany na pilocie, a urządzenie może ich nie odebrać - wtedy nie zmieni swoich ustawień.
    Powyłączaj wszelkie podejrzane i "udziwnione" tryby pracy - typu "nocne czuwanie", "ekonomiczna praca" - teraz takich opcji sporo ładują w ustawienia, a takie tryby mogą mieć niezrozumiałe algorytmy pracy. Nie ustawiaj też najniższej nastawy na pilocie, bo czasem to jest wymuszenie pracy ciągłej albo coś podobnego (np. praca na full) - to wszystko powinno być w instrukcji. Ja z tym klimatyzatorem nie miałem styczności.

Podsumowanie tematu

✨ Klimatyzator Lennox THM48 przełącza się samoczynnie w tryb grzania po kilku godzinach chłodzenia, co nie jest stałym zjawiskiem. Serwisant wymienił płytę główną, ale problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie cewki zaworu przełączającego obieg, ustawień timera na pilocie oraz ewentualnych trybów testowych. Wskazano również na możliwość problemów z elektroniką sterującą, a nie ciśnieniami, oraz na konieczność monitorowania temperatury na wylocie z parownika. Użytkownicy podkreślają, że ustawienia pilota są zazwyczaj pamiętane przez urządzenie, co może wpływać na jego działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA