Wojciech.J napisał: Witaj, pasowałoby podpiąć monometry i sprawdzić jak urządzenie zachowuje się na LP, nie masz może załączonego trybu testowego? Jeżeli nie masz możliwości wpięcia zegarków to możesz użyć termometru i zmierzyć na wylocie z parownika temperaturę (na chłodzeniu oczywiście), jaka długość ma instalacja? i czy był dobijany gaz. Krótko i na temat urządzenie przechodzi w tryb defrost z jednego powodu - zaszroniony parownik ew błąd presostatu niskiego ciśnienia.
Urządzenie nie pracuje, a potem samoistnie się załącza, inne rzeczy też samoistnie się przestawiają. To raczej problem z elektroniką sterującą, a nie ciśnieniami.
Nie jestem też pewien czy na chłodzeniu jest w ogóle używany defrost przez zmianę obiegu (raczej przez zatrzymywanie sprężarki). Defrost na grzaniu - lennox zwykle stosował "bijąca po oczach" kontrolkę od tego stanu.
Odnośnie pilotów - najczęściej ustawienia są pamiętane w urządzeniu - tak aby można było wykonać "autostart" z tymi samymi nastawami - każda modyfikacja na pilocie powoduje zmianę parametru w ustawieniach urządzenia - raczej odbywa się to pojedynczo parametrami (aktualnie zmodyfikowane są wysyłane) - nie jest to reguła, ale tak jest najprościej wykonać i chyba tak najczęściej robią - może tak być jak podejrzewasz, że są pozałączane jakieś harmonogramy czasowe (szczególnie jak urządzenie ma rozbudowane opcje czasowe), które siedzą sobie w konfiguracji urządzenia, a na pilocie wszystko jest powyłączane.
Musiałbyś wziąć instrukcję i spróbować poustawiać timery - sprawdzić jak one działają, a potem je wyłączyć - każdą zmianę urządzenie musi potwierdzić (piknąć albo mrugnąć) - bo można wprowadzać zmiany na pilocie, a urządzenie może ich nie odebrać - wtedy nie zmieni swoich ustawień.
Powyłączaj wszelkie podejrzane i "udziwnione" tryby pracy - typu "nocne czuwanie", "ekonomiczna praca" - teraz takich opcji sporo ładują w ustawienia, a takie tryby mogą mieć niezrozumiałe algorytmy pracy. Nie ustawiaj też najniższej nastawy na pilocie, bo czasem to jest wymuszenie pracy ciągłej albo coś podobnego (np. praca na full) - to wszystko powinno być w instrukcji. Ja z tym klimatyzatorem nie miałem styczności.