logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci z Pentagram Cerberus P 6351 i TP-LINK TD-W8960N

leptuss 25 Maj 2013 17:04 4230 15
REKLAMA
  • #1 12344510
    leptuss
    Poziom 10  
    Proszę o pomoc w konfiguracji sieci domowej składającej się z 2 routerów. Schemat całej sieci wygląda następująco:

Chciałbym aby routerem nadrzędnym był Pentagram Cerberus P 6351 ponieważ bardzo dobrze sprawuje się na mojej linii (nie rwie połączenia i loguje się na znacznie wyższych wartościach). W tej chwili jest skonfigurowany pod połączenie ADSL i działa prawidłowo. Podpięte są pod niego 2 komputery a w niedługim czasie niewielki server sieciowy. Mam zamiar wyłączyć na nim wi-fi na stałe i uruchomić je na drugim routerze który chcę wykorzystać do rozbudowy sieci. Jest to także router ADSL-a TP-LINK TD-W8960N jednak ma wiele zaawansowanych funkcji. Problem polega na tym że nie potrafię przekonfigurować port LAN1 na WAN tak aby działał na nim internet. Do tej pory nie zajmowałem się tym i nie mam za bardzo pojęcia na ten temat. Wiem natomiast że to możliwe, tutaj powołuję się na stronę TP-Linka gdzie jest instrukcja jak to wykonać (artykuł w języku polskim i angielskim):

http://www.tp-link.com.pl/article/?faqid=344
    http://www.tp-link.com/en/article/?faqid=344

Nie wiem co robię nie tak, Tp-link nie uzyskuje adresu IP z Pentagrama i nie działa. Zależy mi na poprawnym działaniu tego routera ponieważ zmieniłem anteny wi-fi na mocniejsze i mam spory zasięg wokoło domu 500-600 m.

Podsumowując proszę o pomoc i odpowiedz:
    1. Czy mój tok rozumowania jest poprawny i taki schemat będzie działać i ma sens?
    2. Czy na drugim routerze będzie działać wi-fi (podobno tak)?
    3. Jak skonfigurować to ustroństwo aby w końcu zaczęło działać?

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

Troszkę pokombinowałem z ustawieniami, trzymałem się opisu (schematu) w języku angielskim i coś drgnęło. Router nr 2 w końcu uzyskuje automatycznie adres IP z 1 :

jednak nadal nie działa internet, jest martwy:

Dla pewności napiszę jeszcze co do konfiguracji obu routerów:

1. Pentagram - typowe ustawienia dla Netii (na liniach TP, znaczy się Orange) VPI=0, VCI=35, enkapsulacja=PPPoA VcMUX działa bezproblemowo

2. Tp-Link - powrót do ustawień fabrycznych, konfiguracja wg. schematu przedstawionego powyżej w linku uzyskuje adres IP jednak nie działa!

Wyczerpałem już wszelkie pomysły...
  • REKLAMA
  • #2 12344811
    wie_siek
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam!!!
    A po co Ci Lan jako Wan.TP-LINK ma pracować jako AP,tylko nie wolno na nim włączać DHCP.Adresy będzie przydzielał Pentagram i wszystko ma działać.
    Pozdrawiam-Wiesław
  • #3 12344832
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Zresetuj jeszcze raz TP-Linka do fabrycznych. Następnie ustaw LAN IP na 192.168.2.1 i podążaj za wskazówkami z poradnika, powinno zaskoczyć.

Wiesław, Twoja metoda też jest dobra, ale ma jedną wadę - jeśli drugi router ma opcje QoS, takowa nie zadziała przy Twojej konfiguracji. Jeśli nie ma, Twoja teoretycznie jest lepsza, ale i tak LAN IP trzeba będzie zmienić oprócz wyłączenia DHCP.
  • REKLAMA
  • #4 12344946
    leptuss
    Poziom 10  
    piterus99 napisał:
    Zresetuj jeszcze raz TP-Linka do fabrycznych. Następnie ustaw LAN IP na 192.168.2.1 i podążaj za wskazówkami z poradnika, powinno zaskoczyć.

Wiesław, Twoja metoda też jest dobra, ale ma jedną wadę - jeśli drugi router ma opcje QoS, takowa nie zadziała przy Twojej konfiguracji. Jeśli nie ma, Twoja teoretycznie jest lepsza, ale i tak LAN IP trzeba będzie zmienić oprócz wyłączenia DHCP.

Przy próbie zmiany adresu LAN IP router się wiesza a potem nie można się już zalogować do niego (192.168.2.1 ??), nie wiem czy dobrze wszystko robię:

pierwsze zakreślenie - zmieniam IP na "192.168.2.1"
    drugie zakreślenie - zmieniam na "Disable DHCP Server"

Dodano po 5 [minuty]:

wie_siek napisał:
    Witam!!!
    A po co Ci Lan jako Wan.TP-LINK ma pracować jako AP,tylko nie wolno na nim włączać DHCP.Adresy będzie przydzielał Pentagram i wszystko ma działać.
    Pozdrawiam-Wiesław

Próbowałem twojej metody, pojawiał się konflikt adresów IP. Przy ustawieniu IP 192.168.2.1 konfiguracja się zapisywała poprawnie ale router nadal nie działał, natomiast przy próbie zmiany LAN IP dzieje się jak w poście powyżej, router się wiesza i lipa. Dlatego próbowałem kombinacji z WAN.

Konfigurując go podpinam się skrętką w dowolne gniazdo ETH?

Bardziej mi odpowiada tok działania kolegi piterus99, router posiada QoS a przy tylu urządzeniach dobrze aby ta funkcja działała.
  • #5 12345141
    piterus99
    Poziom 43  
    A kto Ci kazał w mojej metodzie wyłączać serwer DHCP? Zostaw go w spokoju, ma być.

Jak zapiszesz te ustawienia, wyciągnij kabel sieciowy z komputera na pół minuty i potem włóż z powrotem. Odzyskasz dostęp do routera, ale po adresie http://192.168.2.1 - istotnie, powinienem był o tym wspomnieć.
    Konfigurując go powinieneś być wpięty w LAN 2,3 lub 4.
  • REKLAMA
  • #6 12345339
    leptuss
    Poziom 10  
    Udało się zmienić adres IP TP-Linka na 192.168.2.1, kto by pomyślał że wypięcie skrętki z karty sieciowej pomoże. Co teraz... Skonfigurować go według poradnika LAN1->WAN ?

Do Pentagrama loguje się IP 192.168.1.100
    Do TP-Linka loguje się IP 192.168.2.1
  • REKLAMA
  • #7 12345439
    piterus99
    Poziom 43  
    Tak, teraz skonfiguruj go zgodnie ze swoimi poradnikami.
  • #8 12345445
    leptuss
    Poziom 10  
    piterus99 napisał:

Niestety nie zaskoczyło... jak powyżej router uzyskuje adres IP ale jest martwy nie ma internetu
  • #9 12345461
    piterus99
    Poziom 43  
    Pokaż wynik polecenia (z konsoli systemowej) ping wp.pl mając Internet, podrzuć może jakieś zrzuty ekranu ze statusu jak już skonfigurujesz tego TP-Linka.
  • #10 12345725
    leptuss
    Poziom 10  
    Na początku napiszę że mam równoczesny dostęp do obydwu routerów z poziomu przeglądarki (połączone są ze sobą skrętką jak w schemacie LAN1->LAN1), wpisując IP loguje się do każdego z nich jednocześnie bez znaczenia jest to w który router jest wpięty komputer skrętką.

Oto zrzuty z konsoli systemowej (dla polecenia ping i ipconfig):

Komputer podpięty pod TP-Linka

Konfiguracja sieci z Pentagram Cerberus P 6351 i TP-LINK TD-W8960N[/url]

Komputer podpięty pod Pentagrama

Top postępowania jest taki sam jak w schemacie (pomijam jedynie ostatni punkt - klonowanie MAC), mam dokładnie ten sam model urządzenia więc zrzuty ekranu są zbędne. Po konfiguracji i restarcie routera uzyskuje on automatycznie adres IP z Pentagrama ale nadal brak w nim internetu. Poniżej zrzuty:

Konfiguracja sieci z Pentagram Cerberus P 6351 i TP-LINK TD-W8960N Konfiguracja sieci z Pentagram Cerberus P 6351 i TP-LINK TD-W8960N Konfiguracja sieci z Pentagram Cerberus P 6351 i TP-LINK TD-W8960N Konfiguracja sieci z Pentagram Cerberus P 6351 i TP-LINK TD-W8960N Konfiguracja sieci z Pentagram Cerberus P 6351 i TP-LINK TD-W8960N Konfiguracja sieci z Pentagram Cerberus P 6351 i TP-LINK TD-W8960N
  • #11 12345883
    piterus99
    Poziom 43  
    Czy te zrzuty ekranu, które zamieściłeś na początku ostatniego postu, są już po zakończeniu całej konfiguracji? Pole TTL na to wskazuje, że tak.
    Nie mam najmniejszego pojęcia dlaczego mogłoby to nie działać, bo jak widać - ping do wp.pl leci, zdalny serwer odpowiada.
    W połączeniu sieciowym spróbuj na sztywno ustawić DNS, np 8.8.8.8
  • #12 12345912
    leptuss
    Poziom 10  
    Tak to są zrzuty po konfiguracji końcowej i też mnie to dziwi dlaczego routery komunikują się pomiędzy sobą bezproblemowo a nie ma internetu z tp-linka. Zastanawia mnie czy przedstawiony tok postępowania na stronie producenta (tp-link) jest właściwy, może w tym leży problem?

Ten DNS to w którym momencie konfiguracji wpisać?
  • #13 12345977
    piterus99
    Poziom 43  
    Nie tyle w konfiguracji routera, co w komputerze, we właściwościach połączenia sieciowego.
  • #14 12346003
    leptuss
    Poziom 10  
    Wpisałem DNS 8.8.8.8 podczas konfiguracji WAN (chyba w dobrym miejscu):

Domyślnie podczas konfiguracji zaznaczony jest p.1 zmieniłem na ten zakreślony i wpisałem DNS ręcznie.

Po restarcie niewiele się zmieniło (widoczny DNS w tabeli ale nadal ruter martwy jak przedtem):

Konfiguracja sieci z Pentagram Cerberus P 6351 i TP-LINK TD-W8960N Konfiguracja sieci z Pentagram Cerberus P 6351 i TP-LINK TD-W8960N
  • #15 12346019
    piterus99
    Poziom 43  
    Chodziło mi o ustawienie ich tutaj, tylko to przykładowy rysunek, zmianie podlegają tylko DNSy na 8.8.8.8:
  • #16 12346346
    leptuss
    Poziom 10  
    I W KOŃCU SIĘ UDAŁO, PO WIELU MĘKACH I BÓLACH...

Jak zwykle zawiódł czynnik ludzki. Próbowałem konfigurować routery "na siłę" opierając się na internecie z dekodera cyfrowego polsatu HD 2000 (Ipla) który mam podłączony do routera nr 2 tj. Tp-Linka, dokładnie jak w schemacie. Ni jak mi to nie wychodziło, cały czas dekoder pokazywał "błąd 4171" - Nie można wyznaczyć adresu hosta. W końcu zadzwonił telefon i musiałem sprawdzić pocztę w smartfonie. Dopiero po kilku minutach zorientowałem się że przecież smartfon łączy się przez wi-fi z tp-linka! A jeżeli działa wi-fi to tym bardziej musi działać internet po lanie! Więc pomyślałem że kabel (skrętka) jest walnięta i odpiąłem dekoder od zasilania, przeniosłem do routera nr 1 Pentagrama i podłączyłem - działał bezproblemowo. Następnie podpiąłem go do Tp-Linka inną skrętką i też zadziałał. Zastanawiało mnie dlaczego nie chce działać na oryginalnym kablu i podpiąłem go ponownie na tej samej linii i... zadziałał! Okazało się że należało go tylko zrestartować przez odłączenie od zasilania na kilka minut!

Jedno mnie zastanawia, dlaczego podpinając komputer do routera nr 2 Tp-Linka mogę się logować do obydwu ruterów jednocześnie a podpinając się skrętką do routera nr 1 Pentagrama mam dostęp z poziomu przeglądarki tylko do niego? (działa wtedy poprawnie). Ciekawe czy przy podłączeniu kolejnego routera tj. nr 3 i podpięciu do niego skrętki miałbym dostęp do wszstkich 3 itd ... 4, 5, 6.

Na koniec wstawię jeszcze zrzuty z Tp-Linka może się komuś to przyda (ze statusu):

Konfiguracja sieci z Pentagram Cerberus P 6351 i TP-LINK TD-W8960N Konfiguracja sieci z Pentagram Cerberus P 6351 i TP-LINK TD-W8960N Konfiguracja sieci z Pentagram Cerberus P 6351 i TP-LINK TD-W8960N

Ps. Nie zmieniłem ustawień DNS w komputerze, edytowałem i zacząłem to robić ale wtedy zadzwonił telefon i wszystko się wyjaśniło. Powróciłem do standardowych, tj. "uzyskaj adres IP automatycznie" Dodam jeszcze że pracowałem na systemie Windows 8.

Dodano po 9 [minuty]:

I jeszcze byłbym o jednym zapomniał... wielkie dzięki za pomoc kolego pieterus99. Sam długo jeszcze męczyłbym się z tym tematem!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał pomocy w konfiguracji sieci domowej z dwoma routerami: Pentagram Cerberus P 6351 jako routerem nadrzędnym oraz TP-LINK TD-W8960N jako routerem podrzędnym. Celem było wyłączenie Wi-Fi na Pentagramie i uruchomienie go na TP-LINKu, jednak użytkownik napotkał problemy z konfiguracją portu LAN1 na WAN oraz z uzyskaniem dostępu do internetu przez TP-LINKa. W odpowiedziach zasugerowano, aby TP-LINK działał jako punkt dostępu (AP) z wyłączonym DHCP, a także zmieniono adres IP na 192.168.2.1. Po wielu próbach i błędach, w tym problemach z pingowaniem i ustawieniami DNS, użytkownik ostatecznie rozwiązał problem, zmieniając kable i upewniając się, że wszystkie urządzenia są poprawnie skonfigurowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA