logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką instalację gazową wybrać - zwykłą czy sekwencyjną ?

rycerek 01 Mar 2005 10:20 3161 6
REKLAMA
  • #1 1276074
    rycerek
    Poziom 11  
    Gdzie porządnie w Warszawie bdź okolicy zakładają gaz ?
    Jaką instalacje wybrać np. Biogas, Landi Renzo, BRC? co będzie najlepsze?
    Czy warto zakładać do Almery z `95 roku sekwecje do silnika 1.4 16V za 3800zł?
  • REKLAMA
  • #2 1277891
    tomserwis1
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam. Po co wydawać tyle kasy, nie spodkałem japończyka który żle chodziłby na instalacji 2 generacji podstawa to dobra elektronika. Tomek
  • REKLAMA
  • #3 1277943
    Jazdaaaa
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    To wszystko zalezy jak dlugo i jak duzo zamiemierzasz jezdzic tym samochodem zastanow sie ile kilometerow robisz dziennie a potem miesiecznie rocznie itd. widomo sekwencja nie zwroci ci sie tak szybko a gaz ciagle drozeje wiec
    pozdrawiam!
  • #4 1278721
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Raczej ostatnio zauważyłem spadek cen gazu a nie wzrost. Jeżeli masz kolektor aluminiowy to śmiało możesz założyć II gen. Podstawą jest fachowy montaż i regulacja oraz sprawny układ zapłonowy
  • REKLAMA
  • #5 1279038
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam
    Ja do tego co koledzy napisali wcześniej jeszcze dołoże swoje trzy grosze.
    Jeżeli założysz 2-gą generacje instalacji LPG możesz pod warunkiem gdy masz metalowy kolektor ssący i nie masz przepływomierza ale samochód na tej instalacji będzie słabszy o 10% i będzie spalał do 30% więcej gazu niż spala paliwa.Ta instalacja ma wadę,która może zniszczyć kolektor ssący oraz przepływomież powietrza.Wada ta to mikro wybuchy powstałe w kolektorze ssącym przy najmniejszej niesprawności układu zapłonowego. a wymiana tych elementów kosztuje sporo i nie wiadomo kiedy nastąpi następny wybuch.I tak na prawde na 100% nie pomagają żadne zabezpieczenia.LPG na wtrysku sekwencyjnym silnik nie traci na mocy i zużycie LPG jest na poziomie PB i nie ma możliwości powstawania wybuchów w kolektorze ssącym.Sam przeanalizuj policz i zdecyduj.
    I pamiętaj najważniejsza sprawa to włąściwa instalacja i profesjonalny jej montaż.Na tym nie warto oszczędzać bo się srodze zamści.Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #6 1279070
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Nie straszcie tak człowieka tymi wybuchami gazu, ja osobiście od kilku lat mam LPG, brat też i nigdy (kilka lat) nie mieliśmy wybuchu gazu w dolocie choś takie sytuacje się zdarzają ale raczej z winy kiepskiego stanu instalacji zapłonowej a nie "z urzędu". Acha mam instalację I generacji tak dla jasności.
  • #7 1281741
    rycerek
    Poziom 11  
    wielki dzięki za rady

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru instalacji gazowej do samochodu Nissan Almera z 1995 roku z silnikiem 1.4 16V oraz miejsca montażu w Warszawie i okolicach. Użytkownicy zwracają uwagę, że instalacja II generacji (sekwencyjna) jest droższa i jej opłacalność zależy od intensywności użytkowania pojazdu oraz przebiegu rocznego. Instalacja II generacji zapewnia lepszą ekonomikę spalania i brak utraty mocy silnika, a także eliminuje ryzyko mikro wybuchów w kolektorze ssącym, które mogą występować przy instalacjach I generacji, szczególnie przy niesprawnym układzie zapłonowym. Jednak niektórzy podkreślają, że przy dobrej elektronice i metalowym kolektorze instalacja II generacji nie jest konieczna, a mikro wybuchy są rzadkie i zwykle wynikają z problemów z zapłonem. Kluczowe jest profesjonalne wykonanie montażu i regulacji instalacji LPG. W dyskusji pojawiły się marki instalacji LPG takie jak Biogas, Landi Renzo i BRC, jednak nie wskazano jednoznacznie najlepszej z nich. Cena instalacji sekwencyjnej około 3800 zł jest rozważana pod kątem opłacalności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA