logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja gazowa do Fabii 1.4 MPI 2001 - sekwencyjna czy zwykła?

ziółek 01 Sie 2006 14:18 4014 13
REKLAMA
  • #1 2869873
    ziółek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    cześć!!

chce założyć gaz w fabii i gdzie pojade do zakładu montującego gaz to każdy mówi co innego: jedni że trzeba gaz sekwencyjny ( o koszcie nie wspomne) bo ponoć na zwykłym może przestać jeźdzć na benzynie i może "strzelać". Inni znów że wystarczy zwykła instalacja ( w granicach 2000 zł) i nie będzie żadnych problemów. Jestem "zielony" w tym temacie i nie wiem co robić. Czy chcą po prostu mnie naciągnąć na instalacje sekwencyjną czy rzeczywiście mogą być prblemy ze zwykłą??
    Pomocy!!!
  • REKLAMA
  • #2 2870005
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 486
    silnik czeski czy vw?
  • #3 2870055
    ziółek
    Poziom 11  
    niestety nie mam pojęcia - wiem że 8 zaworowy i z aluminiowym kolektorem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2870088
    wojtekryba
    Poziom 32  
    no to czeski, zamontuj coś dobrego II generacji będziesz zadowolony

dostałes na pw.
  • #5 2870193
    ziółek
    Poziom 11  
    dzieki za rade!!!
    Proponują mi BRC ale jak czytam to są jeszcze jakieś "modele" tej instalacji. Nie chciałbym się wkopać w coś z czym miałbym problemy.
  • REKLAMA
  • #6 2870238
    wojtekryba
    Poziom 32  
    zaufaj mnie i im.
  • REKLAMA
  • #7 2870289
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    jeśli druga gen.to coś naprawde dobrego.Dodatkowo emulatorAEB cod 465 lub podobny.Wbrew pozorom nie jest to prosty samochód i jeśli instalacja będzie zamontowana niepoprawnie z czasem zapali się tam kontrolka MIL.Ponadto sonda szerokopasmowa stanowi tam dla niewtajemniczonych dość duży problem i sygnał analogowy do sterownika gazowego można uzyskać jedynie z emulatora AEB.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 2870628
    Mireq
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    momik12 napisał:
    jeśli druga gen.to coś naprawde dobrego.Dodatkowo emulatorAEB cod 465 lub podobny.Wbrew pozorom nie jest to prosty samochód i jeśli instalacja będzie zamontowana niepoprawnie z czasem zapali się tam kontrolka MIL.Ponadto sonda szerokopasmowa stanowi tam dla niewtajemniczonych dość duży problem i sygnał analogowy do sterownika gazowego można uzyskać jedynie z emulatora AEB.

chyba nie doczytales jaki ma silnik. To jest stary czeski silnik bardzo dobry do zagazowania II generacja i zadnych tam dodatkowych emulatorow montowac nie trzeba, za wyjatkiem emulatora sondy lambda zeby ECU mial "ladny" przebieg lambdy przy jezdzie na gazie i emulatora wtryskow...

Dodano po 1 [minuty]:

ziółek napisał:
    dzieki za rade!!!
    Proponują mi BRC ale jak czytam to są jeszcze jakieś "modele" tej instalacji. Nie chciałbym się wkopać w coś z czym miałbym problemy.

Instalka BRC bardzo dobrze sie spisuje w tym samochodzie i jak bierzesz to tylko model JUST (koszt zalozenia ok. 1900PLN), zebys nie wzial modelu BLITZ bo to juz przestarzala centralka (cos pomiedzy I, a II generacja). No i oddaj samochod do gaziarzy co sie znaja na rzeczy, zebys pozniej nie musial do nich jezdzic co tydzien na regulacje...
  • #9 2870642
    ziółek
    Poziom 11  
    wielkie dzięki za rady - już jestem dużo "mądrzejszy" - jeśli ktoś jeszcze ma jakieś spostrzeżenia to bardzo chętnie poczytam

Dodano po 4 [minuty]:

czy zna ktoś jakieś sprawdzone stacje montujące LPG w Katowicach lub okolicach (Sosnowiec, Mysłowice)??
  • #10 2870802
    gazer11
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    ja osobiscie bym Ci polecil zalozyc reduktor lovato lub landi renzo i dobra i sprawdzona elektronike bingo s4! bedziesz jezdzil bezproblemowo! brc bym nie wtykal tam
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 2871047
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    Mireq wykazujesz się bardzo dużą nieznajomością tego konkretnego tematu.Owszem silnik jest w porządku,sterownik SIOMOS i system EOBD który tam siedzi nie jest wcale taki głupi i jeśli już upieramy sie przy 2 generacji to emulator OBD2 jest NIEZBĘDNY.Napisz mi proszę skąd wezmiesz sygnał analogowy sondy lambda??bo nie sądzę że z szerokopasmowej przed kat.
    Popieram sugestie bolegi gazer11 na temat sterowników.
  • #12 2871074
    ziółek
    Poziom 11  
    z tego co się orientuje (pytałem w serwisie skody) jest jedna sonda lamda - jeśli o tym mówicie
  • #13 2871841
    Mireq
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    gazer11 napisał:
    brc bym nie wtykal tam
    pozdrawiam

a dlaczego, przeciez BRC uchodzi za jedna z lepszych firm od lpg i zbiera pochlebne opinie od uzytkownikow...

Dodano po 2 [minuty]:

momik12 napisał:
    Mireq wykazujesz się bardzo dużą nieznajomością tego konkretnego tematu.Owszem silnik jest w porządku,sterownik SIOMOS i system EOBD który tam siedzi nie jest wcale taki głupi i jeśli już upieramy sie przy 2 generacji to emulator OBD2 jest NIEZBĘDNY.Napisz mi proszę skąd wezmiesz sygnał analogowy sondy lambda??bo nie sądzę że z szerokopasmowej przed kat.
    Popieram sugestie bolegi gazer11 na temat sterowników.

a czy wiesz ze te silniki rowniez sa (moze nawet w wiekszosci) z jedna sonda lambda (AZE, AME) i taki ma wlasnie kolega ziółek ?? Wiec sie lepiej zastanow nad swoja znajomoscia "tego konkretnego tematu"...
  • #14 2871936
    Kropelka-Bogdan
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Jak sam widzisz ZIÓŁEK każdy żyd swój towar chwali. W zasadzie w każdym regionie Polski dominują inne systemy gazowe i jeżeli przyjedzie auto zagazowane np. z Warszawy czy Białegostoku albo ze Śląska to jest problem gdyż w Toruniu niekiedy brak jest warsztatu który ma do tego oprogramowanie. Ja miałem podobny dylemat rok temu kiedy gaz kosztował chyba 1,60 a benzyna 4,70.
    Po tym okresie muszę przyznać że dobrze wybrałem dając sobie zamontować instalację sekwencyjnego wtrysku gazu STELLA firmy ELPIGAZ a oferowano także BRC.
    Otóż system STELLA czy bliźniaczy ELISA (droższy z uwagi na inną listwę wtryskową) nie korzysta z żadnych emulatorów sondy lambda albowiem podstawową zaletą jego jest praca opierająca się TYLKO na pobieraniu impulsów wtryskowych (czas wtrysku i jego początek) z wtryskiwaczy benzyny (to tak w uproszczeniu). Natomiast nie dałem sobie zainstalować emulatora EOBD, którego zadaniem jest usuwanie kodów usterek wynikłych z nieprawidłowości pracy silnika na gazie, co niestety miało miejsce na początku eksploatacji a wynikało z nieudolnej regulacji tej instalacji i wymagało zmiany mechanika choć sama instalacja została zamontowana wzorowo. Gdybym miał zainstalowany ten emulator to nie wiedziałbym że dzieją się jakieś jaja.
    Co do warsztatu montującego instalacje gazowe to radiłbym się nie śpieszyć i zasięgnąć języka. W Toruniu i okolicach solidnych warsztatów gazowych można policzyć na palcach pół ręki a papudraków namnożyło się parę pęczków.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru instalacji gazowej do Skody Fabii 1.4 MPI z 2001 roku, a konkretnie czy lepsza będzie instalacja sekwencyjna II generacji, czy tańsza, tradycyjna. Silnik jest czeski, 8-zaworowy z aluminiowym kolektorem, co predysponuje go do montażu instalacji sekwencyjnej. Instalacja II generacji, np. BRC JUST, jest polecana ze względu na lepszą jakość i stabilność pracy, choć wymaga zastosowania emulatora sondy lambda (AEB) oraz emulatora wtrysków, aby zapewnić prawidłową współpracę z ECU i uniknąć zapalania się kontrolki MIL. W przypadku tego silnika sygnał analogowy sondy lambda jest niezbędny i można go uzyskać tylko przez emulator, gdyż sonda jest szerokopasmowa. Niektórzy sugerują alternatywne rozwiązania, takie jak reduktory Lovato lub Landi Renzo z elektroniką Bingo S4, jednak opinie na ten temat są podzielone. Instalacje starszej generacji, np. BRC BLITZ, są uważane za przestarzałe. Wskazano również, że instalacje sekwencyjne oparte na pobieraniu impulsów wtryskowych (np. STELLA firmy ELPIGAZ) mogą działać bez emulatorów sondy lambda, co eliminuje problemy z kodami usterek. Ważne jest, aby montaż instalacji wykonał doświadczony warsztat, co zapobiegnie częstym regulacjom i problemom eksploatacyjnym. Koszt instalacji sekwencyjnej to około 1900-2000 zł, a instalacji tradycyjnej około 2000 zł. Wybór instalacji powinien uwzględniać specyfikę silnika, kompatybilność z ECU oraz jakość montażu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA