logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z zaprogramowaniem ATmega8 przy użyciu zl2prg

ppaszk 01 Mar 2005 19:48 1466 2
REKLAMA
  • #1 1277621
    ppaszk
    Poziom 2  
    Zwracam się z pytaniem, które nie daje mi spokoju i pożarło już mi sporo nerwów:-) Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i rady.

Mam problem z zaprogramowaniem ATmega8 przy użyciu ZL2PRG. Korzystam z zestawu uruchomieniowego ZL2AVR i chciałbym zaprogramować mK przez ISP ale nie mam już pomysłów co może być przyczyną tego że nie działa.
    -Po kompilacji programu (korzystam z BASCOM AVR), włączeniu okna programatora i próbie identyfikacji układu wyświetla mi komunikat o niemożliwości zidentyfikowania układu.
    -Programator skałdałem samodzielnie (zakupiłem płytkę drukowaną) i nie wiem czy przyczyną problemu nie jest uszkodzenie bufora SN74HC244 (wykluczam przegrzanie końcówek, ale np. elektrostatyka??)
    -Czy długość przewodu (ok 60 cm)może mieć wpływ na to że nie mogę poprawnie zaprogramować mK??
    -Czy mógłby ktoś podać mi jakiego używa port delay dla ATHLONA 2000+???

Serdecznie dziękuję za wszelkie wskazówki i rady :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1277823
    tajwoj
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Hej,
    Nierozpoznawanie układu oznacza brak komunikacji.
    Może to być (głównie) brak przejścia dla sygnałów.
    Nie mozna wykluczyć, że nie masz przejścia na płytce z kontrolerem, sprawdź czy masz zasilanie scalaka (na jego nóżkach).
    Może to być brak ciągłości masy między LPT a kontrolerem.
    Sprawdź też zasilanie na scalaku w programatorze (na jego nóżkach).
    Ja używałem Bascoma na Win2000 i Athlon2000 bez żadnych zmian w ustalaniu opóżnień. Po krótkich bojach ustawiłem w biosie port LPT jako dwukierunkowy. Sprawdź cz Ty masz ustawiony jako dwukierunkowy. Jeśli nie, to nici z pobierania informacji i potwierdzeń z kontrolera. Mój przewód (tasiemka) ma 60cm i nie mam żadnych problemów z transmisją ale może mam szczęście (wszędzie podają, że powinien być krótki. Żeby uszkodzić kostkę ładunkiem statycznym trzeba być nieźle naładowanym (na przykład pomysłem Marka Pola).
    Do sprawdzania ciągłości przewodów nie używaj omomierza jeśli masz scalaki w układzie. Musisz je przedtem wyjąć lub sprawdzać woltomierzem.
    Powodzenia!
    Pozdrawiam
  • #3 1278174
    ppaszk
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. :-)
    Mam nadzieję że w końcu uda mi się uruchmić układ.
    Mam jeszcze pytanie. Czy w płytce ZL2AVR zastosowanie kondensatorów foliowych poliestrowych ma duży wpływ na pracę układu, czy lepiej zastosować w tym przypadku lepiej wydać trochę wicej i zastosować poliwęglanowe?
REKLAMA