logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 207 2007 - Jak naprawić wtyczkę i podnoszenie szyb?

axfiles 31 Maj 2013 08:07 12039 7
REKLAMA
  • #1 12364911
    axfiles
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam mam problem z podnoszeniem szyb w 207. Jako, że miałem uszkodzone drzwi nie robiłem nic z szybą pasażera. Teraz kupiłom nowe drzwi i po zdemontowaniu boczków okazało się, że w moim aucie silnik wycieraczek ma inną wtyczkę niż kabel. Ktoś coś naprawiał i prawdopodobnie podłączył jakieś inne kable tak się domyślam. Powodem nie działania szyby było poprostu odłączenie wtyczki gdyż nie pasowała. Teraz jak mam nowe drzwi chciałem to naprawić ale mam problem z tą wtyczką. Poza tym przestało działać podnoszenie szyby kierowcy. Jak można strawdzić podłączając napięcie do silniczka czy on działa do jakich pinów się podpiąć wtyczka ma 6 styków z czego widzę że dwa są niepodłączane. Czy jest tam może jakiś sterownik/moduł otwierania szyb. Dodam, że bezpieczniki są ok. Awaria szyby kierowcy nastąpiła gdy próbowałem ustalić gdzie jest napięcie jak podnoszę i opuszczam szyby. Wydaje mi się że nawet jeśli coś źle zrobiłem to powinny najpierw strzelić bezpieczniki.
    Na zdjęciu 1 pokazałem wtyczkę jaką mam w drzwiach pasażera niestety nie pasuje do silniczka jak podłączam do niej próbnik to w zależności czy otwieram czy zamykam do na jednym lub drugim kablu jest napięcie. Gnizado w silniczku wygląda jak na foto 3.
    Natomiast teraz po odpięciu wtyczki w drzwiach kierowcy napięcie jest tylko na tym przewodzie który pokazałem. Pomóżcie jak mogę podłączyć tę dziwną wtyczkę od pasażera żeby szyba działała i dlaczego nie działa szyba kierowcy. Jak podpiąć napięcie żeby sprawdzić czy silniczki są sprawne.

Może ktoś z Was ma schemat elektryki podnoszenia szyb bo bez tego się niepołapię.
    Załączniki:
    • Peugeot 207 2007 - Jak naprawić wtyczkę i podnoszenie szyb? 3.jpg (45.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Peugeot 207 2007 - Jak naprawić wtyczkę i podnoszenie szyb? 2.jpg (46.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Peugeot 207 2007 - Jak naprawić wtyczkę i podnoszenie szyb? 1.jpg (55.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12365362
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6619
    Daj komuś zarobić ,będzie taniej.
  • REKLAMA
  • #3 12365444
    axfiles
    Poziom 10  
    Mogę dać komuś zarobić żeby przerobił mi te kable ale najpierw chcę wiedzieć czy silniczki są sprawne. Bo mechanków naciągaczy już nieraz spotkałem.
  • REKLAMA
  • #4 12376224
    axfiles
    Poziom 10  
    Czy nikt nie jest zorientowany jak sprawdzić czy silniczki od szyb działają czy są uszkodzone???
  • #5 12450946
    axfiles
    Poziom 10  
    udało mi się podmienić taki sam włącznik szyb jednak nie pomogło. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak sprawdzić te silniki szyb lub czy jest tam jakiś sterownik-przekaźnik który mógł się przepalić. Bezpieczniki są sprawne.
  • #6 12452264
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1485
    Chętnych do odpowiedzi jak widać nie ma - i nie dziwota. Powiem coś czego nikt tutaj nie chce ci powiedzieć więc to doceń: otóż piszesz tak mętnie, że nic z tego nie można zrozumieć. Tu jakieś silniczki, tam jakieś inne, tam wtyczki takie i siakie. Gdzie co było, gdzie co jest, co oryginał co podstawiane - nikt nie wie. Czy ty w szkole nie pisałeś wypracowań na polskim, że nie potrafisz się zrozumiale wysłowić? Napisz to normalnie, to może ktoś ci coś doradzi. W tej formie jak teraz jest nie nadaje się do niczego.
  • #7 12457584
    axfiles
    Poziom 10  
    OK zastosuję się do Twoich uwag.
    Zdjęcie 1 (3.jpr) wtyczka w silniczku
    Zdjęcie 2 (2.jpg) wtyczka zasilania silniczka
    Zdjęcie 3 (1.jpg) wtyczka w drzwiach pasażera.
    Nie działa mi opuszcanie szyb. Moje pytanie jak podłączyć zasilanie do wtyczki silniczka szyby zdjęcie 1 (3.jpg) żeby sprawdzić czy silniczek jest sprawny. Podmieniłem już panel sterowania szybami znajdujący się w drzwiach ale to nie pomogło (więc zakładam, że mój jest sprawny). Bezpieczniki również sprawdziłem i są sprawne. Czy ktoś wie czy w peugocie 207 nie ma jakiegoś jeszcze sterownika który ewentualnie mógłby się spalić.
  • REKLAMA
  • #8 12460101
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1485
    axfiles napisał:
    OK zastosuję się do Twoich uwag.

W takim razie proponuję jeszcze przeedytować pierwszy i ostatni twój post tak aby np. numeracja zdjęć była zgodna:
    axfiles; post #1 napisał:
    Na zdjęciu 1 pokazałem wtyczkę jaką mam w drzwiach pasażera

axfiles; post #7 napisał:
    Zdjęcie 1 (3.jpr) wtyczka w silniczku

Do tego wypadało by wstawić obrazki zgodnie z regulaminem i podwieszonym w tym dziale tematem: "Regulamin: Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forum"

Natomiast co do samych silniczków:
    1. Z tego co piszesz wydaje mi się, że rozumiem, iż masz w obu drzwiach podnośniki ze sterowaniem sekwencyjnym (z funkcją automatycznego podnoszenia i opuszczania szyby).
    2. Te silniki nie mają osobnego modułu, elektronika jest w puszcze przy silniku. cała instalacja składa się z przełączników sterujących, okablowania i silniczków. Przełączniki do tych silników są specjalne.
    4. Dwustykowa wtyczka pokazana na jednym ze zdjęć służy do podłączenia zwykłego silniczka sterowanego zwyczajnym, prądowym przełącznikiem szyb.

Z tego wynika, że masz w samochodzie instalację pod szybę kierowcy sekwencyjnie sterowaną a pod szybę pasażera zwyczajną. Natomiast silniczki w obu drzwiach są sekwencyjne.

Natomiast jeżeli chodzi o naprawę nie działającej szyby kierowcy to:
    5. Musisz zdobyć schemat elektryczny podnośników szyb twojego auta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podnoszeniem szyb w Peugeot 207 z 2007 roku, po wymianie uszkodzonych drzwi. Okazało się, że wtyczka silniczka wycieraczek nie pasuje do kabli, co może być przyczyną braku działania szyby pasażera. Użytkownik chce sprawdzić, czy silniczki szyb są sprawne, ponieważ po podmianie panelu sterowania problem nadal występuje. Wskazano, że silniczki nie mają osobnego modułu, a elektronika znajduje się w puszce przy silniku. Użytkownik pyta o sposób podłączenia zasilania do silniczka, aby zweryfikować jego działanie oraz o ewentualne istnienie sterownika, który mógłby być uszkodzony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA