logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obciążalność długotrwała - a ocieplenie budynku

Paweł#G 03 Cze 2013 23:33 3675 7
  • #1 12379518
    Paweł#G
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Jak bardzo wpłynie na obciążalność prądowa długotrwałą kabla YKY 5x6mm przykrycie go styropianem(docieplenie budynku)? Kabel ułożony na ścianie z pełnej cegły, w peszlu samo-gasnącym. Kabel schodzi po ścianie, dalej biegnie pod ziemią. Jaki współczynnik dla obciążenia długotrwałego przyjmuje się w takiej sytuacji?
  • #2 12379761
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum.
  • #3 12379766
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    Paweł#G napisał:
    Jak bardzo wpłynie na obciążalność prądowa długotrwałą kabla YKY 5x6mm przykrycie go styropianem(docieplenie budynku)? Kabel ułożony na ścianie z pełnej cegły, w peszlu samo-gasnącym. Kabel schodzi po ścianie, dalej biegnie pod ziemią. Jaki współczynnik dla obciążenia długotrwałego przyjmuje się w takiej sytuacji?

Dla sposobu ułożenia A2 (przewody/kable PCV wielożyłowe w rurze instalacyjne w izolowanej cieplnie ścianie) obciążalność prądowa pojedynczego kabla YKYżo 5x6 wg normy wynosi 29A z czego teoretycznie należało by uwzględnić współczynnik zmniejszający dla temperatury np. 35'C kp=0,84.
  • #4 12379811
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 155
    No no. Ostro pojechałeś z tą temperaturą Kolego JohnySpZOO.
    http://www.egipt.org/geografia-811/pogoda-3717/

W cytowanej tabeli w normie obciążalność podana jest dla temperatury otoczenia 30°C w powietrzu.
    Nie jest to temperatura dla Polski. Przyjęcie temperatury 25°C (czyli współczynnika 1,06) jest dla większości lokalizacji w Polsce co najmniej bardzo ostrożne żeby nie powiedzieć zawyżone.

Dane dla Polski można poczytać w poniższym linku.
    http://www.poland.gov.pl/Klimat,35.html
  • #5 12379871
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    mar_cik napisał:
    No no. Ostro pojechałeś z tą temparaturą Kolego JohnySpZOO.
    Wiem kolego i zgadzam się z Tobą, owy współczynnik jak widzisz jest podany jako przykład co nie znaczy że takowy kabel nie będzie znajdował się sporadycznie w takowej temperaturze - nagrzanie się warstwy docieplenia w słoneczny dzień. Temat czysto teoretyczny dla ucznia/studenta.

EDIT 22:16

Paweł#G napisał:
    Jak bardzo wpłynie na obciążalność prądowa długotrwałą kabla YKY 5x6mm przykrycie go styropianem(docieplenie budynku)? Kabel ułożony na ścianie z pełnej cegły, w peszlu samo-gasnącym.
    mar_cik napisał:
    Przyjęcie temperatury 25°C (czyli współczynnika 1,06) jest dla większości lokalizacji w Polsce co najmniej bardzo ostrożne żeby nie powiedzieć zawyżone.
    Z ciekawości a zarazem z nudów rzuciłem dzisiaj temat w biurze uprawnionemu projektantowi branży budowlanej przy założeniach: kabel prowadzony n/t w warstwie docieplenia o grubości 5-10cm. Jaka będzie temperatura otoczenia kabla (temperatura na styku styropianu i tynku)? Projektant zastanowił się i przeprowadził uproszczoną symulację w jakimś programiku ...

Efekt: Nasłoneczniona warstwa docieplenia (gładź stanowiąca zewnętrzną warstwę docieplenia) może osiągnąć temperaturę ok 50'C zaś temperatura otoczenie kabla na styku ściany i styropianu będzie o ok 10-15'C niższa niż elewacji. Wszystko zależne od przyjętych współczynników oraz parametrów samej warstwy docieplenia.
    Wynajmując mieszkanie za czasów studiów na 6 piętrze elewacja docieplonego budynku wyłożona na poziomie okien jakimiś kwadratowymi kafelkami ok godz. 17 osiągała temperaturę ok 67'C - pomiar multimetrem wyposażonym w pomiar temp. oraz regułą 60'C i 10s.
    To tak w formie ciekawostki :)
  • #6 12383210
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    Witam

Mamy warstwę styropianu, który ma dużą rezystancję cieplną. Więc raczej nie robił bym założeń, że będzie się silnie nagrzewał od słoneczka. :-). Temperaturę otoczenia przewodu będzie raczej wyznaczał mur.

Natomiast zupełnie inaczej podszedłbym do wyznaczenia obciążalności długotrwałej. Osobiście uważam, że w przypadku termoizolacji typu styropian jest nieuprawnione stosowanie ułożenia typu A2. Styropian ma tak dużą rezystancję cieplną (w stosunku do rez pełnej cegły), że można go potraktować jako izolator termiczny o przewodności cieplnej =0.

Czyli w danym przypadku wybrał bym obciązalność dla ułożenia E1 i mnożyłbym przez współczynnik "udziału ściany". W tym wypadku byłoby to 0,71.

pzdr
    -DAREK-
  • #7 12383940
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 155
    Darom napisał:
    Czyli w danym przypadku wybrał bym obciązalność dla ułożenia E1 i mnożyłbym przez współczynnik "udziału ściany". W tym wypadku byłoby to 0,71.

Chyba pojechałeś Kolego Darku jeszcze dalej niż do Egiptu. :D
    Ja nie mam w normie E1.

Koledzy, jeśli uważacie że przewód będzie pracował w tak wysokich temperaturach otoczenia to odłózcie na bok polwinit bo zaraz się okaże że przewodu wogóle nie można obciążyć.
  • #8 12393432
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    mar_cik napisał:
    Darom napisał:

Chyba pojechałeś Kolego Darku jeszcze dalej niż do Egiptu. :D
    Ja nie mam w normie E1.

Koledzy, jeśli uważacie że przewód będzie pracował w tak wysokich temperaturach otoczenia to odłózcie na bok polwinit bo zaraz się okaże że przewodu wogóle nie można obciążyć.

Pisałem z pamięci więc pomyliłem oznaczenie sposobu ułożenia. Mnie chodziło tylko o idee obliczenia obciążalności długotrwałej w warunkach, gdy jest utrudnione oddawanie ciepła wynikające z przykrycia przewodu styropianem. Tam stosowanie ułożenia A2 może być w niektórych przypadkach poważnym błędem.

Chciałem dodać, że w zależności od stopnia przykrycia - obciążalność może bardzo zmaleć. Jako przykład przypomnę mój post z forumsep sprzed kilku lat (w zasadzie nie przypomnę bo nie będę go szukał). Tam była taka sytuacja, że przewód 3x2,5mm2 był położony w środku ocieplenia (zdaje się, że miedzy dwoma styropianami o grubości 5cm). Symulacja FEM, którą wtedy przeprowadziłem wykazała, że żyły się nagrzeją do 70st C już przy prądzie rzędu 7A czy 8A. Czyli taka będzie obciążalność tego przewodu.

pzdr
    -DAREK-

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu ocieplenia budynku na obciążalność długotrwałą kabla YKY 5x6mm, ułożonego na ścianie z cegły i w peszlu samo-gasnącym. Uczestnicy forum wskazują, że obciążalność prądowa kabla wynosi 29A przy temperaturze otoczenia 30°C, z możliwością zastosowania współczynnika zmniejszającego dla wyższych temperatur. Wskazano, że styropian, jako materiał termoizolacyjny, może znacząco wpłynąć na temperaturę otoczenia kabla, co prowadzi do obniżenia jego obciążalności. Wskazano na konieczność uwzględnienia współczynnika "udziału ściany" oraz na ryzyko przegrzania przewodów w przypadku ich umiejscowienia w warstwie ocieplenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA