logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kabla YKY 5x10mm2 na 90m przy mocy 16,1kW - czy to wystarczy?

alek-mieszkanie 30 Wrz 2008 14:27 15045 34
  • #1 5585194
    alek-mieszkanie
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Moje pytanko dotyczy zasilania instalacji w domu. Szafkę licznikową mam oddaloną od domu jakieś 90 metrów, a przydzielona moc to 16,1kW. Czy na takim odcinku można zastosować kabel YKY 5x10mm2? Dodam, że energetyka bardziej widziałaby w moim przypadku instalację napowietrzną, ale takie rozwiązanie koliduje z opinią mojej żony.
  • #2 5585219
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Powinien wystarczyć, bo spadek napięcia jest poniżej 2%.
  • #3 5585301
    jorgkrab
    Poziom 21  
    Ocena: 71
    Prąd dla takiej mocy to około 25A a spadek napięcia w takim kablu i przy takim odcinku to 1,6%<2%, czylo wszystko w porządku - jak napisał kolega powyżej.
    Może się lepiej zastanowić nad kablem aluminiowym o większym przekroju, koszty. :D
  • #4 5585379
    alek-mieszkanie
    Poziom 10  
    Szczerze to nawet nie wiem jaka byłaby różnica w cenie. Bardziej zależy mi na estetyce, dlatego wolę zakopać kabel i zapłacić z własnej kasy, niż żeby mi stawiali słupy pod sam dom za ich kasę.
  • #5 5585471
    DJRobin
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    trochę cie to będzie kosztowało nie orientuje się ile obecnie kosztuje 5x10 ale pewnie cos koło 20 zł/mb a napowietrzny ASXsn 4x16 koło 10zł ale ja też bym nie chciał słupów na podwórku tak że jeżeli cie stać to warto kupić YKY 5x10 i go zakopać
  • #6 5585506
    alek-mieszkanie
    Poziom 10  
    A co do zakopywania, to od jakiej głębokości min. musi być zakopany taki kabel?
  • #7 5585614
    DJRobin
    Poziom 13  
    ok 80cm przewód powinien leżeć w warstwie z żółtego piasku i być przykryty niebieską folią ochronną kupisz ją w każdej hurtowni elektr.
  • #8 5585620
    fuutro
    Poziom 43  
    Możesz też wzdłuż niego prowadzić bednarkę - będzie na uziemienie.
  • #9 5585690
    alek-mieszkanie
    Poziom 10  
    Uziemienie ma zrobić ZE przed skrzynką, więc ten problem mam z głowy, ale dzięki za radę.
    A tak poza konkursem, to czy ta bednarka w wykopie na kabel, może służyć jako część instalacji odgromowej (gdybym coś takiego planował w przyszłości)?
  • #10 5585708
    fuutro
    Poziom 43  
    Już tak robiłem z ZE więc napisałem.
  • #11 5585804
    alek-mieszkanie
    Poziom 10  
    A jakie wymiary powinna mieć taka bednarka? Dodam, że te 90 metrów to podmokła łąka, o ile ma to jakieś znaczenie.
  • #12 5585813
    fuutro
    Poziom 43  
    Chyba to są wymiary 5x20 mm.
  • #13 5585846
    jorgkrab
    Poziom 21  
    Ocena: 71
    Z tego co pamiętam to były takie wymiary 25x4=100mm², więc przekrój co istotne i tak wychodzi taki sam jak napisał kolega powyżej. Znaczenie ma, parametry uziomu są wówczas lepsze, zależy jaki grunt jest pod spodem (jego rezystywność). :D
  • #14 5585882
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    jorgkrab napisał:

Może się lepiej zastanowić nad kablem aluminiowym o większym przekroju, koszty. :D

Podzielam zdanie kol. jorgkraba , 5X16 aluminium lub 5X10 miedź . Energochłonność gospodarstw domowych rośnie z roku na rok w tempie zastraszającym tak , że lepiej mieć trochę zapasu niż potem w przyszłości kopać zagospodarowaną działkę jeszcze raz .
    Pozdrawiam .
  • #15 5586370
    DJRobin
    Poziom 13  
    Z tą bednarką jako uziom czy odgromówka to żebyś nie przesadzał i nie ciągną jej po całej długości :] wystarczy z 4-5 m zakopanych razem z kablem :D a co do przewodu czy Al czy Cu to wydaje mi się że jeżeli kolega nie planuje w przyszłości otwierać tartaku to nie ma sensu dawac tak grubego kabelka spokojnie wystarczy ten YKY 5x10
  • #16 5586870
    alek-mieszkanie
    Poziom 10  
    Dzięki wszystkim za rady.
  • #17 5586873
    ekaand
    Poziom 22  
    Ocena: 165
    Cytat:
    Z tą bednarką jako uziom czy odgromówka to żebyś nie przesadzał i nie ciągną jej po całej długości :] wystarczy z 4-5 m

A ja mam pytanie. Wystarczy do czego?
  • #18 5586914
    alek-mieszkanie
    Poziom 10  
    ZE nakazuje wykonanie układu TN-S, czyli zakładam, że do skrzynki idzie 5'cio żyłowy kabel i nie muszę martwić się o uziemienie. Zastanawiałem się natomiast nad tym pomysłem z bednarką, w celu ewentualnego wykorzystania jej do instalacji odgromowej.
  • #19 5586927
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Normalnie się robi uziomom otokowy - zakopana bednarka dookoła budynku, do której dopiero dołącza się poszczególne zwody. A temu koledze który radzi 4-5 m bednarki radzę zająć sie ogrodnictwem.
  • #20 5587035
    ekaand
    Poziom 22  
    Cytat:
    ZE nakazuje wykonanie układu TN-S, czyli zakładam, że do skrzynki idzie 5'cio żyłowy kabel i nie muszę martwić się o uziemienie.

Coś mi się wydaje że jesteś w błędzie.Rozumiem że nie masz jeszcze warunków od ZE? Gdybym ja to projektował to byłby kabel 4-ro żyłowy do rozdzielnicy w domu.Tam dopiero rozdział na N i PE.Uziemienie oczywiście blisko rozdzielnicy.
  • #21 5587081
    alek-mieszkanie
    Poziom 10  
    Warunki straciły ważność rok temu i aktualnie będę się ubiegał o nowe. Według starych ZE chciało zaaplikować mi 4 słupy na działce i na ostatnim z nich założyć skrzynkę. Zasilanie miało przebiegać przewodem AsXSn 4x25mm2 i na ostatnim słupie miał być zrobiony uziom. Natomiast od skrzynki do budynku miał iść 5'cio żyłowy przewód na odcinku 10 metrów. Zasilanie w budynku miało być w układzie TN-S. Nie wyraziłem zgody wówczas na takie podpięcie. Teraz zbieram wiedzę w jaki sposób można inaczej wykonać podpięcie i wówczas złożyć nowy wniosek. Niewiedza jak widać kosztuje.
  • #22 5587106
    ekaand
    Poziom 22  
    No to czeka Cię wizyta w ZE.Myślę że nie powinno być problemów.
  • #23 5587120
    alek-mieszkanie
    Poziom 10  
    W innych tematach wyczytałem, że taki układ nazywa się TN-C i przechodzi na TN-C-S. Jak myślisz, czy ZE pisząc TN-S popełniła błąd?
  • #24 5587141
    ekaand
    Poziom 22  
    Nie popełniła.
  • #25 5587156
    alek-mieszkanie
    Poziom 10  
    Aha. To znaczy źle czytałem. Dzięki za rady.
  • #26 5610944
    alarmek
    Poziom 10  
    Odnośnie zakopania kabla zasilającego z ZK do rozdzielni w domu - czy w jednym wykopie można ułożyć kabel energetuczny, rury PCV od kanalizacjio i np wodę? Chodzi mi o uniknięcie kopania kilku rowów - koszty itd.
  • #27 5611218
    DSB
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Przepisy wymagają pewnych minimalnych odległości między kablem energetycznym a innymi instalacjami, np. min. 50cm od rur z wodą.
    Poza tym, zazwyczaj instalacje te nie wchodzą do budynku z tego samego kierunku i w tym samym miejscu, więc siłą rzeczy rowy maja inne trasy.
  • #28 5611241
    irekr
    Ocena: 1234
    Dobra rada z praktyki: jeżeli masz możliwośc umieścić kabel w rurze PCV - im grubsza tym lepsza.... to wkładaj.
    Chyba ze budujesz dom na sprzedaż, wtedy idzie się po najniższych kosztach. Gdybym robił taki dom dla siebie to przez podmokłą łąkę wolałbym położyć kabel w rurze...

Info dla Alarmek: polskie Prawo Budowlane (jak na razie) nie przewiduje czegoś takiego jak tunele techniczne. W USA jest to norma i w jednym tunelu idzie kanalizacja, woda, czasami gaz (tam gdzie jest, ale coraz mniej), prąd (jeżeli duże moce to gołymi szynami po stropie) i sieci teleinformatyczne, często w większych tunelach pod ulicami są wbetonowane szyny dla wózków technicznych używanych przy wożeniu materiałów naprawczych.
    Tam nikogo nie stać na rozkopywanie ulic i chodników, to biedny kraj...
  • #29 5612088
    robokop
    Ocena: 6342
    irekr napisał:
    Dobra rada z praktyki: jeżeli masz możliwośc umieścić kabel w rurze PCV - im grubsza tym lepsza.... to wkładaj.

Umieszczenie kabla w rurze odniesie skutek odwrotny do zamierzonego- z czasem rura samoistnie wypełni się wodą. Kable ziemne mają specjalną izolację, gwarantującą wodoszczelność powłoki. Rury osłonowe, tzw. przepusty kablowe stosuje się tam, gdzie zachodzi obawa mechanicznego uszkodzenia kabla- wejścia do budynków, pod jezdniami, itp.
  • #30 5612127
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Poza tym wszystkie media najlepiej jeśli wchodzą do budynku w jednym miejscu, w jednym pomieszczeniu. Wtedy nie ma problemów z połączeniami wyrównawczymi, sytuacja jest wtedy bardzo prosta i zachowuje się wymagane zasady. Na zachodzie pomieszczenia przyłączowe to już norma.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru kabla YKY 5x10 mm² na odcinku około 90 m do zasilania domu o mocy 16,1 kW. Uczestnicy potwierdzają, że kabel ten jest wystarczający, gdyż spadek napięcia wynosi około 1,6%, co jest poniżej dopuszczalnego 2%. Prąd obliczeniowy dla tej mocy to około 25 A. Poruszono także kwestię alternatywy w postaci kabla aluminiowego o większym przekroju (np. ASXSn 4x16 lub 4x25), który jest tańszy, lecz mniej estetyczny. Zalecana głębokość zakopania kabla to około 80 cm, z zastosowaniem warstwy żółtego piasku i folii ochronnej. Wzdłuż kabla można prowadzić bednarkę o wymiarach około 5x20 mm, służącą jako uziemienie, choć uziemienie wykonuje zazwyczaj zakład energetyczny (ZE). Bednarka może być też elementem instalacji odgromowej, ale wystarczy jej krótki odcinek (4-5 m) przy kablu. Omówiono układ sieci TN-S, gdzie do rozdzielnicy w domu prowadzi się 5-żyłowy kabel, a uziemienie jest realizowane blisko rozdzielnicy. Wspomniano o konieczności konsultacji z ZE w celu uzyskania aktualnych warunków przyłączeniowych. Poruszono także temat układania różnych instalacji (elektrycznej, wodnej, kanalizacyjnej) w jednym wykopie, podkreślając konieczność zachowania minimalnych odległości (np. 50 cm od rur wodnych) oraz stosowania rur osłonowych w miejscach narażonych na uszkodzenia mechaniczne. Dyskusja zawierała również uwagi dotyczące problemów z układaniem kabla w rurze na terenach podmokłych, gdzie może dochodzić do wypierania gruntu i gromadzenia się wody. Podkreślono, że media powinny wchodzić do budynku w jednym miejscu, co ułatwia połączenia wyrównawcze i spełnia normy bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA