Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amica AWCO10D PCT6010B412 - Ciemno na wyświetlaczu i na reszcie modułu

pawel12 05 Cze 2013 12:56 3306 16
  • #1 05 Cze 2013 12:56
    pawel12
    Poziom 19  

    Witam ,niech ktoś potwierdzi ,czy trup? Na szybko tylko sprawdziłem -wychodzi 230V z wyłącznika sieciowego na zasilacz . Wszystko- przynajmniej na oko ładniutkie , bez żadnych przepaleń .

    0 16
  • #2 05 Cze 2013 13:43
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Masz napięcie za przetwornicą na elektrolitach?
    Jak nie to zmierz na nich oporność (przy wyjętym / odłączonym module).

    0
  • #3 05 Cze 2013 20:25
    skryn
    Admin grupy AGD

    MARCIN.SLASK napisał:
    Masz napięcie za przetwornicą na elektrolitach?
    Jak nie to zmierz na nich oporność (przy wyjętym / odłączonym module).

    W totolotka trza wygrać... :)
    Moduł do wymiany.

    0
  • #4 05 Cze 2013 21:48
    agdrtv
    Poziom 15  

    MARCIN.SLASK napisał:
    Masz napięcie za przetwornicą na elektrolitach?
    Jak nie to zmierz na nich oporność (przy wyjętym / odłączonym module).


    Bez sensu, chyba prędzej pojemność ale to też na niewiele się przyda, pozdrawiam

    Dodano po 7 [minuty]:

    Zacznij od sprawdzenia czy na tym dużym elku od 10 do 25 mikro/400vdc po piewotnej jest ok 300vdc i daj znać

    0
  • #5 05 Cze 2013 22:22
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    skryn napisał:
    MARCIN.SLASK napisał:
    Masz napięcie za przetwornicą na elektrolitach?
    Jak nie to zmierz na nich oporność (przy wyjętym / odłączonym module).

    W totolotka trza wygrać... :)
    Moduł do wymiany.

    agdrtv napisał:
    MARCIN.SLASK napisał:
    Masz napięcie za przetwornicą na elektrolitach?
    Jak nie to zmierz na nich oporność (przy wyjętym / odłączonym module).


    Bez sensu, chyba prędzej pojemność ale to też na niewiele się przyda, pozdrawiam

    Dodano po 7 [minuty]:

    Zacznij od sprawdzenia czy na tym dużym elku od 10 do 25 mikro/400vdc po piewotnej jest ok 300vdc i daj znać


    Wiadomo, że na 99% do wymiany, ale niech pytający da trochę inwencji i cokolwiek zrobi. Przeważnie (ale nie zawsze) µP robi mniejsze czy większe zwarcie, co jest do wychwycenia omomierze (dlatego kazałem zmierzyć omomierzem. Po co mi tam pomiar pojemności).
    Dla mnie ma taki pomiar w takim przypadku modułu sens. Robię te dwa podstawowe pomiary i już wiele wiem.
    Totolotek jest dla tych co mają szczęście i kasę.

    0
  • #6 05 Cze 2013 22:31
    agdrtv
    Poziom 15  

    Witam, kolego Marcin jeśli już tak bardzo upierasz się przy diagnozie tylko samego procka to już chyba lepiej zmierzyć czy jest na nim 5v - to chyba bardziej miarodajny pomiar, odnośnie pomiaru rezystancji to nawet diodę mierzy się na specjalnym zakresie, bo na zakresie pomiaru rezystancji napięcie jest niższe od napięcia przewodzenia złącza pn, a jak zapewne wiesz procek robiony jest w technologii TTL

    0
  • #7 05 Cze 2013 22:39
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    agdrtv napisał:
    Witam, kolego Marcin jeśli już tak bardzo upierasz się przy diagnozie tylko samego procka to już chyba lepiej zmierzyć czy jest na nim 5v - to chyba bardziej miarodajny pomiar, odnośnie pomiaru rezystancji to nawet diodę mierzy się na specjalnym zakresie, bo na zakresie pomiaru rezystancji napięcie jest niższe od napięcia przewodzenia złącza pn, a jak zapewne wiesz procek robiony jest w technologii TTL


    Przecież kazałem najpierw zmierzyć napięcie, a jak go nie będzie to oporność. Żeby nie szukać która noga i jak ją namierzyć, dlatego podałem, że pomiar robić na elektrolitach na wyjściu przetwornicy. U mnie najczęściej pokazuje góra 100Ω jak procek, sterownik wyświetlacza padnięty.

    0
  • #8 05 Cze 2013 23:01
    agdrtv
    Poziom 15  

    A jak jest padnięty eeprom to też nie opłaca się robić przecież on jest zasilany z tej samej gałęzi co procek

    0
  • #9 05 Cze 2013 23:04
    pawel12
    Poziom 19  

    Dzięki. Jutro przy chwili czasu pomierzę i dam znać co wyszło.

    0
  • #10 05 Cze 2013 23:06
    agdrtv
    Poziom 15  

    Wystarczy że masz uwaloną diodę po wtórnej dającą -5v na procka i masz ten sam objaw co zwarty procek

    0
  • #11 06 Cze 2013 19:50
    agdrtv
    Poziom 15  

    skryn napisał:
    MARCIN.SLASK napisał:
    Masz napięcie za przetwornicą na elektrolitach?
    Jak nie to zmierz na nich oporność (przy wyjętym / odłączonym module).

    W totolotka trza wygrać... :)
    Moduł do wymiany.


    Kolega skryn najchętniej to by od razu moduł wymieniał, pewnie tak najłatwiej, wstawić nowy moduł, poprzekładać kabelki, nie trzeba ani za dużej wiedzy ani pomyślunku a klient niech buli

    0
  • Pomocny post
    #12 06 Cze 2013 21:10
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    agdrtv napisał:
    skryn napisał:
    MARCIN.SLASK napisał:
    Masz napięcie za przetwornicą na elektrolitach?
    Jak nie to zmierz na nich oporność (przy wyjętym / odłączonym module).

    W totolotka trza wygrać... :)
    Moduł do wymiany.


    Kolega skryn najchętniej to by od razu moduł wymieniał, pewnie tak najłatwiej, wstawić nowy moduł, poprzekładać kabelki, nie trzeba ani za dużej wiedzy ani pomyślunku a klient niech buli


    Skryn ma wiele racji, bo takie wyjście w ponad 90% jest jedyne. Ale jak już pisałem wcześniej zakładający temat, ma obowiązek coś dać od siebie, bo wtedy i precyzyjniejszą odpowiedź się da, a i pytający czegoś może się nauczyć.

    Nie tak daleko szukać. Dzisiaj pralka Amica PB. Cisza i ciemno. Widać, że triak jednej cewki elektrozaworu wywalony i brak innych uszkodzeń (np. drabinek rezystorowych), a pomiar napięcia daje wynik 0V i pomiar oporności z wynikiem 5.3Ω. Po wykonaniu ostatecznego testu, stwierdzono uszkodzenie µP - moduł i elektrozawór do wymiany.

    0
  • #13 10 Cze 2013 22:07
    pawel12
    Poziom 19  

    To co udało mi się pomierzyć.
    Napięcie na dużym elektrolicie-ok.315V
    Napięcia na trzech elektrolitach 220uF/25V -0V
    Dioda D2 1N4007-Sprawna
    Rezystor 47ohm -sprawny
    Mierzyłem napięcie zasilania procesora na pinach 21 i 22 -zasilania brak, o ile to poprawne piny. Procesor MC9S08AW60.
    Nie mam na podmianę LNK. A czy ugiąłby się któryś z kolegów i naprowadził ,gdzie podpiąć za przetwornicą 12V, bo porównywałem z datashift i w końcu jakoś mi się wszystko rozjechało (nie jestem zbyt głęboko w elektronice).

    0
  • #14 11 Cze 2013 10:06
    agdrtv
    Poziom 15  

    Kolego daj fotkę modułu z obu stron, to powalczymy

    0
  • #15 11 Cze 2013 19:34
    skryn
    Admin grupy AGD

    agdrtv napisał:
    Kolego daj fotkę modułu z obu stron, to powalczymy

    A z czym chcesz walczyć? Z wiatrakami?
    Nie bardzo widzę sens zabawy w naprawę, jeżeli przetwornica w module nie jest dziurawa (zdarza się jeden taki przypadek na sto wymienionych modułów; szacunkowo).
    Innymi słowy, dla początkujących adeptów sztuki naprawy modułów elektronicznych, taka zabawa ma sens, ale jedynie poznawczy.

    0
  • #16 25 Mar 2014 20:45
    robertulus
    Poziom 1  

    Witam,
    Sąsiadowi padł ten moduł, podobno stwierdził fachowiec/elektronik, że to procesor padł. Kupiliśmy nowy moduł, po podłączeniu nadal ciemno. Podobno grzałka mogła uszkodzić moduł, ale pomiary grzałki brak przebicia a opór około 26R.
    Czy kolega znalazł przyczynę uszkodzenia swojego modułu. A może ktoś inny potrafiłby zasugerować, gdzie szukać przyczyny, że u sąsiada nowy moduł też nie działa. Napięcie zasilające do modułu dochodzi, za przetwornicą na obu modułach (stary i nowy) jest napięcie. Na modułach niestety nie widać uszkodzeń mechanicznych, wypaleń, zimnych lutów.

    0
  • #17 25 Mar 2014 21:08
    skryn
    Admin grupy AGD

    robertulus napisał:
    Witam,
    Sąsiadowi padł ten moduł, podobno stwierdził fachowiec/elektronik, że to procesor padł. Kupiliśmy nowy moduł, po podłączeniu nadal ciemno. Podobno grzałka mogła uszkodzić moduł, ale pomiary grzałki brak przebicia a opór około 26R.
    Czy kolega znalazł przyczynę uszkodzenia swojego modułu. A może ktoś inny potrafiłby zasugerować, gdzie szukać przyczyny, że u sąsiada nowy moduł też nie działa. Napięcie zasilające do modułu dochodzi, za przetwornicą na obu modułach (stary i nowy) jest napięcie. Na modułach niestety nie widać uszkodzeń mechanicznych, wypaleń, zimnych lutów.

    Kupiłeś popsuty moduł.

    0