logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko BKL-42LB-LU4W - Podświetlenie gaśnie, cyknięcie przy inwerterze SLAVE

Zdzichu 07 Cze 2013 10:17 4923 17
  • #1 12391729
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    W zasilaczu wymieniłem spuchnięte elektrolity na 24 woltach. Profilaktycznie podmieniłem pozostałe na wtórnym. W obu inwerterach kondensatory też były spuchnięte i też je wymieniłem, tranzystory na pomiar okazały się dobre. Przetwornica daje właściwe i stabilne napięcia nawet gdy wyłącza się podświetlenie. Telewizor uruchamia się ale co jakiś czas podczas oglądania na sekundę wyłącza się podświetlenie. Co ciekawe przy przełączaniu kanałów na dekoderze podłączonym do telewizora, kiedy na ekranie nie ma treści obrazu też wyłącza się podświetlenie. Przy każdym przełączeniu.
    Zasilacz w tym telewizorze to: FSP312-2M01, a inwertery to LC42WX7. Przy wyłączaniu się podświetlenia słychać dziwne "cyknięcie" przy inwerterze SLAVE. Może ktoś ma pomysł czego się uczepić?
  • #4 12392185
    Zdzichu
    Poziom 32  
    mirex napisał:
    Master ma połączenie z logiką?

Połączenie jest.

Cytat:
    Nap. zasilające invertery nie "kuca w tym" momencie?

23,9V i ani nie drgnie.

Cytat:
    Zastosuj się na razie do tego Link_jak nie pomoże będziemy myśleć dalej?

Pomyślałem już o tym i komplet zamówiłem. Dopóki nie dojdą nie sprawdzę czy jest ok.

Jak wyjmę kabel euro i nie ma żadnego sygnału podświetlenie gaśnie aż do momentu włożenie ponownie kabla euro i podaniu sygnału.

Coś jeszcze sprawdzić?
  • #5 12392603
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Zastanów się po co jest to połączenie, o którym pisałem, i jaki to ma związek z faktem zaniku zasilania w określonych sytuacjach.

Ciekawe, czy lisek zapłaci ci za ten komplet, czy zaraz napisze, że on przecież nie kazał kupować. ;)
  • #6 12392788
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Tyle to ten KIT kosztuje w UK ! kol.mirex.
    W Pl może 1/8 tego co na wyspie.

Napisz jakie masz owe M@Sl oba invertery?
    Czy:
    6632L-0450A @ 6632L-0451A .....dla LC420WX7 (SL)
    na znanym z doskonałośći IC BD9897fs.
    O przeróbkach i modyfikacji tych M@S oisano na forum dużo i dokładnie.
    Załączniki:
    • LG_inverter_modification_II_v1.2.pdf (630.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 12393355
    mirex
    Poziom 43  
    lisek napisał:
    Tyle to ten KIT kosztuje w UK ! kol.mirex.
    W Pl może 1/8 tego co na wyspie.

Noo! Zapewne. ;)
    http://north.pl/karta/kit192-zestaw-naprawczy-przetwornicy-do-toshiba,704-CD-0838.html

A ten plik po co powielasz? Jest dostępny na forum!
    Poszukaj i podaj link, jeśli musisz, a nie śmieć. ;)
    Pomoc: http://schematy.elektroda.pl/ > na przykład PNEL-T707A lub 6632L-0470A, ewentualnie HIU.

______
    Nie wiem też, jak modyfikacja modułów miałaby wpłynąć na usunięcie efektu, o którym autor pisze. Wyjaśnisz nam?
  • #8 12394392
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Mam inwertery: 6632L-0448A / 6632L-0449A
    Inwertery są na BD9897fs plus tranzystory to nie taki wielki wydatek, nawet jak się teraz nie przydadzą to z pewnością długo w magazynku nie poleżą.

Cytat:
    Zastanów się po co jest to połączenie, o którym pisałem, i jaki to ma związek z faktem zaniku zasilania w określonych sytuacjach.

Możliwe że to właściwy trop bo przy wypiętym połączeniu mastera z logiką zachowuje się tak samo jak wpiętym. Połączenie jest na pewno dobre.
  • #10 12401411
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    Nie wiem też, jak modyfikacja modułów miałaby wpłynąć na usunięcie efektu, o którym autor pisze.

Nie będe sie powtarzał na ten temat, pisano na forum wiele razy
    -opcja szukaj po wpisaniu np. HIU daje tylko 28-tematów i np. jeden z nich na temat 6632L-0449A - PNEL-T703A (Slave) czy Master mówi
    Link

Ponadto znowu mi zarzucisz, że zasmiecam forum. Beko BKL-42LB-LU4W - Podświetlenie gaśnie, cyknięcie przy inwerterze SLAVE
    Krótko problem tkwi w scalaku i regule "naczyń połaczonych"
    Skoro firma doszła do wniosku , że KIT to najlepsze panaceum na tą bolączke i po zastosowaniu ..problem w większości zanika ... to coś w tym jest.
    ja firmy nie będę poprawiał!

*na ebayu ten polowy to 1$/sz przy 10pcs/ płacisz ok. 5$
    Najtańszy kit (bez elek) to z dostawą do PL wydatek 9$ (dostawa free lub 3$)

Jak mawiał swego czasu "Zulu-gula" : Polska to dziwny kraj.
  • #11 12401463
    mirex
    Poziom 43  
    Dla mnie polityka cenowa na wyspach też jest zagadką. To chyba nie ja wymyśliłem, że tam kosztuje £24.95.
    To dlaczego u nas nie może tyle tyle samo albo i więcej?? ;)

Zwłaszcza, że "mi to loto", bo KITÓW nie kupuję.

Ten "zestaw naprawczy" ma zapobiegać (podobno) kolejnej awarii układu scalonego i tranzystorów (zresztą tylko dwóch na ogół).
    Nic mi nie wiadomo, aby był pomocny przy chwilowych zanikach podświetlania. Ale kto wie? Może akurat się uda.
    Zdzich zamówił, wymieni, i zaraz nam tu zapoda wyniki.
    Albo lepiej niech najpierw dobrze potestuje po naprawie. ;)
    lisek napisał:
    Nie będe sie powtarzał

Trzymam za słowo.
    Za innymi też wystrzegaj się powtarzania. :)
    Bo również w ferworze pisania zdarza Ci się to nagminnie.
    mirex napisał:
    Pomoc: http://schematy.elektroda.pl/ > na przykład PNEL-T707A lub 6632L-0470A, ewentualnie HIU.

zygi49 napisał:

A któreś trafko w inwerterze nie fałszuje?-miałem podobny przypadek w Grundig-u 32".

A wiesz ile "trafek" jest w tym telewizorze?
  • #12 12403238
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Wymiana BD9897fs plus tranzystorów plus kondensatorów nic nie dała podświetlenie nadal się wyłącza.
  • #13 12403536
    zygi49
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    mirex napisał:
    A wiesz ile "trafek" jest w tym telewizorze?
    Nie wiem - nie znam tego modelu,- omomierz i pomiar wtórnych uzwojeń trafek daje czasami pozytywny rezultat.:D
  • #14 12403714
    mirex
    Poziom 43  
    zygi49 napisał:
    Nie wiem - nie znam tego modelu,

To po co się odzywasz?
    Zdzichu napisał:
    Wymiana BD9897fs plus tranzystorów plus kondensatorów nic nie dała podświetlenie nadal się wyłącza.

Co było do przewidzenia.
    Dla uściślenia dla liska - oczywiście i master, i slawe "regenerowałeś"?

Pozostaje chyba wstawienie tam albo innych inwerterów, albo innej matrycy.
    Zdzichu napisał:
    Co ciekawe przy przełączaniu kanałów na dekoderze podłączonym do telewizora, kiedy na ekranie nie ma treści obrazu też wyłącza się podświetlenie. Przy każdym przełączeniu.

Według mnie to jest do wykrycia co takiego (i gdzie) się to dzieje. Skoro to zjawisko powtarzalne, to oscyloskop musi dać radę.
    A potem analiza gdzie może być przyczyna.
    No i pytanie - czy inwertery całkowicie przestają działać, czy dochodzi tylko do maksymalnego ściemnienia?
  • #15 12404010
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Cytat:
    Dla uściślenia dla liska - oczywiście i master, i slawe "regenerowałeś"?

Oczywiście oba.

Cytat:
    No i pytanie - czy inwertery całkowicie przestają działać, czy dochodzi tylko do maksymalnego ściemnienia?

Wyłącza się całkowicie i od razu startuje.

Jeżeli chodzi o połączenie mastera z logiką tam nic się nie zmienia przy wyłączaniu się podświetlenia. Na jednym z pinów są impulsy ale cały czas takie same.
  • Pomocny post
    #16 12404639
    lisek
    Serwisant RTV
    Skoro zastosowałes Kit i dokonałeś "przeróbki" OBU inverterów i dalej masz wyłaczanie to:
    - sprawdz złacza lamp, czy nie zwęglone
    -trzeba sie przyjrzeć ukł. Protect w tym IC czyli BD"szce
    *zabezpieczenie może być realizowane jako ( IC pin. 21 prądowe , lub napięciowe pin.20 )

Aby ominąć trzeba diodę LED w poł. na przewodzenie (katoda na masę) podłączyć do pin.17 BD i sprawdzić w tym modelu TV czy to "chwilowe wył. podświetlenia" to wynik, że
    - daje syg. wył. na Main i procek ?
    -czy daje tylko zanik sygnałów ster. na polowe?

Tam przy jednym z pin. ukł. Protect jest kondek i czasem ON lubi sporo namieszać .
    Co z sygnałem 18 pin "FAIL" BD9897 ? prądowe zabezpieczenie
    Co z 25pin detect over voltage BD9897 ?
    *przy czym w wielu rozwiązaniach 25pin @pin24 są poł. razem /czasem oddzielnie

Czy w tym Beko invertory sa zasilane z +12V (ukł. z IC ) i + z jakiegoś wyższego napięcia (np. +24/ 45/60V) ?
    Czy masz syg. PWM-DIM?
    Co sie dzieje kiedy go odłaczysz (pobór prądu przez inverter, czy gasnie...)

http://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,bd9897.html

Jak opisano ten scalak i układ pracy w inverterze oraz jego problemy serwisowania .
    Przyczyna tkwi w
    Cytat:
    - starting from the most BD9897FS
    * zaczyna się od generowania złych imp. sterowania ... potem uszkodzaja się polowe tranzystory
    *inny wadliwy ,wrazliwy pin. to zasilanie
    - Its working principle and the structural organization of nodes of its protection
    - According to the specifications of the operating temperature of -40 ° C ~ 85 ° C and temperature conditions of its location (I quoted above the operating temperature of the inverter by removing the back wall of the TV 80 ~ 82 ° C at which it is) - in fact the boundary of its nominal temperature of the upper threshold
    - The development of inverter circuitry with errors to its application
    - Hard mode inverters using this circuit design based on it, significantly worsening as the "aging" of the backlight, overheating
    - The application of this circuitry - paralleling EEFL (in some cases with CCFL sequence includes ballast capacitors or inductors) lamps, which prevents engagement control (adjustment) power settings separately for each lamp
    - Principles of operation of inverters based on it, and their influence on the shape and the parameters they generate output voltages
    - The impact of the output voltages and their shapes and parameters for the duration of use (lifetime) load to be supplied backlight
    - The influence of the operating time (lifetime) backlights for trouble-free service life of the TV (the sad statistics of the refusal of backlight in TV SHARP)
  • Pomocny post
    #17 12404998
    mirex
    Poziom 43  
    Oooo! Lisek zaczyna gadać w temacie ludzkim głosem. :)
    Gdyby jeszcze czytał, co się pisze, to by wiedział jak zasilane są TE inwertery. ;)
    Co prawda obmierzenie wejść układu scalonego, odpowiedzialnych za zabezpieczenia, czasem niewiele daje, bo nie wiadomo (kwestia czasu) co jest skutkiem, a co przyczyną, ale zawsze to jakieś naprowadzenie. ;)

Ja dodam jeszcze do kolekcji tranzystory w zasilaniu układów scalonych, bo coś mi się wydaje, że tam są, choć pewności nie mam. Może i tak jak w HIU - stabilizacja na Zenerze.
    No i kondensatory przed transformatorami. (U mnie statystycznie wielokrotnie więcej przypadków na S, a nie na M.)
    Oraz dokładne przelutowanie wszystkiego, a okolic BD9897 w szczególności.
  • #18 12412515
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Przelutowałem dokładnie oba inwertery. Podświetlenie działa, nie wyłącza się. Dziękuje wszystkim i pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Beko BKL-42LB-LU4W, w którym podświetlenie gaśnie sporadycznie, a przy inwerterze SLAVE słychać cyknięcie. Po wymianie spuchniętych kondensatorów w zasilaczu FSP312-2M01 oraz inwerterach LC42WX7, problem nadal występuje. Użytkownik potwierdził, że połączenie z logiką jest prawidłowe, a napięcia są stabilne. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie złączy lamp, układu Protect w scalaku BD9897 oraz przelutowanie inwerterów. Po dokładnym przelutowaniu obu inwerterów problem z podświetleniem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA