logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wydajny piec gazowy do nieocieplonego domu 250 m² - model i cena?

pawelsake 07 Cze 2013 12:04 9456 7
  • #1 12392003
    pawelsake
    Poziom 10  
    Ocena: 55
    Witam jak w temacie.
    Do tej pory miałem piec Buderus ścienny nie dużej konstrukcji ma około 10 lat
    Dom jest nie ocieplony temperatura w zimę do tej pory 18-20 stopni rachunki 1800 zł powierzchnia 3 kondygnacje plus poddasze 15 kaloryferów
    chciałbym go zastąpić czymś wydajniejszym co zużywa mniej gazu (ma być oszczędny) co proponujecie(model i cena orientacyjna)
  • #2 12392099
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    To znowu ja :)
    1800 zł to miesięcznie czy rocznie ?

Dodano po 1 [minuty]:

P.S. Mój buderus ma 7 lat (ja go mam). A myślę, że deweloper wyciągnął go z muzeum ... tak więc może być porównywalny (Logamax)
  • #3 12392281
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Proponowałbym założenie solarów do ogrzewania wody do łazienki, gdyż w poprzednim wątku było napisane, że przy poborze cipłej wody wyłącza się C.O. Tak może być, gdyż ciepła woda ma priorytet a moc kotła może nie wystarczać na jednoczesne grzanie domu i wody (ciepła woda wymaga zdecydowanie więcej mocy niż ogrzanie takiego budynku). Napewno konserwacja kotła (dokładne wyczyszczenie, regulacja) zmniejszyłaby zużycie gazu (zanieczyszczony wymiennik ciepła powoduje znaczny spadek sprawności takich urzadzeń, jak kotły czy podgrzewacze wody, brudny palnik to także złe spalanie gazu). Dawna moja dziewczyna ma solary (mieszka w Karpaczu), którymi podgrzewa wodę.
  • #4 12394220
    serwo66
    Poziom 25  
    Ocena: 292
    A które kotły gazowe jednocześnie grzeją c.o. i c.w.u. bo ja o takich nie słyszałem, chętnie wchłonę nową wiedzę.
  • #5 12401340
    wnoto
    Poziom 34  
    serwo66 napisał:
    A które kotły gazowe jednocześnie grzeją c.o. i c.w.u. bo ja o takich nie słyszałem, chętnie wchłonę nową wiedzę.

Z uszkodzonym/zblokowanym zaworem trójdrogowym :)

P.S. Żart oczywiście ..
  • #6 12421323
    pawelsake
    Poziom 10  
    1800 zł miesięcznie w zimę nie wiem czy to jest od tego ze system jest wyłączany w dzień
  • #7 12423445
    wnoto
    Poziom 34  
    Kupując nowy piec powinieneś przy prawidłowym montażu zaoszczędzić ze 2x%. na rachunkach.
    Ale to w dalszym wypadku będzie 1400 miesięcznie.
    Moim zdaniem trzeba tu pedejść kompleksowo. I zastanowić się bardziej nad ociepleniem niż wymianą pieca.
    Szybszy zwrot z inwestycji powinieneś uzyskać z ocieplenia.
  • #8 12897736
    pawelsake
    Poziom 10  
    zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wydajnego pieca gazowego do nieocieplonego domu o powierzchni 250 m², który zastąpi obecny piec Buderus, mający około 10 lat. Obecne rachunki za gaz wynoszą 1800 zł miesięcznie w zimie, a użytkownik pragnie zmniejszyć zużycie gazu. W dyskusji zasugerowano rozważenie instalacji systemu solarnego do podgrzewania wody oraz poprawę efektywności poprzez konserwację obecnego kotła. Wskazano również, że wymiana pieca może przynieść oszczędności, ale lepszym rozwiązaniem może być ocieplenie domu, co zapewni szybszy zwrot z inwestycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA