logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kondensatora i cewki do odbioru 225 kHz Polskie Radio Program I

1Te 08 Cze 2013 01:21 5043 9
REKLAMA
  • #1 12394557
    1Te
    Poziom 2  
    Witam to mój 1 post na tym forum . Jestem początkującym "elektrykiem"
    (w trakcie nauki) i potrzebuje pomocy w doborze kondensatora i cewki do tego schematu (w załączniku) , by wyłapał częstotliwość 225 kHz

znam tylko przybliżone wartości : 1nF i 400-800 uH , lecz nie jestem co do nich pewny a sprawa jest pilna :)

z góry dziękuje za pomoc
    Załączniki:
    • Dobór kondensatora i cewki do odbioru 225 kHz Polskie Radio Program I schemat radio.jpg (5.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 12394624
    mikstu2
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Możesz zastosować np. taki wzór dla obliczenia indukcyjności L obwodu rezonansowego przy założonej pojemności C:
    L=25300/(C*f^2)
    gdzie:
    L - indukcyjność w µH
    C - pojemność w pF
    f - częstotliwość w MHz

Dobrze by było aby C mogła być regulowana w jakimś zakresie celem dokładnego dostrojenia do stacji.
  • REKLAMA
  • #4 12394718
    wkd
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Takie radio jak na schemacie przedstawiłeś nigdy nie będzie działać poprawnie, bowiem obwód równoległy LC zostanie znacznie stłumiony przez obwód szeregowy diody i głośnika (słuchawek). No a poza tym nic nie napisałeś o antenie. "Goły" obwód równoległy (przy C=1 nF) powinien mieć indukcyjność L= 500,4 uH.
  • REKLAMA
  • #6 12395062
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 755
    Podstawa sukcesu to wysokoomowe słuchawki (dobre 2 kΩ lub więcej) i długa antena (co najmniej 10 m) zawieszona na izolatorach na "słusznej" wysokości.
  • #7 12395072
    mikstu2
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Odbiornik powinien działać poprawnie, pod warunkiem podłączenia go do możliwie długiej i wysoko umieszczonej anteny zewnętrznej no i uziemienia.
    Dioda powinna być germanowa.
    Słuchawki wysokoomowe, z równolegle dołączonym C2 o wartości ok. 1000p.

Dla polepszenia dobroci obwodu rezonansowego LC, dobrze byłoby zmniejszyć wartość C do np. 200÷300pF i odpowiednio zwiększyć L.
  • #8 12395590
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 246
    Patrząc na schemat zamieszczony przez autora na początku zasugerowałem się że to radio, ale patrząc dłużej na schemat widzę ogniwo zwierane przez cewkę i równolegle diodę z głośnikiem. Symbol kondensatora powinien być inny ;-)
  • #9 12396225
    Hyper44
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    c2h5oh napisał:
    Podstawa sukcesu to wysokoomowe słuchawki (dobre 2 kΩ lub więcej) i długa antena (co najmniej 10 m) zawieszona na izolatorach na "słusznej" wysokości.

Gdy kiedyś wykonałem taki odbiornik i wkładka słuchawkowa W66 działała mi znacznie lepiej niż słuchawki 2 kΩ. Podstawą pozostaje oczywiście długa antena i solidne uziemienie.
  • REKLAMA
  • #10 12399336
    1Te
    Poziom 2  
    gruby1 napisał:
    Masz to zamiar budować czy tylko teoria?

zamierzam zbudować . Choć po przeczytaniu paru postów wyżej nie wiem czy będzie działać :P

Dodano po 5 [godziny] 5 [minuty]:

Olek II napisał:
    Tamten układ autora nie będzie pracował. Poniżej schemat pracującego radia detektorowego.

poprosił bym Cię o dokładne wartości z schematu i wykonanie cewki :)

z góry dzięki :P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik, będący początkującym elektrykiem, poszukuje pomocy w doborze kondensatora i cewki do odbioru częstotliwości 225 kHz dla radia detektorowego. W odpowiedziach zasugerowano zastosowanie wzoru L=25300/(C*f^2) do obliczenia indukcyjności, gdzie L to indukcyjność w μH, C to pojemność w pF, a f to częstotliwość w MHz. Wskazano, że dla kondensatora o wartości 1 nF, indukcyjność powinna wynosić około 500,4 μH. Podkreślono znaczenie długiej anteny (minimum 10 m) oraz wysokoomowych słuchawek (2 kΩ lub więcej) dla poprawnego działania odbiornika. Zasugerowano również zmniejszenie wartości kondensatora do 200-300 pF i odpowiednie zwiększenie indukcyjności dla lepszej dobroci obwodu rezonansowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA