logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kondensatora i cewki do nadajnika 525-1600kHz lub 165-280kHz

dexter1 05 Lip 2006 22:59 2989 10
REKLAMA
  • #1 2794694
    dexter1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Wiatm, mam pewien problem.
    Chcę zbudować nadajnik na pasmo
    525-1600kHz lub 165-280kHz

Czy ten schemat ma prawo działać?
    Jaki dobrać tranzystor? (czy może być BC 107b?).
    Jaki powinienem dobrać kondensator i jaką cewkę?
    Ile ta cewka powinna mieć zwojów i jaki rdzeń?
    Mam kilka cewekz rdzenami z demontarzu. tam rdzeń ma ok 5mm średnicy. Niestety niemam trymera ani możliwości zakupu. Dziękuję

Dobór kondensatora i cewki do nadajnika 525-1600kHz lub 165-280kHz
  • REKLAMA
  • #2 2797133
    dexter1
    Poziom 14  
    upssss tam C4 ma wartośc C3
  • #3 2797173
    Mamut
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    wartość elementów obwodu rezonansowego (cewki i kondenasatora) wyznacza się z wzoru:

f=1/(2Π√(LC))

gdzie :
    f - częstotliwość w Hz
    L - indukcyjność cewki w H
    C - pojemność kondensatora w F

Elementem strojonym nie musi byc kondensator, moze to byc cewka takze skoro masz dostep to cewek z rdzeniami (regulowanymi) to nie musisz miec trymera, wystarczy stały kondensator.
  • REKLAMA
  • #4 2797203
    jozlab
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Ze schematu wynika że cewka nie posiada rdzenia jest to cewka powietrzna!!!!!
  • #5 2797362
    dexter1
    Poziom 14  
    mi zalezy na tym aby wiedziec ile zwojów, jaki skok i jaką średnice dać na cewke tak aby to działało!
  • #6 2797439
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    jozlab napisał:
    Ze schematu wynika że cewka nie posiada rdzenia jest to cewka powietrzna!!!!!

Jeżeli generator ma pracować na zakresie kilkaset kHz, to raczej na pewno jest to cewka z rdzeniem.

Z tym że ta konstrukcja to mi raczej wygląda na nadajnik na pasmo UKF FM. Na AM tez będzie pracował, ze względu na... kiepską konstrukcje modulatora, który jest jednocześnie modulatorem AM i FM. Z tym że na pasmo kilohercowe to trzeba by raczej zwiększyć wartość C3, no i przede wszystkim nie taka antena. A tranzystor jaki wsadzisz, taki działać będzie

Natomiast co do wartości elementów, to wzór jak wyżej, z jednym tylko zastrzerzeniem. To jest układ Colpittsa (jedna z jego wariacji) i za C należy przyjąć pojemność zastępczą równą pojemności kondensatorów C1 i C3 połączonych szeregowo (plus jeszcze pojemności złączowe tranzystora, ale to już sobie możesz darować).

Działać to to będzie, ale stabilność raczej marna, antena jest bezpośredni sprzężona z obwodem rezonansowym (jest to najgorsze z możliwych rozwiązań), nadajnik będzie się odstrajał przy każdej okazji, ze zmianą wilgotności powietrza włącznie. Na takiej krótkiej antenie na czestotliwosci kilkaset kHz zasięg będzie raczej mały (kilka metrów).
  • REKLAMA
  • #7 2801481
    dexter1
    Poziom 14  
    ludzie mi chodzi tylko o to abyście mi powiedzieli jak wykonać cewke i jaki dobrać do niej kondensator
  • REKLAMA
  • #8 2801568
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Wiem, że temat postu jest inny ale czy nie warto lepiej zrobić tego nadajnika na kwarcu? Mniej kłopotu.
  • Pomocny post
    #9 2801988
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1610
    Najlepiej coś takiego zrobić na kwarcu. Co do cewki to nic takiego. Powinieneś zastosować w tym miejscu antenę ferrytową od jakiegoś starego radyjka. Używasz tu np. cewki średniofalowej (nawinięta uporządkowanie, długofalowa, masowo). Wtedy dodatkowej anteny już nie robisz. Zasięg tego układu to ok. 2-3m. Na antenie ferrytowej (czyli kierunkowej) teoretycznie powinno być lepiej, niż na natenie dookulnej. To jednak teoria, która się nie sprawdzi przy tak małych mocach. Połączenie bezpośredniee anteny do wyjścia układu to coś absolutnie niedopuszczalnego. Wystarczy, że zblizysz rękę, a już to się odstroi (zmiana indukcyności anteny, pojemności względem ziemii itp). To tyle. W załączniku prosty nadajnik na długie, lub średnie. Cewka jest oczywiście nawinięta na pręcie anteny ferrytowej w sposób uporządkowany, średnica to ok. 6-7mm (lub więcej). Robiłem to kumpolwi na zaliczenie semstru z pracowni. Maiłem też gdzieś lepszy nadajnik na ten zakres, ale zgubiłem schemat.
    Załączniki:
    • Dobór kondensatora i cewki do nadajnika 525-1600kHz lub 165-280kHz skanuj0001.jpg (29.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2953326
    rafałbejok
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Czym moge zastąpić C3.
    czy to może być 4700µF?
  • #11 2953439
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1610
    Nie. Jak to ma chodzić na falach długich, lub średnich to C3 nie może przekroczyć kilkuset pF. To powinien być kondensator ceramiczny. Elektrolityczne nie nadają się do obwodów rezonanasowych w układach w.cz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru kondensatora i cewki do nadajnika pracującego w zakresie 525-1600 kHz lub 165-280 kHz. Wskazano, że częstotliwość rezonansowa obwodu LC wyznacza się ze wzoru f=1/(2π√(LC)), gdzie L to indukcyjność cewki, a C pojemność kondensatora. Elementem strojonym może być zarówno kondensator, jak i cewka z rdzeniem. Schemat sugeruje użycie cewki powietrznej, jednak dla zakresu kilkuset kHz zalecane jest zastosowanie cewki z rdzeniem ferrytowym o średnicy około 5-7 mm. Liczba zwojów i skok cewki powinny być dobrane tak, aby uzyskać wymaganą indukcyjność, jednak brak jest dokładnych danych liczbowych. Kondensatory w obwodach rezonansowych powinny mieć pojemność rzędu kilkuset pikofaradów i być ceramiczne; kondensatory elektrolityczne (np. 4700 µF) są nieodpowiednie. Nadajnik oparty na układzie Colpittsa wymaga uwzględnienia pojemności zastępczej kondensatorów połączonych szeregowo. Bezpośrednie podłączenie anteny do obwodu rezonansowego jest niezalecane ze względu na niestabilność i odstrojenia. Zamiast tego sugerowano użycie anteny ferrytowej z cewką średniofalową, co poprawia stabilność i zasięg nadajnika. Propozycją alternatywną jest budowa nadajnika na kwarcu, co upraszcza konstrukcję i zwiększa stabilność częstotliwości. Tranzystor BC107b może być użyty, jednak jego parametry wpływają na działanie układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA