Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DVB-T dekoder esperanza - kanał kodowany

grzesiek_re 08 Jun 2013 19:24 16641 9
    grzesiek_re
    Level 14  
    Witam
    Kupiłem dekoder esperanza (tak wiem najtańszy i najgorszy) ale wiadomo dla 5h tygodniowy nie opłaca mi sie lepszego kupować. Po podłączeniu pod antene co odbierałem tvp1 i tvp2 wyszukuje kanały, siła sygnału jest bardzo dobra (prawie max kropek). Na początku myślałem ze wina anteny bo siatkowa z wzmacniaczem. Kupiłem druga antene yaga. Obojętnie którą zamontuje to jest to samo siła sygnału bdb, tylko na każdym kanale pojawia się komunikat kanał kodowany. Dodam że za miastem jakieś 55km ten sam dekoder sprawdzałem u szwagra na antenie siatkowej z wzmacniaczem i było ok. Dodam że mieszkam w Lublinie teraz bardzo mało zabudowany. W końcu siła sygnału bdb.
    Będę wdzięczny za porady
    mmm777
    Level 31  
    Właśnie jestem po sąsiedzkim naprawianiu DVB-T.
    Objawy: programy się rwą, identycznie na dwu pokojowych antenach siatkowych ze wzmacniaczami.
    Diagnoza lokalnego fachofca: dekoder zepsuty, trzeba kupić nowy.

Mówię - a założymy się, ze u mnie będzie działać? Mam małą instalację na kilka gniazdek, z rozdzielaniem sygnału. Podłączam - działa jak trzeba.

Moja porada: kupić najtańszą antenę bez wzmacniacza. No i teraz działa :D

Najpewniej masz za silny sygnał... Spróbuj jako anteny użyć kawałka drutu.
    wiertacz
    Level 34  
    Odbierasz tylko kanały z mux-4 który jest kodowany.
    Po drugie tak jak napisał poprzednik. Wyrzuć wzmacniacz i włóż symetryzator i wtedy zacznij szukać kanałów.
    grzesiek_re
    Level 14  
    hmm
    Mam 2 anteny. Nawet jak wzmacniacz odłącze od gniazdka to jest to samo. :/
    A druga antena to bez wzmacniacza, W sumie to jej nawet na dachu nie montowałem tylko w pokoju obok telewizora leżała.
    a jak ustawić szukanie na mux-3 zamiast mux-4?
  • Helpful post
    wiertacz
    Level 34  
    Samo odłączenie zasilacza wzmacniacza od gniazda sieciowego nic nie daje. Wzmacniacz nie zasilany pracuje jako tłumik.

Akurat mux- 3 ma najmniejszą moc która będzie podniesiona do 23kW od 17 czerca ale mux-1 i 2 mają moce po 100 kW i już nadają.
    Jeśli w tym tunerze jest możliwość ręcznego wyboru kanału to ustaw kanał 33 ( tam nadaje mux-1) lub 21 (tam nadaje mux-2) lub 23 gdzie jest mux-3 i szukaj anteną optymalnego kierunku odbioru.

Nadajnik jest w Piaskach.
    grzesiek_re
    Level 14  
    dzięki wielkie:)
    kanał 21 odbiera jak trzeba :)
    tomekmegi
    Level 2  
    Mam podobny problem również jestem z Lublina . Podłazcyłem dekoder i wyświetla mi kanał kodowany , w 2 miejscach na 2 antenach . 1 kabel antenowy bez zasilacza na którym wczśniej działał tel i 2 antena z wzmacniaczem u dziadków piętro niżej . Jak to zrobić żeby działał . proszę o poradę krok po kroku , mie rozumiem nic z tych muxów . Jak włączę kanał 21 to będe miał tylko 1 programtv ?

Dodano po 2 [minuty]:

poinstujcie mnie proszę ,ręczna zmiana kanałów ? czy chodzi o przełączanie w dekoderze i pilocie kanałów czy coś innego?
    wiertacz
    Level 34  
    Mux to pakiet programów.
    Poniżej masz wykaz programów w poszczególnych mux-ach.

http://cyfryzacja.gov.pl/Multipleksy,245.html

Ręczny wybór kanału to jest opcja zawarta w menu dekodera i nie ma nic wspólnego z przełączaniem programów na pilocie. Ułatwia prawidłowe ustawienie anteny.
    Wyrzuć z anten wzmacniacze i załóż symetryzatory. Przy dekoderze zwykła wtyczka bez żadnego zasilacza.
    Napisz jaki masz model dekodera to będzie łatwiej pomóc.
    tomekmegi
    Level 2  
    sprawa rozwiązana już sobie poradzilem . kanał 33 i odbiera wszystko . dekoder esperanza pewnie jak założyciel tematu zakupiony w lecrercu za 89 zł . Pozdrawiam
    wiertacz
    Level 34  
    Jak odbierasz kanał 33 to tak samo powinieneś odbierać 21.