logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc przyłączeniową do 4kW w Energa Kaliska? Koszty i zmiany

963852741 11 Cze 2013 00:36 16686 7
REKLAMA
  • #1 12404472
    963852741
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam,

Obecnie mam w mieszkaniu moc przyłączeniową 4kW, zabezpieczenie 20A, moim operatorem jest energa kaliska. W mieszkaniu jest instalacja 1 fazowa, kable są aluminiowe, lecz wiem, iż do kuchni biegnie osobny miedziany, pod osobnym bezpiecznikiem (16A). Chodzi na nim lodówka oraz obecna kuchenka gazowo- elektryczna.
    Planujemy w mieszkaniu zmienić kuchenkę na elektryczną (piekarnik + płyta ceramiczna) i pozbyć się gazu.
    Pytanie: co muszę zmienić w instalacji i ile dokupić kW mocy przyłączeniowej u operatora? jaki jest koszt zwiększenia mocy przyłączeniowej oraz jak ją najlepiej przeliczyć? W mieszkaniu prócz lodówki i kuchenki pracują standardowe urządzenia (robot kuchenny, czajnik, laptopy, oświetlenie, suszarka i pralka).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12404824
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4300
    Jak wyżej, sąsiad modernizował kuchnię dokładnie tak jak Ty i musiał przejść na zasilanie trójfazowe.
  • #4 12404932
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    A dlaczego kuchnia ceramiczna??? Kupcie indukcyjną!

Na pozostałe pytania odpowiadano już na forum wiele razy. Proponuję poszukać.
  • REKLAMA
  • #5 12404968
    963852741
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    no ok, a jeśli indukcja?
    wiem, że indukcyjna płyta i piekarnik elektryczny chodzą na 230V
    co wtedy? jaka moc przyłączeniowa? jakie zabezpieczenie? ile mnie te wszystkie zmiany wyniosą? Energa podpowie mi coś w tej kwestii?
  • #6 12405178
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4300
    963852741 napisał:
    no ok, a jeśli indukcja?
    wiem, że indukcyjna płyta i piekarnik elektryczny chodzą na 230V
    co wtedy? jaka moc przyłączeniowa?

Właśnie, ważna jest moc płyty a dokładnie prąd na jednej fazie. W przypadku instalacji trójfazowej rozkładasz obciążenie w miarę równomiernie na trzy fazy.
    Najprościej - jeżeli dotychczas (4kW) wszystko działa OK , nigdy nie lecą bezpieczniki przy jednoczesnym włączeniu kilku odbiorników, to do tych 4 kW dodaj moc kuchenki którą chcesz zainstalować i zapytaj w ZE czy taką moc obsłużą Ci jedną fazą.
    Jeżeli mieszkasz w budynku wielorodzinnym sprawdź w administracji czy będziesz mógł podpiąć się do pionu na swoim piętrze czy trzeba będzie ciągnąć instalację od przyłącza.
  • REKLAMA
  • #8 12406521
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Wystarczy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane ze zwiększeniem mocy przyłączeniowej do 4kW w instalacji elektrycznej mieszkania obsługiwanej przez Energa Kaliska. Użytkownik planuje wymianę kuchenki gazowo-elektrycznej na elektryczną (piekarnik i płyta ceramiczna), co wymaga przemyślenia zmian w instalacji. Uczestnicy forum sugerują, że płyta ceramiczna może wymagać zasilania trójfazowego, a także zwracają uwagę na konieczność rozłożenia obciążenia na trzy fazy w przypadku instalacji trójfazowej. Wskazano, że przed zwiększeniem mocy przyłączeniowej warto skonsultować się z operatorem oraz sprawdzić możliwości podłączenia do pionu w budynku wielorodzinnym. Użytkownik pyta również o koszty związane z tymi zmianami oraz o to, czy Energa może udzielić pomocy w tej kwestii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA