logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Obciążenie instalacji 3-fazowej: zmiana urządzeń kuchennych, bojler i optymalizacja obwodów

ewa9000 27 Mar 2023 10:22 2031 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak rozdzielić obwody i dobrać zabezpieczenia w mieszkaniu z instalacją 3-fazową i mocą 6,5 kW, żeby bezpiecznie podłączyć płytę, piekarnik, bojler i inne urządzenia kuchenne?

Najrozsądniej jest podzielić instalację na osobne obwody dla dużych odbiorników i rozłożyć je równomiernie na trzy fazy, zamiast próbować wszystko zasilać z kilku wspólnych obwodów. Każde urządzenie powyżej 2 kW powinno mieć własny, oddzielny obwód, a gniazda nie powinny być łączone z oświetleniem; w praktyce zaproponowano osobne obwody dla piekarnika, płyty, lodówki/gniazd kuchennych, bojlera, pralki oraz osobne oświetlenie [#20518935][#20519429] Przy takim podziale można trzymać się układu typu: piekarnik na jednej fazie, płyta i gniazda kuchenne na drugiej, a bojler, pralka i reszta gniazd na trzeciej, z zabezpieczeniami rzędu B16A dla obwodów mocy i B6A/B10A dla oświetlenia [#20518935][#20519429] Jeśli rzeczywiście masz 3 fazy z zabezpieczeniami 3×16 A, to sumarycznie daje to około 11 kW do dyspozycji, więc kluczowe jest równomierne rozłożenie obciążenia między fazy [#20517887] Trzeba też sprawdzić, czy przedlicznikowo jest faktycznie 16 A na topikach, bo wtedy grupa 16 A za licznikiem nie daje selektywności i sama „optymalizacja” obwodów może nie wystarczyć [#20519429]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 20510543
    ewa9000
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Mam prośbę o poradę. Mieszkanie w starym budynku, Moc umowna 6,5 kW, licznik 3 fazowy i więcej nie będzie. Chciałabym zmienić urządzenia w kuchni i zamienić piec gazowy do grzania wody na bojler elektryczny, ale nie wiem czy wszystko da radę. Urządzenia, które w idealnym wariancie miałyby pracować w kuchni to: płyta ceramiczna 30 cm - 3 kW, piekarnik 3,4 kW, bojler 1,5-2,2 kW, lodówka 0,3 kW, czajnik elektryczny ok 1 kW. Wszystkie urządzenia nie pracują jednocześnie. Obecnie w kuchni są 2 obwody, z zabezpieczeniem 16 A każdy. Pozostałe 2 obwody są: 1 na wszystkie gniazdka i wszystkie punkty oświetlenia, 2. Łazienka - pralka i światło. Dałoby się tą instalację jakoś zoptymalizować? Dziękuję za wsparcie.

Obciążenie instalacji 3-fazowej: zmiana urządzeń kuchennych, bojler i optymalizacja obwodów Obciążenie instalacji 3-fazowej: zmiana urządzeń kuchennych, bojler i optymalizacja obwodów
  • Pomocny post
    #2 20510557
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    Moc umowna znacznie za mała do takich odbiorników.
  • Pomocny post
    #3 20510835
    waski78
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    DiZMar napisał:

Tylko moc?
    Czy ja dobrze widzę? Z WLZ do licznika 5x2,5mm² ??? I dalej do mieszkania to samo? I moc 6,5 kW? I RCD 0,3 A w mieszkaniu?
    Wydaje mi się, że zamiast optymalizować trzeba przerobić kilka rzeczy. No chyba, że ta "optymalizacja" to jak "aktualizacja" cennika biletów w PKP ;-)
  • #4 20510842
    ewa9000
    Poziom 5  
    No tak jest. To powstalo w czasach kiedy jeszcze mialam zaufanie do fachowcow.
  • #5 20510868
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    waski78 napisał:
    DiZMar napisał:

Tylko moc?

Ja nie użyłem słowa tylko. Nadinterpretowujesz moją wypowiedź.
  • #6 20510869
    waski78
    Poziom 20  
    Jesli jest robiony remont to powinnaś poprosić elektryka żeby to wszystko obejrzał na miejscu, podzielił równomiernie obwody i dostosował do nich ilość zabezpieczeń.
    ewa9000 napisał:
    Wszystkie urzadzenia nie pracuja jednoczasowo

Nie trudno sobie wyobrazić, że płyta, piekarnik i bojler jednak mogą równocześnie pracować. Dorzucić do tego jeszcze jakieś żelazko i pralkę (jest?) i palenie sie kabla zasilającego berdzo prawdopodobne. Elektryk (nie kafelkarz, hydraulik lub inny "do wszystkiego") da radę.
  • Pomocny post
    #7 20510939
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    ewa9000 napisał:
    Mam prośbę o poradę. Mieszkanie w starym budynku, Moc umowna 6,5 kW, licznik 3 fazowy i więcej nie będzie.
    Źle to rozumiesz.
    Zabezpieczenie przedlicznikowe 20A to energetyka daje ci ponad 4,6 kW ale na jedna fazę.
    Razem masz do dyspozycji ok. 15kW !
    Nie jest źle, nawet bardzo dobrze.
    Obecny przewód 2,5mm² wytrzymuje długotrwałe obciążenie 19A na jedna fazę.
    ewa9000 napisał:
    Płyta ceramiczna 30 cm - 3 kW , piekarnik 3,4 kW, bojler 1,5-2,2 kW, lodówka 0,3 kW, czajnik elektryczny ok 1 kW. Wszystkie urządzenia nie pracują jednoczasowo.
    To nie jest dużo.
    Obciążenia należy rozłożyć na 3 fazy.

Jak płyte ceramiczną zamienisz na indukcyjną to zaoszczedzisz sporo na energii elektrycznej.
  • #8 20510985
    ewa9000
    Poziom 5  
    Na schemacie mam 20A przedlicznikowe, a na fakturze z Energii 16A . Wiec nie wiem co mam.
  • #9 20510994
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ewa9000 napisał:
    Na schemacie mam 20A przedlicznikowe, a na fakturze z Energii 16A . Wiec nie wiem co mam.
    Po prostu sprawdzić.
    W mieszkaniu jest 16A więc przelicznikowy musi być 20A.
  • #10 20511119
    ewa9000
    Poziom 5  
    No to mnie wychodzi, ze jest założone przedlicznikowe 16 A . Rozumiem ze powinnam cos z tym zrobić ?
    Obciążenie instalacji 3-fazowej: zmiana urządzeń kuchennych, bojler i optymalizacja obwodów

Dodano po 9 [minuty]:

To co jest od licznika mogę przerobić tak, aby było dobrze. Pytam, ponieważ już raz cala instalacja została przerobiona i wtedy słyszałam ze jest najlepiej jak się dało. Teraz nie jestem pewna i chciałabym zdobyć trochę więcej wiedzy aby kompetentnie rozmawiacćz elektrykiem.

waski78 napisał:
    DiZMar napisał:

Tylko moc?
    Czy ja dobrze widzę? Z WLZ do licznika 5x2,5mm² ??? I dalej do mieszkania to samo? I moc 6,5 kW? I RCD 0,3 A w mieszkaniu?
    Wydaje mi się, że zamiast optymalizować trzeba przerobić kilka rzeczy. No chyba, że ta "optymalizacja" to jak "aktualizacja" cennika biletów w PKP ;-)
  • #11 20511187
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1178
    Zamieściłaś zdjęcie z którego nic nie wynika. Które to są twoje zabezpieczenia przedlicznikowe? Jak masz 3x16A, to z trzech faz możesz łącznie pobierać około 11 kW.
  • #12 20517638
    ewa9000
    Poziom 5  
    CYRUS2 napisał:
    ewa9000 napisał:
    Mam prośbę o poradę. Mieszkanie w starym budynku, Moc umowna 6,5 kW, licznik 3 fazowy i więcej nie będzie.
    Źle to rozumiesz.
    Zabezpieczenie przedlicznikowe 20A to energetyka daje ci ponad 4,6 kW ale na jedna fazę.
    Razem masz do dyspozycji ok. 15kW !
    Nie jest źle, nawet bardzo dobrze.
    Obecny przewód 2,5mm2 wytrzymuje długotrwałe obciążenie 19A na jedna fazę.
    ewa9000 napisał:
    Płyta ceramiczna 30 cm - 3 kW , piekarnik 3,4 kW, bojler 1,5-2,2 kW, lodówka 0,3 kW, czajnik elektryczny ok 1 kW. Wszystkie urządzenia nie pracują jednoczasowo.
    To nie jest dużo.
    Obciążenia należy rozłożyć na 3 fazy.

Jak płytę ceramiczną zamienisz na indukcyjną to zaoszczędzisz sporo na energii elektrycznej.

Już się wyjaśniło - zabezpieczenie 20A występuje wyłącznie na papierze. W realu jest 16A , tak mi mówią przynajmniej.
  • #13 20517690
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ewa9000 napisał:
    Już się wyjaśniło - zabezpieczenie 20A występuje wyłącznie na papierze. W realu jest 16A , tak mi mówią przynajmniej.
    Ma być to, co daje energetyka.
    (dotyczy zabezpieczenia przedlicznikowego)
    Należy zlecić elektrykowi wymianę na ogranicznik mocy 20A.
    Na zdjęciu które pokazałaś nie widać ze masz 3 fazy.
    Przy 3 fazach są 3 bezpieczniki.
    Pan.Kropa napisał:
    Zamieściłaś zdjęcie z którego nic nie wynika. Które to są twoje zabezpieczenia przedlicznikowe?

P.S.
    .Uszanuj polską pisownię.
    Nie "Juz sie wyjasnilo" tylko "już się wyjaśniło".
  • #14 20517712
    waski78
    Poziom 20  
    CYRUS2 napisał:

Przy przewodzie od licznika 2,5mm² ??? To proszenie się o kłopoty.
    Jak ma być (jest) remont to należy je (przew. zas. mieszkanie) bezwzględnie wymienić.
  • #15 20517799
    ewa9000
    Poziom 5  
    CYRUS2 napisał:
    ewa9000 napisał:
    Juz sie wyjasnilo, ze zabezpieczenie 20A wystepuje wylacznie na papierze. W realu jest 16A , tak mi mowia przynajmniej.
    Ma być to, co daje energetyka.
    (dotyczy zabezpieczenia przedlicznikowego)
    Na zdjęciu które pokazałaś nie widać ze masz 3 fazy.
    Przy 3 fazach są 3 bezpieczniki.
    Pan.Kropa napisał:
    Zamieściłaś zdjęcie z którego nic nie wynika. Które to są twoje zabezpieczenia przedlicznikowe?

Ps.Uszanuj polską pisownię.
    Nie "Juz sie wyjasnilo" tylko "już się wyjaśniło".

Gdybym miala mozliwosc uzywania polskich liter, to bym ich uzywala, ale nie mam. Nie ma rowniez mozliwosci zwiekszenia mocy i wymiany na 20A - 6,5 kW to max co moge miec. Na zdjeciu jest licznik 3-fazowy, dla pewnosci dzwonilam jeszcze do Energa i potwierdzili, twierdzac ze powyzej 6 kW jest to mozliwe. Na rozdzielni sa 4 obwody z zabezpieczeniem po 16 A Kazde, cokolwiek to oznacza. Oczywiscie cala instalacja zostala wykonana przez elektryka, z nr uprawnien oraz przyjeta przez Energe. Wiec jest jak jest. Ja chetnie zaplace fachowcowi za ogarniecie tematu, tylko ze kazdy mi mowi co innego. A najlepiej wymienic kable w calym budynku i kazdemu dac po 12 kW i zalozyc nowa instalacje w mieszkaniach. Tak, to i ja potrafię.
  • Pomocny post
    #16 20517887
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    ewa9000 napisał:
    Nie ma rowniez mozliwosci zwiekszenia mocy i wymiany na 20A
    To jakie masz w końcu te zabezpieczenie? Pokaż wyraźne zdjęcie twoich zabezpieczeń przed-licznikowych.
    ewa9000 napisał:
    Juz sie wyjasnilo, ze zabezpieczenie 20A wystepuje wylacznie na papierze. W realu jest 16A
    To jak masz 16A i instalacja trójfazowa to możesz bez problemu pobierać do około 11 kW. Bo moc umowna, a moc wynikająca z założonych zabezpieczeń to są dwie osobne sprawy. Ty jako użytkowniczka taryfy dla gospodarstw domowych nie musisz przejmować się przekroczeniem mocy umownej.
  • #17 20518046
    ewa9000
    Poziom 5  
    Pan.Kropa napisał:
    ewa9000 napisał:
    Nie ma rowniez mozliwosci zwiekszenia mocy i wymiany na 20A
    To jakie masz w końcu te zabezpieczenie? Pokaż wyraźne zdjęcie twoich zabezpieczeń przed-licznikowych.
    ewa9000 napisał:
    Juz sie wyjasnilo, ze zabezpieczenie 20A wystepuje wylacznie na papierze. W realu jest 16A
    To jak masz 16A i instalacja trójfazowa to możesz bez problemu pobierać do około 11 kW. Bo moc umowna, a moc wynikająca z założonych zabezpieczeń to są dwie osobne sprawy. Ty jako użytkowniczka taryfy dla gospodarstw domowych nie musisz przejmować się przekroczeniem mocy umownej.

Na teraz jest wariant, ze elektryk rozdzieli obwody, tak aby mozna bylo podlaczyc dodatkowe urzadzenia. I tak : Obwod 1 , 16 A - plyta 3KW + gniazdko kuchenne na np czajnik. Obwod 2 - piekarnik 3KW + lodowka 0,5 KW . Obwod 3 - bojler 1,5 KW + pralka 2 KW . Obwod 4 - swiatla - 5 punktow i 5 gniazdek bez duzego poboru - TV , laptop , lampka. Elektyk mowil ze mam zmienic ten licznik niby topikowy na automatyczne zabezpieczenie, ale w Energa mnie wysmiali. Mowil tez zeby zrobic 3 obwody , bo niby mniej klopotu niz z czterema. Nie rozumiem logiki Opcja w przypadku koniecznosci - przekaznik priorytetowy. Trzyma sie kupy ?
  • #18 20518087
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    ewa9000 napisał:
    przypadku koniecznosci - przekaznik priorytetowy. Trzyma sie kupy ?
    Masz wystarczający przydział mocy. Przy tych obciążeniach taki przekaźnik jest zbędny
  • #19 20518096
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ewa9000 napisał:
    Gdybym miala mozliwosc uzywania polskich liter, to bym ich uzywala, ale nie mam.
    Nie bajeruj !
    ewa9000 napisał:
    Oczywiście cala instalacja zostala wykonana przez elektryka, z nr uprawnień
    Nastepne „bajerowanie”.
    Na zdjeciu RCD 300mA.
    A gdzie RCD 30mA ?
    Nawet jaka to jest uklad TT to musi być być RCD 30mA.
    Zwłaszcza w układzie TT.
    ewa9000 napisał:
    Trzyma sie kupy ?
    Wszystko co napisałaś kupy się nie trzyma.
  • #20 20518111
    ewa9000
    Poziom 5  
    Niestety nie jestem z branzy i to co wiem to chyba max moich mozliwosci. Na powyzsze pytania nie potrafie odpowiedziec. Powinnam opublikowac nr uprawnien tworcy?
  • #21 20518204
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    ewa9000 napisał:
    POwinnam opublikowac nr uprawnien tworcy ?
    Nam to jest niepotrzebne bo można mieć uprawnienia ale nie mieć wiedzy i doświadczenia.
  • #22 20518284
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ewa9000 napisał:
    POwinnam opublikowac nr uprawnien tworcy ?
    Nie.
    Nie wolno podawać numeru do publicznej wiadomości numeru rejestracyjnego pojazdu którym wyprzedzano na przejściu dla pieszych.
    Nie wiedziałaś o tym ?
  • Pomocny post
    #23 20518935
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 957
    Może należałoby uporządkować wszystkie kwestie, które padły żeby dojść do konstruktywnych wniosków.

Na przedstawionym przez Autorkę zdjęciu nie widać zabezpieczeń przedlicznikowych.

Niezależnie od tego jakie one są (topikowe, eS-ki, ogranicznik mocy czy wkręcane, automatyczne bezpieczniki instalacyjne) muszą być dostosowane do plombowania tak, żeby uniemożliwić ich wymianę na inną wartość albo nielegalny pobór energii elektrycznej.

Nie wiem jakie standardy ma dostawca energii autorki ale najbardziej logicznym zabezpieczeniem przedlicznikowym jest ogranicznik mocy bo zapewnia on selektywność względem wyłączników nadprądowych w rozdzielnicy mieszkaniowej.

Teraz odnośnie instalacji mieszkaniowej:

Każdy odbiornik powyżej 2kW wymaga własnego, oddzielnego obwodu, a zatem:
    -pralka i bojler nie powinny mieć wspólnego
    -płyta i czajnik również
    -lodówka i piekarnik tak samo
    Ponadto nie należy łączyć na jednym zabezpieczeniu obwodów gniazd i oświetlenia. Tak samo jak całe oświetlenie na jednym zabezpieczeniu jakkolwiek nie jest niedopuszczalne to jednak w razie awarii mamy ciemność w całym mieszkaniu więc jest to niewygodne.

Moim skromnym zdaniem należałoby podzielić obwody mieszkaniowe następująco:

Faza L1:
    -obwód 1, zabezpieczenie B16A piekarnik
    -obwód 2, zabezpieczenie B6A (lub max B10A) oświetlenie

Faza L2:
    -obwód 1, zabezpieczenie B16A płyta indukcyjna
    -obwód 2, zabezpieczenie B16A gniazda ogólne kuchnia (z lodówką)
    -nieobligatoryjnie, obwód 3, zabezpieczenie B6A (lub max B10A) oświetlenie drugi obwód

Faza L3:
    -obwód 1, zabezpieczenie B16A bojler + ewentualnie gniazdo ogólnego przeznaczenia w łazience (suszarka, golarka, szczoteczka)
    -obwód 2, zabezpieczenie B16A pralka
    -obwód 3, zabezpieczenie B16A gniazda ogólne w pokojach

Warto zauważyć, że większość urządzeń nawet jeśli pracują nie pobierają cały czas pełnej mocy, mowa o płycie indukcyjnej szczególnie.
  • #24 20519374
    ewa9000
    Poziom 5  
    Dziekuje za konstruktywna odpowiedz. To doskonaly punkt wyjscia do ustalen z elektrykiem. Chociaz mialam nadzieje na mniej inwazyjna przerobke instalacji :( O ile ma to jakies znaczenie, to juz sie doszukalam, ze zabezpieczenie przedlicznikowe jest " rozlacznik bezpiecznikowy z wkladkami topikowymi , 16 A, na tablicy pomiarowej " czyli ten licznik na klatce. Wymagany uklad pracy : TN-C ( WLZ) TN-S - instalacja odbiorcza. Prad maksymalny urzadzenia pomiarowego 80 A , potwierdze jeszcze u producenta, chociaz nie wiem czy to mi robi roznice.
  • #25 20519429
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Dobrze,
    więc tak:
    Jeśli jest rozłącznik bezpiecznikowy z wkładkami topikowymi to jest nieźle. To znaczy zabezpieczenia topikowe jeśli właściwie dobrane (np. o charakterystyce gL-gG) są zwłoczne i w przypadku np. zwarcia powinny zadziałać wcześniej domowe zabezpieczenia eS-ki. Bo zadziałanie w/w zabezpieczenia przedlicznikowego wiąże się z koniecznością wezwania ekipy ZE do ich wymiany, a to koszty i pozostawanie bez prądu (na jednej z faz) do czasu usunięcia awarii.

Co do uporządkowania instalacji mieszkaniowej to przedstawiony przeze mnie podział obwodów stanowi plan "minimum". Jeśli zaś jego wykonanie wiązać się będzie z koniecznością kucia ścian i generalną demolką to warto mimo wszystko doprowadzić instalację do obecnych standardów bowiem w obliczu całego rozgardiaszu te parędziesiąt metrów kabla stanowi już pikuś. Jeśli takie prace okażą się niezbędne to proponuję:

Kuchnia:
    -obwód 1, 3x2,5mm² piekarnik
    -obwód 2, 3x2,5mm² lodówka
    -obwód 3, 3x2,5mm² gniazda ogólne
    -obwód 4, 5x2,5mm² płyta indukcyjna (obecnie wykorzystane 3 żyły ale w przyszłości może pojawi się płyta czteropolowa i konieczne będą 2/3 fazy)
    -obwód 5, 3x2,5mm² zmywarka (choć teraz nie ma to bez znaczenia)
    No dobrze, zmywarki z reguły mieszczą się w limicie 2kW więc niech sobie będzie razem z lodówką jeśli jest łatwy dostęp do gniazda, żeby wyłączyć zmywarkę w razie "W" nie pozbawiając zasilania lodówki.

Łazienka:
    -obwód 1, 5x2,5mm² bojler (tak jak przy płycie indukcyjnej bo może "za chwilę" ktoś zamiast bojlera będzie chciał przepływowy ogrzewacz wody?)
    -obwód 2, 3x2,5mm² gniazda ogólne
    -obwód 3, 3x2,5mm² pralka

Pozostałe pomieszczenia mogą być na jednym obwodzie gniazdkowym choć lepiej zrobić 2-3 i jednym oświetleniowym ale też lepiej je rozdzielić.

Za chwilę ktoś mnie zlinczuje, że naciągam Autorkę na koszty ale obecnie po pierwsze koszty robocizny są znacznie wyższe niż materiałów, po drugie myśleć należy przyszłościowo. Za "Gierka" były 2-3 bezpieczniki na mieszkanie i "też świeciło". Zgoda, tylko za czasów tow. Edwarda nie było płyt indykcyjnych i przepływowych ogrzewaczy wody (elektrycznych), zmywarkę miał ułamek promila społeczeństwa, pralkę automatyczną nieliczni, żelazko i czajnik miały po 750W a nie po 3kW, a odkurzacz 400-700W zamiast 1,5kW chociaż akurat ten trend się zmienia.
  • #26 20519462
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2912
    ewa9000 napisał:
    teskot napisał:
    Moim skromnym zdaniem należałoby podzielić obwody mieszkaniowe następująco:

Faza L1:
    -obwód 1, zabezpieczenie B16A piekarnik
    -obwód 2, zabezpieczenie B6A (lub max B10A) oświetlenie

Faza L2:
    -obwód 1, zabezpieczenie B16A płyta indukcyjna
    -obwód 2, zabezpieczenie B16A gniazda ogólne kuchnia (z lodówką)
    -nieobligatoryjnie, obwód 3, zabezpieczenie B6A (lub max B10A) oświetlenie drugi obwód

Faza L3:
    -obwód 1, zabezpieczenie B16A bojler + ewentualnie gniazdo ogólnego przeznaczenia w łazience (suszarka, golarka, szczoteczka)
    -obwód 2, zabezpieczenie B16A pralka
    -obwód 3, zabezpieczenie B16A gniazda ogólne w pokojach

Warto zauważyć, że większość urządzeń nawet jeśli pracują nie pobierają cały czas pełnej mocy, mowa o płycie indukcyjnej szczególnie.

Dziekuje za konstruktywna odpowiedz. To doskonaly punkt wyjscia do ustalen z elektrykiem. Chociaz mialam nadzieje na mniej inwazyjna przerobke instalacji :( O ile ma to jakies znaczenie, to juz sie doszukalam, ze zabezpieczenie przedlicznikowe jest " rozlacznik bezpiecznikowy z wkladkami topikowymi , 16 A, na tablicy pomiarowej " czyli ten licznik na klatce.

Tylko laikowi może się wydawać że to co zostało zaproponowane to jest konstruktywne.
    Płyta indukcyjna (nawet 3,7kW), pralka, piekarnik, bojler, czajnik i inne pierdoły na zabezpieczeniu 3x16A to proszenie się o kłopoty. Prędzej czy później te zabezpieczenia przedlicznikowe zadziałają. Na nic się zdadzą jakieś rozszady w rozdzielnicy. Nie ma po prostu selektywności przdciążeniowej. 16A przed licznikiem i grupa 16A za licznikiem w żadnym przypadku nie da selektywności przdciążeniowej.
    Nic nie piszesz czemu w grę nie wchodzi zwiększenie mocy i wymiana wlz.
    ewa9000 napisał:
    Moc umowna 6,5 kW, licznik 3 fazowy i więcej nie będzie.

teskot napisał:
    Za chwilę ktoś mnie zlinczuje, że naciągam Autorkę na koszty ale obecnie po pierwsze koszty robocizny są znacznie wyższe niż materiałów, po drugie myśleć należy przyszłościowo. Za "Gierka" były 2-3 bezpieczniki na mieszkanie i "też świeciło". Zgoda, tylko za czasów tow. Edwarda nie było płyt indykcyjnych i przepływowych ogrzewaczy wody (elektrycznych), zmywarkę miał ułamek promila społeczeństwa, pralkę automatyczną nieliczni, żelazko i czajnik miały po 750W a nie po 3kW, a odkurzacz 400-700W zamiast 1,5kW chociaż akurat ten trend się zmienia.

I dla tego że było mniej urządzeń o mniejszej mocy to mniejsze zabezpieczenia przed licznikiem wystarczały. Nawet 1x20A wystarczało a jak ktoś prawie bez prądu żył to 1x16A czasem miał i nie miał z tym problemów. No ale nie miał wtedy indukcji, bojlera itp.
  • Pomocny post
    #27 20519500
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Chciałbym tylko zauważyć, że:
    -po pierwsze pozwoliłem sobie wskazać jedyne sensowne rozwiązanie w sytuacji danych warunków przyłączeniowych, tj. zabezpieczenia przedlicznikowego 3x16A
    -po drugie jak Autorka wskazała są to zabezpieczenia topikowe, a więc z natury niezbyt szybkie
    -po trzecie większość urządzeń ma nieciągły charakter obciążenia

Sam mam płytę dwupolową indukcyjną i chyba się nie zdarzyło, żebym korzystał z obu pół na pełnej mocy. Piekarnik też się nagrzewa przez parę minut i później tylko podtrzymuję temperaturę. Najdłużej grzeje bojler, na drugim miejscu pralka.

Z wykresów charakterystyki dla wkładek topikowych gL-gG wynika, że zadziałanie takiej wkładki o prądzie znamionowym 16A nie nastąpi przy przepływie prądu o natężeniu 20A w czasie krótszym niż 3h.
  • #28 20519586
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ktoś_tam napisał:
    Płyta indukcyjna (nawet 3,7kW), pralka, piekarnik, bojler, czajnik i inne pierdoły na zabezpieczeniu 3x16A to proszenie się o kłopoty. Prędzej czy później te zabezpieczenia przedlicznikowe zadziałają. Na nic się zdadzą jakieś rozszady w rozdzielnicy.
    W tekscie jest więcej demagogii niż realizmu.
    Nie wszyszcy mają 3x16A.
    Mało kto ma 3x16A.
    Ja nie mam.
    Używam 4 polowej płyty 7,2kW.
    ewa9000 napisał:
    Energa mi wydala takie warunki 10 lat temu, mowili ze 6,5 KW to max, inne lokale w budynku ciagna na 4,5 KW , wiec mam wypas.
    Ja uważam, że sama nie wiesz co masz.
  • #29 20521988
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2912
    teskot napisał:
    Z wykresów charakterystyki dla wkładek topikowych gL-gG wynika, że zadziałanie takiej wkładki o prądzie znamionowym 16A nie nastąpi przy przepływie prądu o natężeniu 20A w czasie krótszym niż 3h.

Życie natomiast pokazuje, że przepływ prądu większy niż umiarkowany powoduje przepalanie się grotów w lutownicy transformatorowej, przepalanie się żarówek, przepalanie się grzałek itp. Ciekawe ile ten twój bezpiecznik topikowy wytrzyma cykli podwyższonego prądu a co za tym idzie podwyższonej temperatury która jest odpowiedzialna za odparowywanie drutu? Jesteś pewien że mocno podwyższony prąd (kilkadziesiąt % powyżej wartości nominalnej) nawet kilku minutowy nie zmienia parametrów drutu wkładki topikowej?
    Nadal uważasz że można uzyskać selektywność 16A przedlicznikowego z grupą 16A w rozdzielnicy?
    Tak dla przypomnienia 20A to jest 16A*1,25. Możesz powiedzieć po jakim czasie optymistycznym i pesymistycznem będzie to na wykresie wyłącznika nadprądowego?
  • #30 20522219
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ewa9000 !
    Teskot dobrze napisał.
    Autorowi postu #29 brakuje wiedzy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem obciążenia instalacji elektrycznej w starym budynku, gdzie użytkownik planuje wymianę urządzeń kuchennych oraz bojlera gazowego na elektryczny. Zwrócono uwagę na niewystarczającą moc umowną 6,5 kW oraz na konieczność optymalizacji obwodów, które obecnie są zabezpieczone 16 A. Użytkownik otrzymał różne opinie na temat możliwości rozłożenia obciążeń na trzy fazy oraz konieczności wymiany zabezpieczeń przedlicznikowych. Wskazano, że każdy odbiornik powyżej 2 kW powinien mieć oddzielny obwód, a także podkreślono znaczenie dostosowania instalacji do aktualnych standardów. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na współpracę z elektrykiem w celu przystosowania instalacji do nowych wymagań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA