logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston LI420 - Mrugająca dioda płukania, zmywarka nie kończy cyklu

foxxer672 11 Cze 2013 20:18 4479 8
REKLAMA
  • #1 12407159
    foxxer672
    Poziom 23  
    Ocena: 163
    Witam serdecznie!
    Posiadam zmywarkę Ariston LI420 i pojawił się nowy problem!
    A mianowicie mruga mi 3 dioda od lewej, dioda płukania.
    Zaczęło się tak :
    Brakło soli i mrugała wyżej wymieniona dioda, więc kupiono nową sól specjalnie do zmywarki.
    Po wybraniu programu czasami popracuje dłużej, czasami krócej, a czasami od razu po rozpoczęciu programu wypompowuje wodę i nic nie da się zrobić.
    Historia zmywarki :
    Kupiłem ją pięć lat temu, po jakimś czasie nie wypompowywała wody.
    Byli "mechanicy" i powiedzieli, iż uszkodzony jest programator a naprawa będzie kosztowała około 800 zł (czyli bardziej opłaca się kupić nową zmywarkę!).
    Zaniechałem naprawy i stała tak nie używana przez około 2 lata.
    Denerwowało mnie ciągłe mycie w zlewie, więc stwierdziłem iż sam spróbuję ją naprawić.

Jakież było moje zdziwienie, kiedy zmywarka po tych 2. latach zadziałała bez zarzutu!
    Następnego dnia zamrugała... 3 dioda od lewej.
    Stwierdziłem, iż nie ma soli i uzupełniłem zbiornik do pełna zwykłą solą spożywczą, ponieważ tylko taką miałem pod ręką.
    Dioda nadal mrugała, więc wlewałem wodę do zmywarki i odpompowywałem i tak w kółko.
    Potem nie było już problemu.
    Po około 5 miesiącach zamrugała... 3 dioda od lewej!
    Uzupełniłem sól.
    Dioda nadal mrugała, więc wlewałem wodę do zmywarki i odpompowywałem i tak w kółko. Niestety - to nie pomogło.
    A więc zwracam się do was, drodzy użytkownicy o pomoc, ponieważ uświadomiłem sobie że bez zmywarki nie da się żyć.
    Specjalnie w tym celu stworzyłem film na którym ukazany jest problem.
    Nagły koniec świadczy o tym, że w kamerze rozładowały się akumulatorki.
    Dziękuję,
    Pozdrawiam!
    http://youtu.be/5uaLeIldT74
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12409483
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Jeżeli zmywarka wypompowuje wodę po czasie to albo pod zmywarką jest woda albo fiksuje czujnik wody albo moduł do naprawy czy też do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 12409988
    foxxer672
    Poziom 23  
    To, że pod zmywarką jest woda - możliwe. Chodzi o podłogę?
    Myślę, że dlatego zmywarka zadziałała po latach.
    Ile kosztuje taki moduł / naprawa modułu?
    Gdzie znajdę czujnik wody?
    Przepraszam za takie pytania ale jestem kompletnym laikiem (:
    Mam nieszczelny zlew przy kranie i często jak otworzy się panele pod spodem to jest tam mnóstwo wody, więc co miesiąc wycieramy, ale pod zmywarką - nie.
  • Pomocny post
    #4 12410067
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    W zmywarce na dole jest "misa" zbierająca wodę jeżeli pływak wykryje wodę to zaraz wyłącza mycie i opróżnia zmywarkę. Moda na podłodze nie ma tu raczej nic do tego.
  • REKLAMA
  • #5 12410241
    foxxer672
    Poziom 23  
    Czy do tej misy ciężko się dostać?
    Chcę wiedzieć, ponieważ strasznie dużo roboty z wysuwaniem tej zmywary.
  • Pomocny post
    #6 12412860
    tomx1
    Poziom 1  
    Łatwo sie dostać, kładziesz zmywarke "na plecy" i ściągasz tą mise/zbiornik (w wiekszości zmywarek jest na zatrzaski). W niej znajduje sie pływak (głownie ze styropianu) a nad nim mikrostyk.
  • REKLAMA
  • #7 13335362
    foxxer672
    Poziom 23  
    Dziękuję
  • #8 13335368
    foxxer672
    Poziom 23  
    Problem powrócił. Zmywarka wykazuje takie same objawy.
    W 1/10 przypadków cały cykl zmywania jest przeprowadzony po odkręceniu i przykręceniu nakrętki od soli (po upuszczeniu z niego wody która po otworzeniu jest przez chwile z małym ciśnieniem wyrzucana). Po tym uruchamiam program i jest wszystko ok.

Dodano po 4 [godziny] 26 [minuty]:

Nawet w instrukcji nic nie ma o tym!
    Ariston LI420 - Mrugająca dioda płukania, zmywarka nie kończy cyklu
  • #9 13343834
    foxxer672
    Poziom 23  
    Dzwoniłem do BOK'u Ariston'a. Wydzwoniłem się, (nie musiałem czekać) i powiedzieli mi, że technika trzeba wezwać z kluczem serwisowym i on to sprawdzi.
    Dziękuję, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Ariston LI420, która nie kończy cyklu mycia, a dioda płukania mruga. Po uzupełnieniu soli zmywarka czasami działa, a czasami wypompowuje wodę bez wykonania programu. W przeszłości zmywarka miała problemy z wypompowywaniem wody, co sugerowało uszkodzenie programatora. Użytkownik samodzielnie naprawił urządzenie, ale problem powrócił. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być woda pod zmywarką, uszkodzony czujnik wody lub moduł. Wskazówki dotyczące dostępu do misy zbierającej wodę oraz pływaka zostały podane, a użytkownik rozważa wezwanie serwisu technicznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA