logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć zagiętą rurę miedzianą w klimatyzatorze MPM bez specjalnych narzędzi?

dawahey 11 Cze 2013 22:59 14103 13
REKLAMA
  • #1 12408008
    dawahey
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dostałem z odzysku klimatyzator (MPM) i jedna z miedzianych rur (ta grubsza) jest brzydko zagięta i przy wyprostowaniu pewno pęknie. Chciałem zapytać czy są dostępne jakieś połączenia skręcane które można zastosować w klimatyzacji. Chciałem to zrobić sam (bez używania specjalistycznych narzędzi - palników, zaciskarek) jakoś nigdzie konkretnie nie pisze jak ta sprawa wygląda.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12408131
    sumara17
    Poziom 16  
    Ocena: 85
    Najprostszym i najtańszym sposobem będzie ci kupić mufę Cu i zlutować
  • #4 12408585
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1042
    Są zaciski łączeniowe do rur - ale wymagają kielichowania rur.
    Jak połączyć zagiętą rurę miedzianą w klimatyzatorze MPM bez specjalnych narzędzi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12413923
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1258
    No tak - Kielichownicy...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 12415450
    Chris_W
    Poziom 39  
    Wstaw zdjęcie rurki jak to wygląda "brzydkie zagięcie" bo można odebrać na dwa sposoby - może to być złe wyprofilowanie łuku, lub zagniecenie tej rury.
    Piszesz o pękaniu rury, ale chłodnicze rury są miękkie, więc się wyginają i załamują, ale rzadko pękają. Jeśli chodzi o wyprofilowanie łuku to w rękach to ostrożnie zrobisz, jeśli zagniecenie - możesz próbować rozprostować, ale jest spore ryzyko (prawie pewność) że zagnieciesz jeszcze bardziej.
    Również z tego powodu (rur miękkich) nie lutuje się kupowanymi mufami (choć można) - tylko roztłacza się jedną z rur i wpycha tam się koniec drugiej i lutuje.
    Sprężyna byłaby dobra do gięcia tej rury, ale nie naprawy zagniecenia.
  • REKLAMA
  • #10 12442819
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    To trzeba obciąć i zlutować zwykłą cyną do instalacji co na mufę z użyciem odrobiny specjalnej pasty.
    Nie opłaca się niczego kupować do tego zabiegu, bo pasta to chyba 50 zł, bertownica 100 (kielichownica), butla na gaz, palnik..
    Zawożę to do fachowca i za 20 zł zreperuje.
    Ja mogę to zrobić za puszkę żywca lutem twardym fosfor brąz- jest mocniejszy. Chyba, że rurociąg jest pod ciśnieniem i trzeba odciągać gaz, robić próżnię itp, wtedy 200zł,ale co z dojazdem? :D

Jeżeli to split, to zleć to chłodniarzowi, aby ci to zainstalował na obiekcie.
    Sam nie zrobisz tego fachowo, bo brak wiedzy i narzędzi- np pompa vacum.
  • #11 12442920
    Chris_W
    Poziom 39  
    Cyna ryzykowna. W niskich temperaturach jest krucha i przy gwałtownych zmianach temperatur (a takie tu będą), może pękać.
  • #12 12443138
    wisof
    Poziom 11  
    Tak jak pisze kol. kwantor lecz lut twardy .Najlepiej srebrem tech .wraz z topnikiem.
  • #13 12443406
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    Srebro, to przerost formy i kasy nad treścią. 1 laseczka 24zł..
    Cyna jest wrednawa, to fakt, ale trzeba wiedzieć, że naczepy chłodnicze Thermoking całą armaturę mają łączoną na cynę.. przynajmniej modele trochę starsze. SB, MX i Carier ( na nich uczyłem się)
    Nie powiem, wiązała sie z tym pewna stała awaria przy zaworze 3 drożnym, gdzie ten lut po latach puszczał.
    No ale tam warunki spartańskie: wibracje, temperatury -25+25C. Defrost gorącym gazem, ekstremalne skoki ciśnień..
    Cyna ma to, że można ją wykożystać stosując gaz butan, nie tworza sie też duże ilości tlenków przy montażu- no i cyna nie równa cynie, są specjalne stopy.
    To tak na boku- a faktycznie robi się to masowo fosfor/brązem.
  • #14 13744015
    dawahey
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jak się okazało te rurki które miałem były o wiele za długie, więc i tak je skróciłem (i wyszło przed zgięciem) podjechałem z wymierzoną (i już wygiętą) rurką do gościa który montuje klimatyzacje, za 10 zł zrobił mi końcówki (kielichownicą) zamontowałem klimę, uruchomiłem zgodnie z opisami w internecie (wypchnięcie powietrza przez zawór serwisowy) i wszystko działa. Dzięki za wcześniejsze porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał o sposób połączenia zagiętej miedzianej rury w klimatyzatorze MPM bez użycia specjalistycznych narzędzi. Odpowiedzi sugerowały różne metody, w tym użycie mufy Cu i lutowanie, a także sprężyny do wyginania rur. Wskazano, że do połączeń wymagane są narzędzia do kielichowania, co może być problematyczne bez odpowiedniego sprzętu. Użytkownik podzielił się zdjęciem zagięcia, które powstało podczas transportu. Ostatecznie zdecydował się na skrócenie rur i zlecenie fachowcowi wykonania końcówek, co zakończyło się sukcesem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA