logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVT2632 Gigantyczny Zegar – regulacja trymerem nie działa, zegar przyspiesza

basto 12 Cze 2013 11:41 2883 15
REKLAMA
  • #1 12409043
    basto
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Witam mam problem z układem AVT2632 Gigantyczny Zegar. Jest to gotowa konstrukcja kupiona w sklepie AVT, układ działa super ale mam problem z tym że strasznie się spieszy w przeciągu około 10 godzin przyśpiesza o 6-8 sekund to na moje oko jest sporo. Układ ma zastosowany trymer według opisu jest to trymer do dokładnej korekcji czasu niestety układ nie reaguje na jakiekolwiek przestawienie trymerem. Proszę o wasze sugestie co można by z tym zrobić. Pozdrawiam Seba
    Załączniki:
    • AVT2632.pdf (4.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12409106
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć. Sprawdź trymer,może być uszkodzony, jeśli reaguje w minimalnym stopniu to może trzeba zmienić kondensator równolegle dolutowany do trymera.
  • REKLAMA
  • #3 12431524
    basto
    Poziom 14  
    Witam faktycznie okazało się że trymer miał regulować w zakresie od 10-40 pF a maksymalnie dawał 20 pF. To wszystko jednak i tak było za mało bo w tej chwili mam założony zwykły kondensator 330 pF i jak na razie w ciągu doby spieszy tylko o nie całe pół sekundy, mam zamiar jeszcze spróbować zastosować 390 pF tak żeby całkowicie wyeliminować to przyspieszenie. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz dlaczego do zestawu dali tak źle dobrany trymer skoro dopiero przy 330 pF zegar chodzi w miarę punktualnie.
  • REKLAMA
  • #4 12431718
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Cytat:
    mam zamiar jeszcze spróbować zastosować 390 pF tak żeby całkowicie wyeliminować to przyspieszenie.

Całkowicie to możesz drgania zerwać.
    To nie kondensator ustala częstotliwość, a kwarc. Ten zaś najlepiej działa około rezonansu.
    Zwiększając pojemność rozstrajasz go, maleje jego dobroć, a więc i stabilność.

Może by tak zacząć od wymiany rezonatora?
  • #5 12432579
    basto
    Poziom 14  
    Rezonator już jest trzeci włożony i cały czas spieszy.
  • REKLAMA
  • #6 12432630
    multihunter
    Poziom 26  
    Ocena: 114
    Jak już masz miernik LC, to włącz indukcyjność kilka µH w szereg z kwarcem
  • #7 12432659
    basto
    Poziom 14  
    I co powinienem wymierzyć w ten sposób?
  • #8 12437945
    multihunter
    Poziom 26  
    Dalsze obniżanie częstotliwości za pomocą C zdławi poziom oscylacji aż do ich zerwania, więc masz do wyboru
    - wyeliminować ewentualne indukcyjności, które wtrąca jako równoległe obwód drukowany
    - zrekompensować to przez włączenie cewki w szereg z kwarcem, który przyjmie gdzieś max. kilkanaście µH
    - szukać wady w kodzie oprogramowania
    - zmienić kwarc na inny
  • #9 12438696
    basto
    Poziom 14  
    Wczoraj kupiłem jeszcze jeden kwarc 12Mhz w innym sklepie i niestety po założeniu i zastosowaniu kondensatora 40pF czyli taki jak max jest przewidziana pojemność tyrymera zegar nadal spieszy. Kupiłem również dwa inne kwarce, niestety w sklepie były dostępne tylko 11.0592Mhz i 10.240Mhz na oby dwóch zegar szedł o wiele za wolno co można było przewidzieć. Niestety nie mam pomysłu co dalej robić z tym układem na programowaniu się nie znam wiec korekta programu odpada. Może koledzy macie jakieś pomysły co mógłbym z tym zrobić, oczywiście zawsze można kupić nowy zegar już działający ale nie oto chodzi :)
  • #10 12444037
    fotonn
    Poziom 28  
    Cytat:
    na programowaniu się nie znam wiec korekta programu odpada

Szkoda, bo wychodzi, że to jednak program jest skopany i wszystko co spróbujesz zrobić, bedzie tylko obejściem, nie usunięciem, prblemu.
    Skoro jedak - pozostaje zrobić generator o częstotliwości odrobinę mniejszej niż 12MHz - np. jakiegoś PLL-a - i podłączyc go do XTAL1.
    Inne rozwiązanie: wychwycić jakieś zdarzenie i blokować istniejący generator na krótki czas - ok. 200us na każdą sekundę. (~7s / 36000s = ~200us) lub ok. 11,6 ms na każdą minutę.

Jeżeli np. dwie diiody między godziną i minutą migają z częstotliwością 1Hz, można sprawdzać zmianę ich stanu - zaświecenie lub wygaszenie - albo np. dolnego prawego segmentu sekundowych jednostek - zaświeca się i gaśnie raz w ciągu dziesięciu sekund (wówczas blokada na 2 ms) - i uruchamiać precyzyjnie odmierzony impuls stanu wysokiego lub niskiego (do sprawdzenia), i podać go na XTAL1.

Ogłóem: im częstsza ta blokada, tym precyzyjniej będzie działać.

PS.: Zastosowanie 390pF nie pomogło?
  • #11 12445854
    basto
    Poziom 14  
    W tej chwili mam zastosowany 360pF i zegar po 4 dniach chodzi idealnie z zegarem atomowym. Chcę sprawdzić czy po tygodniu rozjedzie się w którąś stronę.
  • #12 12446379
    multihunter
    Poziom 26  
    basto napisał:
    W tej chwili mam zastosowany 360pF
    Łopatologicznie kwarc przewodzi najlepiej na tej jednej częstotliwości
    Wyobraź sobie, że w tym układzie R2 to kwarc, natomiast R1, R3 to kondensatory

Między R1, R2, R3 mamy rezonans szeregowy, więc prąd płynąłby najlepiej od R1 do R3
    Zasilając woltomierz jak na obrazku nastąpi rozkład napięć między R2, R3
    Zdławisz te oscylacje w ten sposób, więc czy nie lepiej zrobić to tak jak się należy ?

http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0067/main.html

Str. 285 przeciąganie częstotliwości rezonansowych
  • #13 12652778
    basto
    Poziom 14  
    Witam po zastosowaniu kondensatora 330pf zegar chodzi już 2 miesiąc idealnie z zegarem atomowym i nawet jak na razie nic mi się od niego nie "ODERWAŁO" :-D. Dziękuję za wszelką pomoc.
  • #14 12652870
    fotonn
    Poziom 28  
    Cytat:
    i nawet jak na razie nic mi się od niego nie "ODERWAŁO" Very Happy

Od dawna mówię, że na elektrze głupot uczą.
    Ale - praktyk się tym nie przejmuje i robi swoje. :)
    I tak powstają: albo wynalazki...
    Albo mogiłki.

Tymczasem więc:
    Pogratulować!
  • #15 12653895
    multihunter
    Poziom 26  
    Szkoda, że moderator nie przeniósł tematu gdzie jego miejsce do działu Radiotechnika a czytającym ten wątek oszczędziłoby to problemów w przyszłości.
  • #16 14930031
    basto
    Poziom 14  
    Zegar śmiga już 2 lata i jest bardzo dokładny. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z układem AVT2632, który spieszy o 6-8 sekund w ciągu 10 godzin. Po próbie regulacji trymera, który okazał się źle dobrany, zastosowano kondensator 330 pF, co znacznie poprawiło dokładność zegara. W dyskusji poruszono również kwestie związane z wymianą rezonatora oraz wpływem indukcyjności na stabilność oscylacji. Ostatecznie, po zastosowaniu kondensatora 360 pF, zegar działał idealnie przez dwa miesiące, a użytkownik potwierdził jego dokładność po dwóch latach użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA