logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować połączenie Integra WRL 128 z ETHM-1 w DloadX?

jarox1209 13 Cze 2013 21:17 13596 5
  • #1 12414486
    jarox1209
    Poziom 2  
    Cześć,

na wstępie przepraszam ale jestem laikiem w temacie satela. Czy ktoś może mi poradzić krok po kroku co zrobić aby Centrala nawiązała połączenie z modułem ETHM -1 i żeby dało się zarządzać całością z poziomu DloadX. Przejrzałem instrukcje ale jest minimum opisów jeżeli chodzi o samą konfigurację sieci itd.

Stan instalacji jest taki:

1) Manipulator INT-KLCD i moduł ETHM-1 wykryty.
    2) W komputerze mam dwie karty sieciowe. Jedna dostarcza internet i ma publiczny adres, a druga jest połaczona kablem z ETHM -1 i jest na niej ustawione DHCP, tak samo z resztą jak w centrali.

Zastanawia mnie fakt co dalej. Poradziłem sobie z kablami, z czujnikami, z programowaniem, powiadamianiem smsami przy wykryciu ruchu i wszystko działa. Teraz bym chciał to jakoś skonfigurować żeby się tym dało zarządzać przez telefon ale problem mnie chyba przerasta.

Pozdr

............................................................................
    Ogłoszenie

Przeczytaj również:
    ETHM 1 Plus/Integra Control. Wybrane zagadnienia

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • #2 12416862
    castortray
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Najpier podlacz sie DloadX do centrali uzywajac kabla COM -- RJ 12 (wejsice w centrali) niestety nie pamietam nazwy. (nie zaponiej wlaczyd Downloading na manipulatorze)

Pamietaj aby wczesniej wpisac w DloadX -> Komunikacja -> Hasla numery telefonow

identyfikatror integra:
    indentyfikator dloadx:
    indentyfikator guardx:
    oraz dane dotyczace polaczenia TCP/IP (wczesniej nalezy je skonfigurowac w Struktura->Sprzet i tam ustawaisz adresy IP/klucze do GuardX

Powyzsze dane indetyfikatorow odczytujesz z manipulatora w trybie serwisowym

Potem ustawiasz w DloadX:
    Dane->Opcje
    Zakladka Telefon

i wlaczasz Modem ISDN/GSM/ETHM
    modem zewnetrzny
    Odpowiadanie ETHM/GSM

i zapisujesz ustawienia

Nastepnie musisz sobie przygotowac kabelek:

Jak skonfigurować połączenie Integra WRL 128 z ETHM-1 w DloadX?

i polaczyc ETHM1 z plyta glowna Integra 128

Potem w DLOADX wybierasz Polaczenie->TCP/IP: Dloadx -> ETHM

i klikasz polacz

I juz masz DloadX polaczone przez ETHM1

Nastepnie konfigurujesz sobie polaczenie w MobileKPD tak jak dla GuardX
  • #3 12417216
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    jarox1209 napisał:
    Przejrzałem instrukcje ale jest minimum opisów jeżeli chodzi o samą konfigurację sieci itd.

Ponieważ Satel nie zajmuje się sieciami, tylko urządzeniami do systemów zabezpieczeń. Wątek raczej nadaje się na forum o sieciach komputerowych, skoro w alarmie wszystko sobie już poustawiałeś i zaprogramowałeś etc.

Trudno jest opisać cokolwiek "krok po kroku" nie wiedząc za bardzo jak brzmi pytanie (?) Już pomijam to, że ten dział forum nie jest przeznaczony do udzielania wskazówek "krok po kroku".
    Jeśli koniecznie chcesz to zrobić sam, to zadaj konkretne pytanie, w czym tkwi problem ?

castortray napisał:
    COM -- RJ 11

RJ-12.. nie pamiętam sytuacji, żeby kiedykolwiek Satel wypuszczał ten kabelek z RJ-11. Wiem, pewnie drobny przypadkowy błąd, ale jak staramy się trzymać poziom to bądźmy bardziej precyzyjni (nie tylko RJ11 i RJ45 na tym świecie).
    castortray napisał:
    I juz masz DloadX polaczone przez ETHM1

Nastepnie konfigurujesz sobie polaczenie w MobileKPD tak jak dla GuardX

Chyba kolega niepotrzebnie się naprodukowałeś. Autor wątku zasugerował, że temat konfiguracji centrali jest załatwiony. Problem leży w konfiguracji sieci (ip, maska, brama, port, przekierowanie). Tylko tak jak napisałem wcześniej, bez konkretnych pytań trudno konkretnie pomóc.
  • #4 12417298
    castortray
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    dariusz.bembenek napisał:

castortray napisał:
    COM -- RJ 11

RJ-12.. nie pamiętam sytuacji, żeby kiedykolwiek Satel wypuszczał ten kabelek z RJ-11. Wiem, pewnie drobny przypadkowy błąd, ale jak staramy się trzymać poziom to bądźmy bardziej precyzyjni (nie tylko RJ11 i RJ45 na tym świecie).

oczywiście masz rację, mój błąd chodziło mi o RJ 12,

a co do konfiguracji kolegi to może chodzi mu o zwykły NAT na routerze dla portu z GuardX ?
  • #5 12417614
    Stan-Mar

Poziom 27  
    Ocena: 139
    jarox1209 napisał:
    ...
    2) W komputerze mam dwie karty sieciowe. Jedna dostarcza internet i ma publiczny adres, a druga jest połaczona kablem z ETHM -1 i jest na niej ustawione DHCP, tak samo z resztą jak w centrali.

...

A ten komputer skąd ma dostęp do sieci - router, modem np. neostrady, modem GSM, czy inne ustrojstwo?
    Konto firmowe:
    STAN-MAR ZABEZPIECZENIA Stanisław Karzecki
    Kanta 12/42, Olsztyn, 10-691
  • #6 12417886
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 86
    jarox1209 napisał:

1) Manipulator INT-KLCD i moduł ETHM-1 wykryty.

Jest jeszcze parę opcji do ustawienia które są zawarte w instrukcji.
    jarox1209 napisał:

Nie ma prawa działać, w jednym i drugim przypadku musisz wpisać adres ręcznie. (znaczy druga karta sieciowa i ETHM)
REKLAMA