logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodatkowe gniazdko elektryczne i TV- połączenie przewodów.

1demich 14 Cze 2013 17:38 5265 9
  • #1 12416874
    1demich
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, chciałbym się zapytać, czy dobrze będzie jak do kabla ( zaznaczony pkt.1 ) dołączę kabel elektryczny ( zaznaczenie za zielono) i zrobię gniazdko dodatkowe . Czy może będzie lepiej pociągnąć dodatkowe gniazdko z dolnego gniazda (pkt 2) i wyciągnąć kabel do gniazdka dodatkowego ( na zielono).

Jak połączyć kable w pkt 1 .
    jak będzie leszy pkt 2 jak połączyć kable

Dodatkowe gniazdko elektryczne i TV- połączenie przewodów.

do gniazdka na górze będę chciał podłączyć telewizor i dekoder. Nie chciałem puszczać kabli na widoku do dolnego gniazdka, dlatego zdecydowałem się na dodatkowe gniazdko.

A jest jakaś różnica między kablami od TV. To znaczy czy jeżeli mam zamontowane gniazdko z firmy telewizyjnej UPC i z tego gniazda wychodzą trzy nasadki . I teraz jak kupie jeden kabel i podziele go na trzy części. Na kablu do telewizora końcówkę założę na wcisk, a na dwa pozostałe kable końcówki zakręcane. To Czy na tym kablu bedzie mi działał telewizor internet i dekoder. Czy będe musiał kupić inny do TV i inny do Internetu.

I czy można skrzyżować linię kabla elektrycznego i telewizyjnego pod tynkiem. Czy nie będzie jakiś zakłóceń w odbiorze telewizyjnym.
    Proszę o pomoc
  • #2 12417009
    fighter
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    1demich napisał:

Jak połączyć kable w pkt 1 .
    jak bedzie leszy pkt 2 jak połączyc kable

W tej sytuacji czy połączyć w pkt1 czy pkt2 to na to samo wychodzi bo to chyba na jednym obwodzie jest (ciekawe ile na nim już jest gniazd ?), tylko w pkt1 jeśli wstawisz puszke to będziesz miał trochę krótko ydyp do połączenia.
    Rurka na dole (peszel ) to bogato jest zamocowany, widać solidność i dokładność elektryka oraz dbałość o odpowiednie materiały hehe .

Połączyć to może elektryk, który wie co robi, jeśli nie wiesz jak połączyć równolegle 2 gniazda to daj sobie spokój.
  • #3 12417636
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    fighter napisał:
    Rurka na dole (peszel ) to bogato jest zamocowany, widać solidność i dokładność elektryka oraz dbałość o odpowiednie materiały hehe .
    Może powiedzmy wprost: po otynkowaniu ściany nie da się nic przez niego przeciągnąć.
  • #4 12417743
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    TWK napisał:
    Może powiedzmy wprost: po otynkowaniu ściany nie da się nic przez niego przeciągnąć.

A może pełni funkcję ochrony przed mechanicznym uszkodzeniem izolacji przewodu ??
  • #5 12417864
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    BILGO napisał:
    A może pełni funkcję ochrony przed mechanicznym uszkodzeniem izolacji przewodu ??
    Ale może też i zapewniać możliwość wymiany. Nie wiadomo, jaki będzie standard za ileś lat i jakie będą potrzeby. Uważam pożałowanie 30 cm peszla za dziadowską oszczędność.
  • #6 12418574
    1demich
    Poziom 2  
    A jest jakaś różnica między kablami od TV. To znaczy czy jeżeli mam zamontowane gniazdko z firmy telewizyjnej UPC i z tego gniazda wychodzą trzy nasadki . I teraz jak kupie jeden kabel i podziele go na trzy części. Na kablu do telewizora końcówkę założę na wcisk, a na dwa pozostałe kable końcówki zakręcane. To Czy na tym kablu bedzie mi działał telewizor internet i dekoder. Czy będe musiał kupić inny do TV i inny do Internetu.

I czy można skrzyżować linię kabla elektrycznego i telewizyjnego pod tynkiem. Czy nie będzie jakiś zakłóceń w odbiorze telewizyjnym.
  • #7 12420513
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    1demich napisał:

Nie wiem za bardzo o co ci chodzi. Jakie jest założone to gniazdo od UPC. Co pisze na wyjściach z gniazda? Może byś wrzucił zdjęcie tego gniazda.

Może być tak , jedno wyjście może służyć do podłączenia telewizora, drugie do podłączenia modemu od internetu a trzecie może być nie wykorzystane.
    Jakby tak było to możesz tak zrobić. Tylko dobrze załóż zaciśnij końcówki na kablu aby był bardzo dobry styk, bo w przeciwnym razie mogą wystąpić kłopoty z tv i internetem.
    Tak mnie się wydaje. Może inni mają inne zdanie w tej kwestii.
  • #8 12424084
    1demich
    Poziom 2  
    nie chodzi o puszkę, chodzi o kabel czy jeżeli kupie jeden to będzie można podłączyć go TV internetu i do dekodera a z dekodera będe miał już podłączenie Hdmi.

I czy można skrzyżować na ścianie kabel od TV z kablem elektrycznym. Chodzi o to że już mam położoną instalację na ścianie i położony tynk. Teraz skułem trochę tynku i chce położyć kabel do TV i nie wiem czy nie będzie to przeszkadzało w odbiorze programów i w jakości obrazu.
  • #9 12424306
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    1demich napisał:
    nie chodzi o puszkę, chodzi o kabel czy jeżeli kupie jeden to będzie można podłączyć go TV internetu i do dekodera a z dekodera będe miał już podłączenie Hdmi.

I czy można skrzyżować na ścianie kabel od TV z kablem elektrycznym. Chodzi o to że już mam położoną instalację na ścianie i położony tynk. Teraz skułem trochę tynku i chce położyć kabel do TV i nie wiem czy nie będzie to przeszkadzało w odbiorze programów i w jakości obrazu.

Nie wiem jak to jest rozwiązane w UPC , ale u mnie jest zastosowany rozgałęźnik , który powoduje rozdzielenie sygnału na TV i internet. Na rozgałęźniku tym , który mam jest opisane TV - do telewizora, a Data do internetu ( modemu kablowego ). Na jednym kablu nie mam możliwość odbierania TV i internetu.
    Najlepiej jak zgłosisz się do UPC i powiesz że chcesz mieć internet i nie wiesz jak to zrobić. Oni powinni wiedzieć co maja zrobić.

A z tym skrzyżowaniem kabli o którym napisałeś to mnie się wydaje ,że nie powinno mieć to wpływu na jakość TV i internetu. Tak mnie się wydaje. Może się w tej kwestii wypowie ktoś bardziej obeznany.
  • #10 12427591
    kSmuk
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    UPC z tego co wyczytałem wymaga ułożenia dwóch przewodów coaxialnych.

Krzyżowanie przewodów nie powinno mieć wpływu na zakłucenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia dodatkowego gniazdka elektrycznego i telewizyjnego, zastanawiając się, czy lepiej połączyć kable w punkcie 1 czy 2. Odpowiedzi wskazują, że obie opcje są równoważne, ale zaleca się skonsultowanie z elektrykiem, jeśli nie ma doświadczenia w łączeniu gniazd. Użytkownik pyta również o różnice między kablami telewizyjnymi oraz o możliwość podłączenia telewizora, internetu i dekodera z jednego kabla. Wskazano, że UPC wymaga dwóch przewodów coaxialnych, a krzyżowanie kabli elektrycznych i telewizyjnych nie powinno wpływać na jakość sygnału.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA