logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - Niska rozdzielczość i jakość kolorów

endrju258 03 Wrz 2013 12:13 3495 6
REKLAMA
  • #1 12697749
    endrju258
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,

Próbuję bezskutecznie uporać się z następującym problemem. Pewnego razu w moim PC zaraz po ekranie ładowania się systemu Windows XP na monitorze pojawił się napis "brak sygnału". Nie pomagały restarty itp. - ciągle sekwencja była taka sama - włączenie komputera, ładowanie się windowsa i "brak sygnału". W trybie awaryjnym działał bez zarzutu. Pomyślałem sobie - nie chce mi się bawić w naprawianie Windowsa - przeinstaluję go.

Instalacja zakończona powodzeniem, ale... system domyślnie ma ustawione bardzo niskie ustawienia obrazu - rozdzielczość 640x480 pikseli i jakość kolorów 4 bity...
    Zainstalowałem sterowniki do chipsetu (płyta MSI K9N Neo v1; chipset nforce 550), do karty sieciowej. I nic. Natomiast ze sterownikami do karty graficznej sprawa się ma tak - pobrałem najnowsze drivery do swojej grafiki (7300 GT), zainstalowałem, reset i ... znów przy włączaniu Windowsa po ekranie ładowania systemu monitor staje się czarny i wyświetla się "brak sygnału".

Problem raczej na pewno tkwi w sterownikach, gdyż w odruchu desperacji zainstalowałem Win Vista (komputer ma tylko 512 RAM) i obraz po instalacji wyświetla się całkowicie poprawnie. No ale na tym systemie przy tych parametrach komputera nie da się pracować.

Niestety nie mam już pomysłu co można zrobić. Macie może jakieś pomysły, może jakieś dodatkowe sterowniki itp.?

Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.
  • REKLAMA
  • #2 12697892
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Czy zostały zainstalowane dedykowane sterowniki do karty graficznej + pakiet direct x?
  • REKLAMA
  • #3 12697906
    endrju258
    Poziom 9  
    Zainstalowane zostały najnowsze sterowniki dla tego modelu karty ze strony nvidii i niestety aby system się włączał byłem zmuszony je odinstalować w trybie awaryjnym. O pakiecie DirectX zapomniałem, ale nie sądzę, żeby pomógł. Mimo wszystko zaraz spróbuję.

Aha, w systemie karta graficzna widnieje jako "Kontroler wideo (zgodny z VGA)", czyli system karty nie rozpoznaje.

Edit. Tak jak się spodziewałem, pakiet DirectX nie pomógł.
  • REKLAMA
  • #4 12697932
    ml-as
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Spróbuj zainstalować sterowniki ze strony producenta karty.
  • #5 12697951
    endrju258
    Poziom 9  
    Nie wiem w jaki sposób to ma pomóc, skoro de facto konstruktorem karty jest nvidia i to ona zapewnia sterowniki (zresztą strona producenta pokazuje sterowniki opracowane przez nvidię).
    Próbowałem instalować 4 różne wersje sterowników do tej karty i nic.
  • REKLAMA
  • #6 12698156
    ml-as
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    W czym to miało pomóc? Czasem układy graficzne są modyfikowane przez producentów i działają tylko na ich sterownikach. Ale to już nie ważne w tym momencie.
    Sprawdź 2 rzeczy:
    1) czy GPu-Z lub Hwinfo32 wykrywa kartę grafiki.
    2) czy grafika dobrze działa na Linux Live.

Jeżeli nie zadziała pod linuxem to najprawdopodobniej karta dożyła swoich dni.

Tak sobie jeszcze myślę:
    Wejdź pod biurko i sprawdź czy kondensatory na płycie i na grafice nie są napuchnięte.

Grafika wymaga dodatkowego zasilania?
    Możesz podłączyć inny monitor?
  • #7 12698175
    endrju258
    Poziom 9  
    Tak jak mówiłem, producent nie udostępnia własnych brandowanych sterowników. Zresztą zawsze chodziło na nvidii i myślę, że i teraz powinno. Ale koniec tego wątku.

Więc tak, zainstalowałem Everesta i wykrywa on bez problemu kartę graficzną, pokazuje wszystkie jej parametry bez zarzutu. Domyślam się, że i inne programy diagnostyczne zadziałałyby tak samo

Jeśli chodzi o pytanie nr 2 to Linuxa nie próbowałem uruchamiać jeszcze, ale tak jak napisałem w pierwszym poście, zainstalowałem na chwilę Windowsa Vistę i karta chodzi jak powinna, rozpoznaje ją Windows bez instalacji żadnych sterowników. Szczerze mówiąc to instalacja sterowników zakończyła się także niepowodzeniem, ale tym razem zrzuciłem to na małą pamięć RAM (512 MB na Vistę to chyba ciut przymało).

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Edit. Grafika zasilana jest bezpośrednio z PCI-Express, a uruchamiać Windowsa próbowałem na dwóch różnych monitorach. Kondensatory sprawdzę, jak wrócę do domu (za ok. godzinę, dwie).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z niską rozdzielczością (640x480) i jakością kolorów (4 bity) po reinstalacji systemu Windows XP, gdzie karta graficzna (NVIDIA 7300 GT) nie była poprawnie rozpoznawana. Po zainstalowaniu najnowszych sterowników z strony Nvidii, system przestał się uruchamiać, co zmusiło użytkownika do ich odinstalowania w trybie awaryjnym. Użytkownik próbował również zainstalować DirectX, ale to nie przyniosło rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie, czy karta graficzna jest wykrywana przez programy diagnostyczne (GPU-Z, HWinfo32) oraz przetestowanie jej na systemie Linux. Użytkownik potwierdził, że karta jest wykrywana przez Everest, a także działa poprawnie na Windows Vista, co sugeruje, że problem może leżeć w konfiguracji Windows XP lub sterownikach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA