logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 nie uruchamia się, brak płyty instalacyjnej, jak odzyskać pliki z dysku?

aagusia91 03 Sty 2026 19:25 699 14
REKLAMA
  • #1 21797750
    aagusia91
    Poziom 9  
    Witam, mam problem z Windows 7. Niestety nie mam płyty instalacyjnej.

Podczas włączenia komputera pojawia się komunikat:

Uruchomienie systemu nie powiodło się. Przyczyną może być niedawna zmiana sprzętu lub oprogramowania.
    Jeżeli pliki systemu Windows 7 zostały uszkodzone lub niepoprawnie skonfigurowane, narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia może pomóc w zdiagnozowaniu lub rozwiązaniu problemu. Jeśli podczas uruchomienia wystąpiła przerwa w zasilaniu, wybierz opcję uruchom system Windows normalnie.
    - uruchom narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania (zalecane)
    - uruchom system normalnie

Gdy wybieram pierwszą opcję, to wyskakuje narzędzie do naprawy systemu i na samym końcu wyskakuje błąd, że system nie może być naprawiony.
    Przy drugiej opcji uruchomienie systemu Windows normalnie - przy uruchamianiu system cały czas się restartuje

Może ma ktoś jakąś wskazówkę jak to naprawić? Na dysku na innej partycji niż system mam ważne pliki i nie chciałabym tego utracić :(
    AI: Czy masz dostęp do innego komputera lub możliwość podłączenia swojego dysku do innego urządzenia (np. przez adapter USB)?
    Nie.
    AI: Czy Twój komputer to laptop czy komputer stacjonarny? Jeśli możesz, podaj też markę i model.
    Laptop Toshiba Satellite
  • REKLAMA
  • #2 21797772
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 128
    Spróbuj uruchomić system w trybie awaryjnym, jak nie pomoże, to płytka bootowalna z programem do odzyskiwania.
  • #3 21797780
    aagusia91
    Poziom 9  
    >>21797772
    Czyli musiałaby być to płytka instalacyjna z Windowsem?
  • REKLAMA
  • #5 21797941
    aagusia91
    Poziom 9  
    >>21797895
    Co dalej robić po uruchomieniu Linuksa live?

Dodano po 43 [sekundy]:

>>21797772
    Co robić po uruchomieniu trybu awaryjnego?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 21798110
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    aagusia91 napisał:
    >>21797895
    Co dalej robić po uruchomieniu Linuksa live?

Po uruchomieniu Linuksa Live możesz uzyskać dostęp do potrzebnych Ci plików i skopiować je na zewnętrzny nośnik danych.

aagusia91 napisał:
    >>21797772
    Co robić po uruchomieniu trybu awaryjnego?

Jeśli da się uruchomić tego laptopa w trybie awaryjnym windowsa, to możesz przeprowadzić diagnostykę sprzętu i systemu i spróbować dokonać naprawy.
  • #9 21798170
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 615
    Co wy zawsze z tymi Linuksami Live? Po co pobierać dodatkowe zbędne narzędzia?
    To samo można zrobić za pomocą nośnika instalacyjnego dowolnej wersji Windows Vista lub nowszej - najlepiej wersji z pendrive'a USB. Pliki można skopiować w CMD ale oczywiście wygodniej myszą i można to zrobić w dowolnym oknie dialogowym Otwieranie np. odpalając aplikację notepad i wybierajac typy plików Wszystkie pliki
    Windows 7 nie uruchamia się, brak płyty instalacyjnej, jak odzyskać pliki z dysku?

Jednak najlepszy sposób to jakiś eksplorator plików - polecam darmowy 7-Zip, wersja portable - wystarczy wrzucić gdziekolwiek na ten sam pendrive.
    Po uruchomieniu komputera z USB na pierwszym oknie instalacji wciskamy kombinację Shift+F10 aby uruchomić CMD a tam odpalamy nasz 7-Zip z USB, wciskamy klawisz F9 aby włączyć drugi panel i elegancko można kopiować pliki skąd i gdzie chcemy. Najpierw sprawdzamy pod jaką literą mamy nasz pendrive aby odpalić 7-Zip:
    wmic logicaldisk get caption,description

Na potrzeby tego posta używam maszyny wirtualnej i obrazu ISO z programem 7-Zip - dlatego wybieram literę D: bo tam mam napęd CD-ROM:

Na prawdziwym PC gdy odpalimy instalator z USB wybieramy odpowiednią literę naszego pendrive'a - w wyniku polecenia wmic powinno to być oznaczone jako Removable Disk
  • #10 21798275
    marusmk
    Poziom 19  
    Ocena: 85
    Gelip napisał:
    Co wy zawsze z tymi Linuksami Live? Po co pobierać dodatkowe zbędne narzędzia?
    ...

Bo nie słychać by linuks coś spierniczył w systemie plików sam z siebie- z czego słynie windows?
    W durnym windowsie samo podłączenie napędu potrafi narobić kłopotów.

Piszę oczywiście o osobach które nie mają pojęcia o ratowaniu danych.
  • #11 21798498
    aagusia91
    Poziom 9  
    Znalazłam płytę Windows 7. W jaki sposób mogę rozwiązać ten problem? Wkładam płytę i uruchamiam ją z BIOS-a?
  • #12 21798623
    collie2
    Poziom 28  
    Ocena: 233
    aagusia91 napisał:

Może ma ktoś jakąś wskazówkę jak to naprawić? Na dysku na innej partycji niż system mam ważne pliki i nie chciałabym tego utracić :(

Jeśli system nie jest w stanie przy rozruchu sam się naprawić ("uruchom narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania"), to znaczy, że bez dysku instalacyjnego się nie obejdzie. Nie przeszkadza to w uruchomieniu jakiegoś małego Windowsa (dla snobów może być jakiś mały Linux) na bootowalnym pendrivie z TotalCommanderem (co zawsze warto mieć w szufladzie), którym skopiujesz sobie z dysku co trzeba i ile trzeba.
  • #13 21798778
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 482
    aagusia91 napisał:
    Znalazłam płytę windows 7. W jaki sposób mogę rozwiązać ten problem? Wkładam płytę i uruchamiam ją z biosa?

Nie rób nic dopóki nie skopiujesz danych z dysku z systemem. Zaczniesz naprawiać system Windows 7 i okaże się, że przypadkiem straciłaś ważne dane. Jak nie wiesz jak się za to zabrać to lepiej poprosić kogoś kto się na tym zna, o skopiowanie danych i naprawę systemu.

Warto też zrobić kopię aktywacji systemu Windows (o ile system oryginalny) bo po ewentualnym jego przeinstalowaniu mogą być problemy z aktywacją nie wspieranego już przez M$ systemu operacyjnego.
  • #14 21798791
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 128
    Albo drugi komp. wyjąć dysk z laptopa połączyć z 2 ,skopiować co trzeba i można się bawić w odzyskiwanie systemu
  • #15 21894317
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 615
    marusmk napisał:
    Bo nie słychać by linuks coś spierniczył w systemie plików sam z siebie- z czego słynie windows?
    W durnym windowsie samo podłączenie napędu potrafi narobić kłopotów.

Piszesz jakieś zasłyszane ogólne opinie o zainstalowanym systemie na dysku a ja piszę o WinPE który nie jest normalnym Windows tylko jest to minimalne środowisko preinstalacyjne i pierwsze słyszę aby w tym środowisku były takie problemy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy Windows 7, który nie uruchamia się poprawnie: po komunikacie o nieudanym starcie systemu naprawa automatyczna kończy się błędem, a próba normalnego uruchomienia powoduje zapętlenie restartów. W dyskusji sugerowano uruchomienie trybu awaryjnego, użycie bootowalnego nośnika z Windows lub Linux Live/Hiren’s Boot CD do odzyskania danych z innej partycji oraz skopiowania plików na zewnętrzny nośnik. Wskazano też, że jeśli automatyczna naprawa nie działa, potrzebny będzie nośnik instalacyjny Windows 7 lub pendrive z WinPE/Total Commanderem/7-Zipem, najlepiej przed jakąkolwiek naprawą wykonać kopię ważnych danych i ewentualnie aktywacji systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA