logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Palnik olejowy, sterownik TF 701. Wyłącza się. Pali się kontrolka przy resecie.

ollo1 03 Mar 2005 20:54 5403 4
  • #1 1283660
    ollo1
    Poziom 11  
    działa na sterowniku TF 701
    usterka objawia się tym,że po odpaleniu chwilę pracuje i się wyłącza,zapala się neonówka przy przycisku resetu
    zauważyłem że iskrownik się nie wyłącza i nie zaskakuje cewka elektro
    pierwszy raz mam z tym kontakt i nie chcę popełnic błędu
    niestety dostałem go z odłączonym kablem zasilania może coś źle połączyłem ,ale zero jest tam oczywiste a po rozpisce na sterowniku faze podałem wejściem z termostatu
  • #2 1284382
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Podaj typ palnika

Oczyściłeś fotokomórkę?
    Poszukaj dokumentacji do TF 801, to zamiennik i jest tam rysunek połączeń.
  • #3 1287181
    dzikamysz
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Po pierwsze sprawdź fotokomurkę jeżeli jest czysta i reaguje na światło ( podłącz do omomierza) to może jeszcze być problem z prawidłowym płomieniem. Nie wiem jak długo masz ten palnik ani w jakich warunkach pracuje ale w mojej praktyce najczęściej zawodzi dysza. Powinno się ją wymieniać przynajmniej raz na dwa lata a napewno co trzy, koszt u normalnego dostawcy ok 30- 40 zł w zależności od typu. Automaty prawie nigdy się nie psują z objawami przez Ciebie opisanymi. Najczęściej palą się styki ale to widać na pierwszy żut oka. Napisz coś więcej to coś może poradzimy.
  • #4 1288234
    ALF-ELECTRIK
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    miałem podobny problem ze starym niemieckim palnikiem firmy ray :not: , więc wziełem się za poszukiwanie jakiegoś modułu sterującego, gdy dowiedziałem się że taki moduł kosztuje około 500pln 8O : postanowiłem skonstruować coś swojego.atmel 2313 rozwiązał problem krótki program na bascom-ie i działa :sm23: (nawet więcej, dożuciłem pare fajnych funkcji typu: kontrolki pracy, stanu paliwa, awarii i.t.p.)jeżeli nie uda ci się uruchomić swojego palnika to napisz.udostępnie ci schemat i wsad do atmela.powodzenia pozdrawiam :boss:
  • #5 15054528
    Stary1
    Poziom 12  
    nie należy się poddawać i jeżeli producent żąda zbyt dużo należy myśleć nad wyjściem awaryjnym , mam sporą wiedzę w temacie nagrzewnic i chętnie rzucę okiem na kolegi modyfikację bo w przypadku nagrzewnic należy zachować szczególną ostrożność, gdy kolega zechce podyskutować proszę o wsad (żródło) i schemat pozdrawiam
REKLAMA