Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Palnik olejowy, sterownik TF 701. Wyłącza się. Pali się kontrolka przy resecie.

ollo1 03 Mar 2005 20:54 4761 4
    ollo1
    Level 11  
    działa na sterowniku TF 701
    usterka objawia się tym,że po odpaleniu chwilę pracuje i się wyłącza,zapala się neonówka przy przycisku resetu
    zauważyłem że iskrownik się nie wyłącza i nie zaskakuje cewka elektro
    pierwszy raz mam z tym kontakt i nie chcę popełnic błędu
    niestety dostałem go z odłączonym kablem zasilania może coś źle połączyłem ,ale zero jest tam oczywiste a po rozpisce na sterowniku faze podałem wejściem z termostatu
    KKK
    Level 31  
    Podaj typ palnika

Oczyściłeś fotokomórkę?
    Poszukaj dokumentacji do TF 801, to zamiennik i jest tam rysunek połączeń.
    dzikamysz
    Level 16  
    Po pierwsze sprawdź fotokomurkę jeżeli jest czysta i reaguje na światło ( podłącz do omomierza) to może jeszcze być problem z prawidłowym płomieniem. Nie wiem jak długo masz ten palnik ani w jakich warunkach pracuje ale w mojej praktyce najczęściej zawodzi dysza. Powinno się ją wymieniać przynajmniej raz na dwa lata a napewno co trzy, koszt u normalnego dostawcy ok 30- 40 zł w zależności od typu. Automaty prawie nigdy się nie psują z objawami przez Ciebie opisanymi. Najczęściej palą się styki ale to widać na pierwszy żut oka. Napisz coś więcej to coś może poradzimy.
    ALF-ELECTRIK
    Level 2  
    miałem podobny problem ze starym niemieckim palnikiem firmy ray :not: , więc wziełem się za poszukiwanie jakiegoś modułu sterującego, gdy dowiedziałem się że taki moduł kosztuje około 500pln 8O : postanowiłem skonstruować coś swojego.atmel 2313 rozwiązał problem krótki program na bascom-ie i działa :sm23: (nawet więcej, dożuciłem pare fajnych funkcji typu: kontrolki pracy, stanu paliwa, awarii i.t.p.)jeżeli nie uda ci się uruchomić swojego palnika to napisz.udostępnie ci schemat i wsad do atmela.powodzenia pozdrawiam :boss:
    Stary1
    Level 11  
    nie należy się poddawać i jeżeli producent żąda zbyt dużo należy myśleć nad wyjściem awaryjnym , mam sporą wiedzę w temacie nagrzewnic i chętnie rzucę okiem na kolegi modyfikację bo w przypadku nagrzewnic należy zachować szczególną ostrożność, gdy kolega zechce podyskutować proszę o wsad (żródło) i schemat pozdrawiam